Η «πράσινη μετάβαση» θα τσακίσει και την αγροτική παραγωγή


Τελικά η πράσινη μετάβαση με πρόσχημα τον κίνδυνο της κλιματικής κρίσης δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα όχι μόνο με την εξεύρεση ενέργειας και καυσίμων, αλλά και στην αγροτική οικονομία

Ήδη στην Ολλανδία – κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό – τον τελευταίο μήνα είναι σε εξέλιξη μαζικές και σκληρές κινητοποιήσεις που παραλύουν την Ολλανδία και «στριμώχνουν» πολιτικά τον πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε.

Δεκάδες χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι ξεκίνησαν μαχητικές αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις, πήραν τα τρακτέρ τους και βγήκαν στους δρόμους, καταλαμβάνοντας στρατηγικά σημεία και παραλύοντας ολόκληρη την ολλανδική οικονομία. Το «γιατί;» δεν αφορά επιδοτήσεις και ενισχύσεις. Αφορά κάτι πολύ πιο σοβαρό. Η δήθεν… οικολογική συνείδηση και πολιτική του σκληρού νεοφιλελεύθερου Ρούτε, ο οποίος αποφάσισε εν μέσω κύματος ακρίβειας, πληθωριστικής έκρηξης και ενεργειακής κρίσης να προχωρήσει με ένα ετσιθελικό φιρμάνι στην περίφημη «πράσινη μετάβαση» ως το 2030.

Βλέπετε η πράσινη μετάβαση είναι η νέα μόδα η οποία οδήγησε και την Κομισιόν στο μεγάλο μπλέξιμο με το φυσικό αέριο αφού η Ε.Ε. ήταν βεβαίως πλήρως απροετοίμαστη για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Ρούτε, με ένα κατεπείγον νομοσχέδιο που κατατέθηκε στις 10 Ιουνίου υποχρέωσε αγρότες και κτηνοτρόφους να μειώσουν δραματικά, ώς και κατά 70%, τη χρήση αζωτούχων λιπασμάτων στις καλλιέργειες τους και κατά τουλάχιστον 30% τον αριθμό των εκτρεφόμενων ζώων, που θα πρέπει λέει να σφαχτούν πρόωρα προκειμένου να μη μολύνουν το περιβάλλον με τα ούρα και τα κόπρανά τους. Υποστηρίζει μάλιστα πως η εντατική εκτροφή αγελάδων, χοίρων και άλλων ζώων έχει καταστήσει την Ολλανδία την πρώτη στην Ευρώπη χώρα εκπομπής αμμωνίας και οξειδίων του αζώτου.

Όμως οι αγρότες και τα ΜΜΕ στην Ολλανδία λένε άλλα πράγματα. Τονίζουν ότι το σχέδιο της κυβέρνησης κρύβει από πίσω του κάποιο σχέδιο αφανισμού του γεωργικού και κτηνοτροφικού κλάδου, με στόχο την πλήρη ανάληψη της παραγωγής τροφίμων από τις μεγάλες πολυεθνικές. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι τυχόν εφαρμογή του νέου νόμου θα οδηγήσει στο κλείσιμο χιλιάδες φάρμες και αγροκτήματα.

Εάν η κυβέρνηση εφαρμόσει τις πολιτικές της για τη μείωση του αζώτου, οι Ολλανδοί αγρότες λένε ότι οι περισσότεροι από αυτούς θα χάσουν τις φάρμες τους και τα προς το ζην, καθώς και ότι θα δημιουργήσουν τεράστια επισιτιστική ανασφάλεια για τη χώρα τους και τον κόσμο. Οι αγρότες υποστηρίζουν ότι οι στόχοι είναι σχεδιασμένοι με λανθασμένο και άδικο τρόπο. Αναμένεται να οδηγήσουν σε μείωση κατά 30% του αριθμού του ζωικού κεφαλαίου της Ολλανδίας, με τις επιπτώσεις να επικεντρώνονται περισσότερο σε αγροτικές περιοχές που συνορεύουν με καταφύγια άγριας ζωής.

«Οι μειώσεις είναι τόσο σοβαρές που οι αγροτικές κοινότητες θα καταστραφούν ολοσχερώς οικονομικά και αυτός είναι ο λόγος που οι αγρότες μας έσπευσαν στο Stroe», δήλωσε ο Sander van Diepen, εκπρόσωπος της αγροτικής οργάνωσης LTO. Να σημειώσουμε εδώ πως η μικρή και συγκριτικά πυκνοκατοικημένη Ολλανδία, με περίπου 18 εκατομμύρια κατοίκους σε μόλις 40.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης, είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγέας τροφίμων και ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός γαλακτοκομικών προϊόντων στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ.

Το καταπληκτικό στην ιστορία είναι ότι ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε τους είπε προ ημερών ότι αν θέλουν μπορούν να πάνε στη… Χάγη και να αποδεχθούν τον διαμεσολαβητή που όρισε η κυβέρνηση. Όμως οι εκπρόσωποι των αγροτών απορρίπτουν την επιλογή της Χάγης.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ