Νύχια: Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ασφάλεια βερνικιού gel;


Τα νύχια με τζελ συνήθως διαρκούν περισσότερο από το παραδοσιακό βερνίκι νυχιών, κάτι που μπορεί να είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα για μερικούς ανθρώπους. Επίσης, “στεγνώνουν” αμέσως μετά τη σκλήρυνση, οπότε οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να ανησυχούν μήπως μουτζουρώσουν το βερνίκι τους. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, τα μανικιούρ με gel μπορεί να είναι επιβλαβή. Μερικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν εύθραυστα, λεπτά νύχια που σκίζονται, ενώ άλλοι μπορεί να εμφανίσουν αντιδράσεις στις σκληρές χημικές ουσίες.

Είναι κακό το βερνίκι gel;

Τα βερνίκια νυχιών gel είναι ανθεκτικά και γυαλιστερά. Ωστόσο, το βερνίκι gel μπορεί να είναι σκληρό στα νύχια. Έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει βλάβη, ειδικά εάν οι άνθρωποι το χρησιμοποιούν συχνά. Σύμφωνα με μια μεγάλη έρευνα σε 2.118 άτομα που χρησιμοποίησαν νύχια με gel, ορισμένα άτομα παρουσίασαν φαγούρα, πρήξιμο και κάψιμο κατά την εφαρμογή. Η βλάβη των νυχιών ήταν πιο πιθανό να συμβεί κατά τη διαδικασία αφαίρεσης – οι συμμετέχοντες ανέφεραν εξασθενημένα νύχια, σχίσιμο, λευκές κηλίδες, αυλακώσεις και αλλαγές στην πλάκα του νυχιού.

Μια μελέτη του 2020 εξέτασε τα αποτελέσματα της παρατεταμένης έκθεσης σε υπεριώδη ακτινοβολία και βερνίκι τζελ. Βρήκε έναν σύνδεσμο με το pterygium inversum unguis (PIU). Αυτή η κατάσταση προκαλεί το υπονύχιο, την περιοχή όπου το άκρο του δακτύλου συναντά το νύχι, να προσκολληθεί στην πλάκα του νυχιού. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η κατάσταση επιλύθηκε εντός λίγων εβδομάδων από τη μετάβαση από τζελ σε τυπικό βερνίκι νυχιών. Είναι ενδιαφέρον ότι τα κιτ βερνικιού τζελ στο σπίτι μπορεί να ενέχουν υψηλότερο κίνδυνο από τα επαγγελματικά μανικιούρ στο σαλόνι.

Τα προϊόντα στα οικιακά κιτ δεν ελέγχονται αυστηρά και οι άνθρωποι δεν έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση για να τα εφαρμόσουν με ασφάλεια. Η πιο συχνή ανεπιθύμητη ενέργεια είναι η επώδυνη, κνησμώδης εκζεματώδης δερματίτιδα. Πρόσθετες αντιδράσεις περιλαμβάνουν αποκολλημένα νύχια ή ονυχόλυση, βλάβες κάτω από την πλάκα του νυχιού και αδύναμα, εύθραυστα νύχια.

Χημικά σε τζελ νύχια

Το βερνίκι νυχιών με τζελ περιέχει διάφορες χημικές ουσίες και ορισμένες μπορεί να προκαλέσουν δυσμενείς επιπτώσεις. Έρευνα από το 2018 Trusted Source και το 2021 Trusted Source διαπίστωσε ότι το βερνίκι νυχιών gel περιέχει μεθακρυλικά και ακρυλικά. Αυτά μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό του δέρματος, όπως κνίδωση και δερματίτιδα εξ επαφής. Ένα κοινό πρόβλημα με τα μανικιούρ με gel είναι η έκθεση στις ακτίνες UV. Ωστόσο, ο κίνδυνος καρκίνου του δέρματος ή πρόωρης γήρανσης είναι χαμηλός λόγω του μικρού χρόνου έκθεσης.

Μια ανασκόπηση αξιόπιστης πηγής του 2020 συμφώνησε, δηλώνοντας ότι τα μανικιούρ με τζελ UV ενέχουν ελάχιστο έως καθόλου κίνδυνο καρκίνου για τους νεαρούς ενήλικες. Παρόλα αυτά, η τρέχουσα έρευνα είναι περιορισμένη και δεν βλάπτει η λήψη προφυλάξεων ασφαλείας. Οι ειδικοί συνιστούν τη χρήση αντηλιακού ευρέος φάσματος κατά τη διάρκεια μανικιούρ ή πεντικιούρ με gel. Οι άνθρωποι μπορούν επίσης να φορούν ανοιχτά γάντια ή κάλτσες για να προστατεύουν το δέρμα τους.

Πόσο συχνά είναι ασφαλές να τα παίρνεις;

Τα νύχια με gel συνήθως διαρκούν 2-3 εβδομάδες. Ενώ οι άνθρωποι μπορούν με ασφάλεια να κάνουν νύχια με gel κάθε λίγες εβδομάδες, οι δερματολόγοι συνιστούν να κρατούν τα νύχια γυμνά για τουλάχιστον 1-2 εβδομάδες μεταξύ των μανικιούρ. Αυτό βοηθά στην ενδυνάμωση, την επανόρθωση και την ενυδάτωση των νυχιών. Δίνει επίσης στους ανθρώπους την ευκαιρία να ελέγξουν τα νύχια τους για ανωμαλίες, όπως ρωγμές, κηλίδες και αποχρωματισμό.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ