Κίνα: Ρομπο-ταξί χωρίς τιμόνι με τις…δεξιότητες ενός οδηγού με 20ετή εμπειρία


Ο κινεζικός τεχνολογικός γίγαντας Baidu αποκάλυψε το επόμενο όχημα που θα ενταχθεί στην υπηρεσία αυτόνομης οδήγησης ταξί, το Apollo Go.

Το νέο μοντέλο της Baidu , το Apollo RT6, έχει τις οδικές δεξιότητες ενός οδηγού με 20ετή εμπειρία. Σύμφωνα με τον κινεζικό κανονισμό, τα αυτόνομα αυτοκίνητα εξακολουθούν να απαιτούν επί του παρόντος την παρουσία ενός οδηγού ασφαλείας.

Αλλά μια μέρα, λέει η Baidu, το αποσπώμενο τιμόνι του RT6 θα μπορούσε να αντικατασταθεί από επιπλέον καθίσματα, μηχανήματα αυτόματης πώλησης, γραφεία ή κονσόλες παιχνιδιών.

Κάθε Apollo RT6 θα κόστιζε 36.000 ευρώ σημαντικά λιγότερο από τα προηγούμενα μοντέλα, είπε η Baidu. «Αυτή η τεράστια μείωση κόστους θα μας επιτρέψει να αναπτύξουμε δεκάδες χιλιάδες [αυτοματοποιημένα οχήματα] σε ολόκληρη την Κίνα», δήλωσε ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος Robin Li στο ετήσιο τεχνολογικό συνέδριο της εταιρείας.

«Προχωράμε προς ένα μέλλον όπου η λήψη ενός ρομποταξί θα είναι το μισό από το κόστος του ταξί σήμερα». Η Baidu θέλει το RT6 να ενταχθεί στον υπάρχοντα στόλο του το δεύτερο εξάμηνο του 2023, για μια δοκιμή μικρής κλίμακας, και σχεδιάζει τελικά να έχει 100.000 από αυτά τα οχήματα στους δρόμους.

Το όχημα είναι γεμάτο με 38 αισθητήρες, μεταξύ των οποίων: οκτώ αισθητήρες ανίχνευσης φωτός και εμβέλειας, αισθητήρες υπερήχων και 12 κάμερες. Η Baidu λέει ότι τα ρομπο-ταξί της, που τρέχουν σε δοκιμαστική βάση σε 10 πόλεις της Κίνας, από τη Σανγκάη μέχρι το Πεκίνο Σαγκάη, έχουν προσφέρει περισσότερες από ένα εκατομμύριο “βόλτες” από την έναρξη της υπηρεσίας, το 2020.

Υπάρχει βέβαια συζήτηση στο κοινωνικό δίκτυο Weibo της χώρας σχετικά με τον αντίκτυπο στις θέσεις εργασίας εάν τα ρομπο-ταξί πλημμυρίσουν τους δρόμους, σημειώνει το BBC.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ