NHS: Η αναμονή αναγκάζει τους ασθενείς να πληρώσουν για ιδιωτικές επεμβάσεις


69.000 αυτοχρηματοδοτούμενες θεραπείες έλαβαν χώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο τους τελευταίους τρεις μήνες του περασμένου έτους. Πρόκειται για μια αύξηση 39% σε σχέση με την ίδια περίοδο πριν από την πανδημία. Οι ειδικοί είπαν ότι ήταν ένα σημάδι του πόσο απελπισμένοι είχαν γίνει οι άνθρωποι, που λαμβάνουν δάνεια και καταφεύγουν σε crowdfunding για να πληρώσουν για ιδιωτική θεραπεία. Τα στοιχεία από το Ιδιωτικό Δίκτυο Πληροφοριών Υγείας (PHIN) δεν περιλαμβάνουν όσους έχουν ιδιωτική ασφάλιση. Οι αριθμοί που πλήρωσαν για φροντίδα ξεπέρασαν τις 250.000 πέρυσι. Για συνήθεις επεμβάσεις όπως αντικαταστάσεις ισχίου και γόνατος, το κόστος μπορεί να φτάσει τις 15.000 £. Οι ομάδες ασθενών προειδοποίησαν ότι υπήρχε κίνδυνος δημιουργίας ενός συστήματος δύο επιπέδων, με τους φτωχότερους να χάνουν επειδή ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν για τη θεραπεία.

Μεγάλες ανισότητες στο Ηνωμένο Βασίλειο

Υπάρχουν τώρα περισσότεροι από 6,6 εκατομμύρια άνθρωποι που περιμένουν για νοσοκομειακή περίθαλψη στην Αγγλία – ένας στους εννέα του πληθυσμού – και οι υπουργοί έχουν προειδοποιήσει ότι μπορεί να είναι το 2024 πριν αρχίσουν να μειώνονται οι αριθμοί. Περισσότερο από το ένα τρίτο από αυτούς περιμένουν περισσότερο από τον στόχο των 18 εβδομάδων. Παρόμοια προβλήματα παρατηρούνται και σε άλλα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα δεδομένα του PHIN έδειξαν ότι υπήρχαν μεγάλες διακυμάνσεις στο πόσο αυξήθηκαν τα επίπεδα της αυτοχρηματοδοτούμενης θεραπείας. Συγκρίνοντας τους τελευταίους τρεις μήνες του 2021 με την ίδια περίοδο του 2019, η Ουαλία και η Σκωτία παρουσίασαν τα μεγαλύτερα άλματα σε 90% και 84%. Η Βόρεια Ιρλανδία αυξήθηκε κατά 34% σε σύγκριση – αν και ορισμένοι πάροχοι δεν έχουν ακόμη δηλώσει στο PHIN, οπότε όταν προστεθούν περισσότερα δεδομένα, το ποσοστό μπορεί να είναι ακόμα υψηλότερο.

Στην Αγγλία, τα East Midlands ήταν η περιοχή που σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση, κατά 75%. Συνολικά, τα δεδομένα δείχνουν σαφείς μειώσεις στην αυτοχρηματοδότηση των ανθρώπων όταν χτύπησε η πανδημία. Αλλά πριν από την πανδημία οι αριθμοί ήταν σταθεροί – με περίπου 50.000 άτομα να πληρώνουν για τη θεραπεία τους κάθε τρεις μήνες. Από τον Απρίλιο, περίπου 70.000 άτομα αυτοχρηματοδοτούνταν κάθε τρεις μήνες. Κάποια από αυτά είναι πιθανό να είναι το σύστημα που θα καλύψει τη διαφορά, δεδομένης της πτώσης των θεραπειών κατά το 2020. Ωστόσο, οι ομάδες ασθενών είπαν ότι ήταν επίσης ένα σαφές σημάδι απόγνωσης και μια άλλη απεικόνιση του πόσο κακές ήταν οι λίστες αναμονής στο NHS.

Η υπηρεσία παρακολούθησης ασθενών Healthwatch England είπε ότι η αναμονή για θεραπεία ήταν μια από τις πιο κοινές ανησυχίες που επισημαίνουν οι ασθενείς και προειδοποίησε ότι η κατάσταση κινδυνεύει να «διευρύνει τις ανισότητες στην υγεία». Η διευθύνουσα σύμβουλος Λουίζ Ανσάρι είπε ότι για τους περισσότερους ανθρώπους η ιδιωτικοποίηση «απλώς δεν αποτελεί επιλογή», ​​ειδικά με την κρίση του κόστους ζωής. “Τα άτομα με τα χαμηλότερα εισοδήματα είναι πιο πιθανό να περιμένουν περισσότερο για θεραπεία NHS. Αυτό οδηγεί σε χειρότερο αντίκτυπο στη σωματική υγεία, την ψυχική τους υγεία και την ικανότητά τους να εργάζονται και να φροντίζουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.” Ο Jonathon Holmes, του King’s Fund για την υγεία, είπε ότι τα στοιχεία ήταν ανησυχητικά.

“Ο κίνδυνος είναι ότι έχουμε μείνει με ένα σύστημα δύο επιπέδων όπου μερικοί άνθρωποι πρέπει να περιμένουν πολύ καιρό για περίθαλψη και άλλοι αισθάνονται αναγκασμένοι να καταρρίψουν την τράπεζα για να λάβουν τη φροντίδα που χρειάζονται”. Ο κ. Τιμ Μίτσελ από το Βασιλικό Κολλέγιο Χειρουργών της Αγγλίας είπε ότι οι χειρουργοί εργάζονται εξαιρετικά σκληρά για να αντιμετωπίσουν το ανεκτέλεστο πρόβλημα του NHS. Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας είπε ότι υπάρχει ένα σαφές σχέδιο για την αντιμετώπιση της εκκρεμότητας της Covid, με τη δημιουργία νέων χειρουργικών κόμβων και κοινοτικών διαγνωστικών κλινικών. “Σημειώνεται καλή πρόοδος στη μείωση του μεγαλύτερου χρόνου αναμονής, με τον αριθμό των ασθενών που περιμένουν πάνω από δύο χρόνια για θεραπεία να μειώνεται κατά περισσότερο από 80% από τον Φεβρουάριο”, πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ