Φωτιές στην Πεντέλη: Στο ίδιο έργο θεατές 40 χρόνια


Προφανώς είναι πολύ σημαντικό ότι μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί το μοιραίο και ότι οι δυνάμεις της πυροσβεστικής, του στρατού, της αστυνομίας και της πολιτικής προστασίας έδωσαν και δίνουν υπεράνθρωπες μάχες για να προστατεύσουν τις ανθρώπινες ζωές. Όμως δεν μπορούμε να πανηγυρίζουμε για το επιτελικό κράτος όταν εδώ και μια εβδομάδα γνωρίζαμε για τον πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς.

«Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν», είχε πει ο πατέρας της Ιατρικής Ιπποκράτης. Η ρήση αυτή έρχεται στη σκέψη μας βλέποντας το μαύρο τοπίο που καλύπτει τις περιοχές στο Ντράφι, στην Παλλήνη, Ανθούσα, Διώνι, στο Γέρακα και Δασαμάρι. Η καταστροφή είναι μεγάλη.

Η φωτιά εξαπλώθηκε με απίστευτη ταχύτητα καίγοντας κόπους μιας ζωής. Οι παλιότεροι, όσοι έχουν ζήσει και στο παρελθόν ανάλογες πυρκαγιές, έλεγαν ότι η φωτιά θα σταματήσει στη Λεωφόρο Μαραθώνος όταν πλέον δεν θα έχει κάτι να κάψει, ή αν γυρίσει ο άνεμος προς τα καμένα. Δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν. Η Πεντέλη καίγεται εδώ και 40 χρόνια και κανείς δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα για να σταματήσει αυτή την κατάσταση.

Σοβαρά ερωτήματα για παράδειγμα δημιουργεί η ανάρτηση στο Facebook από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το οποίο υπογραμμίζει ότι ήδη από την περασμένη Δευτέρα είχε ενημερώσει για τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς στο σημείο από όπου ξέσπασε η πύρινη λαίλαπα της Πεντέλης.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «το σημείο έναυσης της πυρκαγιάς που εξελίσσεται στην Πεντέλη εντοπίζεται σε μια από τις περιοχές που είχαν επισημανθεί ως πολύ υψηλής επικινδυνότητας σύμφωνα με το μοντέλο ημερήσιας πρόβλεψης πυρκαγιάς της Επιχειρησιακής μονάδας BEYOND του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ που εκδόθηκε στις 18 Ιουλίου 2022 (16:00)»

Δυστυχώς παρά τα λάθη των προηγούμενων ετών δεν μάθαμε τίποτα. Και μόνο η απόφαση να σπεύσουν στην πυρκαγιά της Πεντέλης δυνάμεις της πυροσβεστική από τις Περιφέρειες Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου και Στερεάς Ελλάδας δείχνει πόσο λάθος ήταν να μην καλυφθούν 3.600 κενές οργανικές θέσεις στο πυροσβεστικό σώμα. Κάτι δεν πάει καλά όταν ήδη έχουμε νοικιάσει για φέτος 17 Air Tractors αλλά στη συγκεκριμένη φωτιά σηκώθηκαν 2 canadair από την Ελευσίνα και 2 από τη Θεσσαλονίκη.

Αν θέλουμε να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας δεν μπορούμε να πανηγυρίζουμε όταν οι αστυνομικοί προσπαθούσαν με κίνδυνο της ζωής τους να σβήσουν τις φωτιές με λάστιχα των κήπων. Αυτά δεν συμβαίνουν σε σοβαρές πολιτείες που ο κρατικός μηχανισμός λειτουργεί… ρολόι.

Ειδικά για την Πεντέλη και τους περιαστικούς δήμους θα είχε ενδιαφέρον να μας πει κάποιος υπεύθυνος αν και πότε έχει γίνει καθαρισμός των περιοχών από εύφλεκτα υλικά. Αν και πότε έχουν γίνει αντιπυρικές ζώνες.

Δεν μπορεί να είμαστε ευτυχισμένοι με το μη χείρον, βέλτιστο… Οι Δήμοι πρέπει να καθαρίζουν όλα τα οικόπεδα. Να καθαρίζουν όλα τα πρανή στα περιαστικά δάση. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν κομμένα κλαδιά από τις χιονοπτώσεις του Ιανουαρίου. Το είδαμε στην Πεντέλη, το βλέπουμε και στον Υμηττό, και στην Ηλιούπολη και στους δήμους των Βορείων Προαστίων. Αυτά τα προβλήματα έπρεπε να λύνει ο κρατικός μηχανισμός αν θέλουμε να μιλάμε για επιτελικό κράτος.

Η κυβέρνηση, η Ένωση Περιφερειών, η ΚΕΔΕ πρέπει να συμφωνήσουν σε κάποιους κανόνες μέτρων που αν δεν τηρούνται θα υπάρχουν, τουλάχιστον, διοικητικές ποινές αλλά και ποινικές ευθύνες για τους Δημάρχους, Περιφερειάρχες και αντιπεριφερειάρχες, υπουργούς και υφυπουργούς. Το να τρέχουμε πίσω από τη φωτιά και να την κυνηγάμε σε περιοχές που καίγονται συνεχώς τα τελευταία 40 χρόνια δεν είναι αντιπυρική προστασία.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ