Λοίμωξη COVID: 2πλασιος κίνδυνος ψυχοκοινωνικών προβλημάτων για ηλικιωμένους [Μελέτη]


Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences, αξιολόγησε δεδομένα από 5.146 ενήλικες ηλικίας 52 έως 74 ετών που συμμετείχαν στην English Longitudinal Study of Aging, για να εξετάσει την άμεση και μακροπρόθεσμη επίδραση της λοίμωξης από COVID-19 στην ψυχική υγεία, την ευημερία, τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και τα οικονομικά των ηλικιωμένων. Οι συμμετέχοντες παρείχαν δεδομένα πριν από την πανδημία (2018-19) και σε δύο αξιολογήσεις το 2020 (Ιούνιος-Ιούλιος και Νοέμβριος-Δεκέμβριος).

Αφού λήφθηκαν υπόψη τα κοινωνικοδημογραφικά χαρακτηριστικά, οι παράγοντες που σχετίζονται με την υγεία και τα δεδομένα πριν από την πανδημία, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 49% των ηλικιωμένων με πιθανή λοίμωξη από COVID-19 είχαν κλινικά σημαντικά συμπτώματα κατάθλιψης, μεταξύ Ιούνιος και Ιούλιος 2020. Εν τω μεταξύ, το 12% των ατόμων με πιθανή μόλυνση είχαν άγχος -σε σύγκριση με το 6% των ατόμων χωρίς μόλυνση.

Αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες διήρκεσαν έως και έξι μήνες μετά την έναρξη της λοίμωξης και φάνηκαν να επιδεινώνονται, καθώς η αξιολόγηση παρακολούθησης μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2020 υπολόγισε ότι ο επιπολασμός της κατάθλιψης και του άγχους μεταξύ των ηλικιωμένων με πιθανή μόλυνση ήταν 72% και 13 % αντίστοιχα, σε σύγκριση με 33% και 7% σε άτομα που δεν νόσησαν. Επιπλέον, εκτιμάται ότι το 40% των ηλικιωμένων με πιθανή μόλυνση COVID-19 αντιμετώπισε περισσότερες οικονομικές δυσκολίες τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2020 από ό,τι πριν από την πανδημία, σε σύγκριση με το 20% των ατόμων που δεν νόσησαν. Τα αισθήματα μοναξιάς ήταν επίσης διπλάσια σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με πιθανή μόλυνση από κορωνοϊό.

Ωστόσο, οι οικονομικές ανησυχίες αμβλύνθηκαν μέχρι τον Νοέμβριο του 2020 και δεν βρέθηκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ εκείνων που είχαν πιθανή μόλυνση από COVID-19 και εκείνων που δεν νόσησαν. Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Dr. Ellie Iob (Ινστιτούτο Επιδημιολογίας και Υγείας του UCL) σημείωσε: «Υπάρχουν λίγα στοιχεία για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η μόλυνση από COVID-19 στην ψυχική υγεία, στα προσωπικά οικονομικά και στις κοινωνικές σχέσεις ενός ατόμου. Ωστόσο, η μελέτη μας δείχνει ότι οι ηλικιωμένοι με πιθανή λοίμωξη από COVID-19 εμφάνισαν υψηλότερα επίπεδα κατάθλιψης και άγχους, χαμηλότερη ποιότητα ζωής, αυξημένα συναισθήματα μοναξιάς και μεγαλύτερες οικονομικές δυσκολίες σε σύγκριση με εκείνους που δεν κόλλησαν κορωνοϊό. Αυτό ήταν εμφανές τόσο στην οξεία φάση της λοίμωξης και έως και έξι μήνες αργότερα. Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι ο αρνητικός ψυχοκοινωνικός αντίκτυπος της λοίμωξης COVID-19 είναι μακροχρόνιος.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ