Λονδίνο: Πυρκαγιές και «ασφυξία» στη βρετανική πρωτεύουσα – «Μην κάνετε μπάρμπεκιου» λένε οι αρχές


Οι πυροσβέστες στο Λονδίνο έζησαν την πιο πολυσύχναστη ημέρα τους από τον Δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, λόγω του καύσωνα 

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν προειδοποιεί ότι «το γρασίδι είναι σαν σανό» καθώς οι θερμοκρασίες αρχίζουν να πέφτουν και η διαταραχή των ταξιδιών στο Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζετα. Περισσότερες από δώδεκα πυρκαγιές αναφέρθηκαν απο χθες (19/7) σε ολόκληρη τη βρετανική πρωτεύουσα, εν μέσω θερμοκρασιών-ρεκόρ.

Οι θερμοκρασίες μειώθηκαν δραματικά σήμερα Τετάρτη, αλλά αναμένεται περαιτέρω διακοπή των μετακινήσεων καθώς πραγματοποιούνται επισκευές στα οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα, αλλά και στα αεροδρόμια. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπεται να πλήξουν τις επόμενες ημέρες περιοχές της χώρας, προκαλώντας πιθανώς τοπικές πλημμύρες.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου, προειδοποίησε τους Λονδρέζους να μην κάνουν μπάρμπεκιου και να προσέχουν τα μπουκάλια σε δημόσιους χώρους, όπου το γρασίδι παραμένει στεγνό, καθώς οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν για πρώτη φορά τους 40 βαθμούς στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο ήλιος στα γυάλινα μπουκάλια μπορεί να δημιουργήσει θερμότητα και να προκαλέσει πυρκαγιά.

Ο Καν είπε ότι η πυροσβεστική υπηρεσία αναμένει συνήθως 500 κλήσεις σε μια κουραστική μέρα, αλλά είχε λάβει περισσότερες από 2.600 κλήσεις την Τρίτη, όταν περισσότερες από δώδεκα πυρκαγιές μαίνονταν ταυτόχρονα.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις στο Λονδίνο, το Λέστερσάιρ και το Νότιο Γιορκσάιρ κήρυξαν μεγάλα επεισόδια φωτιάς την Τρίτη, καθώς οι πυρκαγιές κατέστρεψαν επιχειρήσεις, σπίτια, σχολεία και εκκλησίες. Τρεις πυρκαγιές ξέσπασαν γύρω από το Λονδίνο, επηρεάζοντας λιβάδια, αγροτικά κτίρια, σπίτια και γκαράζ στο Γουένινγκτον, το Οξμπριτζ και το Έριθ, με σχεδόν 300 πυροσβέστες να έχουν αναπτυχθεί τις πρώτες πρωινές ώρες. Πραγματοποιήθηκαν εκκενώσεις και δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Ο επίτροπος της πυροσβεστικής εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο περαιτέρω πυρκαγιών. «Το γρασίδι είναι σαν σανό, που σημαίνει ότι είναι πιο εύκολο να πιάσει φωτιά. Μόλις πιάσει φωτιά, εξαπλώνεται απίστευτα γρήγορα όπως οι πυρκαγιές, όπως βλέπετε σε ταινίες ή σε πυρκαγιές στην Καλιφόρνια και σε μέρη της Γαλλίας», είπε στην εκπομπή Today του BBC Radio 4.

«Κοιτάξτε, είναι αδιαμφισβήτητο οτι ο καιρός που αντιμετωπίσαμε στην πόλη μας και στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες είναι άμεση συνέπεια της κλιματικής αλλαγής», είπε ο δήμαρχος Λονδίνου. «Θα πρέπει να ασχολούμαστε με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στις πόλεις και της χώρες μας, τα σπιτια, τις δημόσιες συγκοινωνίες κ.λπ., αλλά και με τις αιτίες της κλιματικής αλλαγής».

Δεκαέξι πυροσβέστες τραυματίστηκαν καταπολεμώντας τις φλόγες στην πρωτεύουσα την πιο ζεστή μέρα του χρόνου, με δύο να εισάγονται στο νοσοκομείο, σύμφωνα με τον βοηθό επίτροπο της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Λονδίνου, Τζόναθαν Σμιθ. Ο Σάιμον Κλαρκ, γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε στο Sky News ότι οι πυρκαγιές ήταν ένα «προειδοποιητικό σημάδι» για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ