Παναμάς: Οι διαδηλωτές εγκαταλείπουν μέρος του βασικού αυτοκινητόδρομου


Παναμάς: Η κυβέρνηση του Παναμά και οι ιθαγενείς ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνία την Κυριακή για να εκκαθαρίσουν τους διαδηλωτές από τμήμα της εθνικής οδού Panamerican με αντάλλαγμα χαμηλότερες τιμές καυσίμων, αλλά άλλα τμήματα της στρατηγικής διαδρομής παρέμειναν αποκλεισμένα από διαδηλωτές που ζητούσαν περισσότερες παραχωρήσεις. Η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα από την υπογραφή της συμφωνίας σε μια εκκλησία στην ακραία δυτική επαρχία Chiriqui, όπου παράγεται το μεγαλύτερο μέρος των τροφίμων της χώρας της Κεντρικής Αμερικής, και ενός αποκλεισμένου τμήματος του αυτοκινητόδρομου να καθαρίζεται.

Δύο εβδομάδες εξέγερσης στο Chiriqui και αλλού στον Παναμά για τις υψηλές τιμές και τη διαφθορά έχουν καταστήσει δύσκολη την τροφοδοσία της χώρας.

Παρά αυτή τη συμφωνία, το μεγαλύτερο μέρος του τμήματος της εθνικής οδού Panamerican του Παναμά, που συνδέει τη χώρα των 4,4 εκατομμυρίων κατοίκων με την υπόλοιπη Κεντρική Αμερική, παρέμεινε φραγμένο από μεγάλα φορτηγά και διαδηλωτές που ανεμίζουν πανό. Αντιπροσωπείες της κυβέρνησης και διαδηλωτές συναντήθηκαν ξανά σε ένα σχολείο στην πόλη Σαντιάγο ντε Βεράγκουας, 250 χιλιόμετρα (155 μίλια) νοτιοδυτικά της πόλης του Παναμά.

«Ζητάμε από όλες τις πλευρές να καταφέρουμε σήμερα να καταλήξουμε σε συμφωνία και πάνω από όλα να καθαρίσουμε τους δρόμους», δήλωσε ο κυβερνητικός διαμεσολαβητής Εντουάρντο Λεμπλάνκ στις συνομιλίες. Επετεύχθη συμφωνία το Σάββατο για μείωση της τιμής της βενζίνης, αλλά οι διαδηλωτές επιμένουν για μειώσεις στις τιμές περίπου 40 καταναλωτικών προϊόντων και φαρμάκων. «Συνεχίζουμε τον αγώνα», είπε ο διαμαρτυρόμενος αγρότης Χουάν Μοράλες στην Κάπιρα, κοντά στην πόλη του Παναμά.

Ο ετήσιος πληθωρισμός 4,2% στον Παναμά καταγράφηκε τον Μάιο, μαζί με ποσοστό ανεργίας περίπου 10% και αυξήσεις των τιμών των καυσίμων κατά σχεδόν 50% από τον Ιανουάριο.

Παρά τη δολαριοποιημένη οικονομία της και τα υψηλά ποσοστά ανάπτυξης, η χώρα έχει υψηλό ποσοστό κοινωνικής ανισότητας.

Τα οικονομικά δεινά έχουν οδηγήσει σε έλλειψη καυσίμων σε ορισμένες περιοχές της χώρας και οι πάγκοι στις αγορές τροφίμων στην πρωτεύουσα έχουν ξεμείνει από προϊόντα προς πώληση.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ