Η Τουρκία «κουνά το δάχτυλο στην Ελλάδα» για τους μετανάστες και συνεχίζει τις προκλήσεις στο Αιγαίο


Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας συνεδρίασε την Πέμπτη (21/7) υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και στην ανακοίνωση που εξέδωσε «επιτέθηκε» ξανά στην Ελλάδα τόσο για το μεταναστευτικό όσο και για το Αιγαίο.

Βασικό ζήτημα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, το οποίο συνεδρίασε στην Άγκυρα για περίπου τρεις ώρες υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ήταν η στάση της χώρας στο ΝΑΤΟ. Κυρίως σε ό,τι αφορά τα ζητήματα που θέτει η Τουρκία για την τρομοκρατία και τις οργανώσεις όπως το PKK και η FETO, ζητώντας από τους Συμμάχους να σταματήσουν κάθε υποστήριξη προς αυτές.

«Η Τουρκία έχει εκπληρώσει πλήρως και ειλικρινά τις υποχρεώσεις της στη Συμμαχία και αναμένει το ίδιο και από τα άλλα μέλη», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση. Σε αυτή, βέβαια, δεν έλειψαν οι αναφορές στην Ελλάδα. Η Άγκυρα επιμένει να «κουνά το δάχτυλο» στην Αθήνα και να την κατηγορεί για παραβιάσεις του εναερίου χώρου και προκλητικές ενέργειες. «Τα αυξανόμενα χωρικά ύδατα, οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου και άλλες προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας είναι απαράδεκτα», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, γίνεται αναφορά και στο θέμα των μεταναστών όπου η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα για πρακτικές που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Η ελληνική διοίκηση έχει επίσης κληθεί να θέσει για άλλη μια φορά τέλος σε δραστηριότητες που θέτουν σε κίνδυνο ζωές παράτυπων μεταναστών και παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και το ανθρωπιστικό δίκαιο», σημειώνεται.

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης, αναφέρεται πως «Η Άγκυρα και οι διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επανειλημμένα καταδικάσει την παράνομη πρακτική της Ελλάδας να απωθεί τους αιτούντες άσυλο, λέγοντας ότι παραβιάζει τις ανθρωπιστικές αξίες και το διεθνές δίκαιο θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές ευάλωτων ατόμων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών».

Το συμβούλιο εξέφρασε επίσης «ισχυρή υποστήριξη» για το όραμα μιας Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) «για μια λύση δύο κρατών στη βάση της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος». «Η ελληνοκυπριακή διοίκηση εντάχθηκε στην ΕΕ το 2004, την ίδια χρονιά οι Ελληνοκύπριοι ματαίωσαν το σχέδιο Ανάν του ΟΗΕ για τον τερματισμό της μακροχρόνιας διαμάχης», προσθέτει η ανακοίνωση που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πάγια θέση της Ελληνοκυπριακής πλευράς για δικοινοτική Δημοκρατία στην Κύπρο.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ