Ποια εταιρία πουλά τα περισσότερα σπορ μοντέλα;


To ενδιαφέρον μπορεί να μονοπωλούν τα ηλεκτρικά αλλά οι κατασκευαστές συνεχίζουν να έχουν μία έντονη αντιπαράθεση και στα σπορ μοντέλα υψηλών επιδόσεων.

Του Γιάννη Σκουφή

Στην προκειμένη περίπτωση δεν θα μιλήσουμε για αυτοκίνητα υπέρ-υψηλών επιδόσεων, όπως είναι τα περιβόητα supercars, αλλά για πιο… ταπεινά σπορ μοντέλα. Όπως είναι τα RS της Audi, τα AMG της Mercedes, τα Μ της BMW, τα Quadrifoglio για την Alfa Romeo, τα SVR για την Jaguar κ.α.

Όπως ίσως να παρατηρήσατε από τα προαναφερόμενα απουσιάζουν παντελώς οι γαλλικές εταιρίες που έχουν δώσει ξεκάθαρο προσανατολισμό προς τα εξηλεκτρισμένα μοντέλα, ενώ οι ιαπωνικές όπως είναι η Toyota με τα GR Yaris και GR Supra ή η Honda με το Civic Type R δεν καταφέρνουν να σημειώσουν μεγάλο όγκο πωλήσεων στην Ευρώπη.

Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Jato Dynamics, το 2021 τα δημοφιλέστερα σπορ μοντέλα ήταν τα RS της Audi με 17.600 πωλήσεις στο πρώτο τρίμηνο (Q1) του 2021 και 7.000 στο αντίστοιχο του 2022.

Ενώ τα Mercedes-AMG είχαν υψηλότερο όγκο πωλήσεων για το Q1 του 2021, βλέπουμε από το εικονογράφημα πως το 2022 έπεσαν στις 6.300. Και τις δύο χρονιές σε χαμηλότερα επίπεδα κινήθηκαν οι M εκδόσεις των BMW που φέτος κατέγραψαν 3.600 πωλήσεις στο τρίμηνο.

Αξιοσημείωτο είναι πως οι Alfa Romeo Quadrifoglio μπορεί να είχαν πολύ χαμηλότερο όγκο πωλήσεων, αλλά σε ποσοστά επί του συνόλου των ταξινομήσεων της ιταλικής εταιρείας είναι από τα υψηλότερα ξεπερνώντας το 5%. Μάλιστα το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί αν υπάρξει αντίστοιχη έκδοση και για την Tonale που μόλις παρουσιάστηκε.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ