Αλτσχάιμερ: Στο μέλλον μια εξέταση αίματος θα επιτρέπει τη διάγνωση


Ο καθηγητής Ralph Martins και η συνάδελφός του Dr. Pratishtha Chatterjee είναι κύριοι συγγραφείς της εργασίας, η οποία δημοσιεύτηκε στο  στο Alzheimer’s & Dementia και δείχνει ότι αρκετοί βιοδείκτες αίματος αντικατοπτρίζουν τα βασικά χαρακτηριστικά της νόσου του Alzheimer, που είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας. Ο καθηγητής Martins λέει ότι οι τρέχουσες τυπικές κλινικές δοκιμές παρέχουν μόνο μια πιθανή διάγνωση της νόσου του Αλτσχάιμερ. «Δείγματα εγκεφαλονωτιαίου υγρού και απεικόνιση εγκεφάλου μπορούν να επιβεβαιώσουν εάν κάποιος έχει Αλτσχάιμερ, αλλά αυτά είναι επεμβατικά και ακριβά, επομένως δεν γίνονται συνήθως», σημειώνει.

«Οι βιοδείκτες αίματος θα είναι φθηνοί, εύκολα προσβάσιμοι και θα έχουν την ικανότητα να παρέχουν δοκιμές υψηλής απόδοσης». «Είναι σημαντικό να μπορούμε να επιβεβαιώσουμε έγκαιρα μια διάγνωση, καθώς αυτό θα επιτρέψει στους ασθενείς και τις οικογένειές τους να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για μελλοντικές προκλήσεις, να τους παρέχει ευκαιρίες για συμμετοχή σε κλινικές δοκιμές και να μειώσει το κόστος του προσυμπτωματικού ελέγχου για αυτές .”

Η μελέτη χρησιμοποιεί δεδομένα από το Australian Imaging Biomarker and Lifestyle Study of Aging (AIBL). Η Δρ Chatterjee λέει ότι ανακάλυψαν πως μια ομάδα βιοδεικτών με βάση το αίμα, συμπεριλαμβανομένου του αμυλοειδούς βήτα (αναλογία Aβ42/40), του φωσφορυλιωμένου tau181 (p-tau181) και της γλοιακής ινιδιακής όξινης πρωτεΐνης (GFAP), είχε υψηλή διακριτική απόδοση για τη νόσο του Αλτσχάιμερ. από προκλινικά έως στάδια άνοιας με ακρίβεια 85 έως 95 τοις εκατό. «Δείξαμε επίσης ότι τα χαμηλά επίπεδα Aβ πλάσματος και υψηλά επίπεδα p-tau181, GFAP και ελαφριάς αλυσίδας νευροινιδίων (NFL) συσχετίστηκαν με ταχύτερη μελλοντική γνωστική έκπτωση και η χαμηλή Aβ πλάσματος και η υψηλή p-tau181 και GFAP συσχετίστηκαν με ταχύτερη μελλοντική συσσώρευση Αβ εγκεφάλου,” εξηγεί.

«Πάνω από 36 μήνες, το Αβ στο πλάσμα μειώθηκε και το p-tau181 και το GFAP αυξήθηκαν, με ταχύτερο ρυθμό σε άτομα με ήπια γνωστική εξασθένηση σε σύγκριση με υγιή άτομα, και το GFAP και το NFL αυξήθηκαν με ταχύτερο ρυθμό στη νόσο του Αλτσχάιμερ σε σύγκριση με υγιή άτομα.” Σύμφωνα με την Δρ. Chatterjee, τώρα θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα για για εφαρμογή σε κλινικά περιβάλλοντα, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης ατόμων από πολλαπλές εθνικότητες και εκείνων με συννοσηρότητες.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ