Διοξείδιο του άνθρακα: Πώς επηρεάζει το CO2 την υγεία μας;


Ανασκοπώντας τις τρέχουσες μελέτες για το θέμα, Αμερικανοί ακαδημαϊκοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η έκθεση σε CO2 του περιβάλλοντος σε εσωτερικούς χώρους μπορεί να έχει βλαβερές επιπτώσεις στο ανθρώπινο σώμα σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, προκαλώντας προβλήματα υγείας όπως φλεγμονή, μειωμένη γνωστική απόδοση και προβλήματα στα νεφρά και τα οστά. Διαπίστωσαν ότι αυτά τα προβλήματα υγείας μπορεί να προκληθούν από την έκθεση σε επίπεδα CO2 τόσο χαμηλά όσο 1.000 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm),ένα πολύ χαμηλότερο όριο από το επίπεδο των 5.000 ppm που ήταν ευρέως αποδεκτό, είπαν οι ερευνητές.

Διοξείδιο του άνθρακα και υγεία

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Sustainability, συνοψίζουν έναν αυξανόμενο όγκο έρευνας για τις επιπτώσεις του CO2 στην υγεία που μέχρι σήμερα έχουν διερευνηθεί λιγότερο από τις επιπτώσεις των σωματιδίων (PM2,5) ή του οξειδίου του αζώτου (NOx). “Αυτά τα πρώιμα στοιχεία υποδεικνύουν πιθανούς κινδύνους για την υγεία σε εκθέσεις σε CO2 έως και 1.000 ppm – ένα όριο που έχει ήδη ξεπεραστεί σε πολλά εσωτερικά περιβάλλοντα με αυξημένη πληρότητα δωματίου και μειωμένους ρυθμούς αερισμού κτιρίων”, συνόψισε η μελέτη. Οι ερευνητές παρατήρησαν επίπεδα CO2 πάνω από 1.000 ppm σε υπνοδωμάτια που δεν αερίζονται καλά και τώρα λένε ότι η οξεία έκθεση σε αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την ανθρώπινη υγεία.

Εκείνοι πίσω από την έρευνα εξέτασαν συνολικά 18 μελέτες σχετικά με την έκθεση του ανθρώπου στο CO2, καθώς και τις επιπτώσεις του CO2 στην υγεία τόσο στους ανθρώπους όσο και στα ζώα. Οι ερευνητές ανέφεραν αυξανόμενα στοιχεία ότι τα επίπεδα CO2 τόσο χαμηλά όσο 1.000 ppm μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας, ακόμα κι αν οι άνθρωποι εκτίθενται σε αυτά μόνο για μία ή δύο ώρες. Διαπίστωσαν ότι επίπεδα CO2 που ξεπερνούν τα 1.000 ppm έχουν ήδη παρατηρηθεί σε πολυσύχναστες και ανεπαρκώς αεριζόμενες αίθουσες, όπως αίθουσες διδασκαλίας, γραφεία και υπνοδωμάτια, καθώς και σε κλιματιζόμενα μέσα μαζικής μεταφοράς και αεροπλάνα – όλα τα μέρη όπου οι άνθρωποι μπορούν να περάσουν πολλές ώρες κάθε φορά.

Συγκεντρώνοντας τα ευρήματα πολυάριθμων μελετών, οι ακαδημαϊκοί συνόψισαν ότι η οξεία έκθεση σε υψηλά επίπεδα CO2 μπορεί να έχει “δυσμενή αποτελέσματα για την υγεία”, επικαλούμενοι μελέτες που παρατήρησαν φλεγμονή και μειωμένη γνωστική απόδοση πάνω από 1.000 ppm. Η χρόνια έκθεση σε επίπεδα μεταξύ 2.000 ppm και 3.000 ppm μπορεί να έχει ακόμη χειρότερες επιπτώσεις, καθώς συνδέθηκε με επιδράσεις όπως η ασβεστοποίηση των νεφρών και η αφαλάτωση των οστών. Η ομάδα πίσω από τη μελέτη προειδοποίησε ότι η έκθεση του ανθρώπου στο CO2 μπορεί να είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα τα επόμενα χρόνια, καθώς οι προβλέψεις δείχνουν ότι έως το 2100 τα επίπεδα CO2 σε εξωτερικούς χώρους σε ορισμένες πόλεις θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 1.000 ppm για μέρη του έτους.

“Η συνεχής έκθεση σε αυξημένο ατμοσφαιρικό CO2 θα μπορούσε να είναι ένας παραγνωρισμένος παράγοντας άγχους του σύγχρονου ή/και του μελλοντικού περιβάλλοντος”, προτείνει η μελέτη. Οι ερευνητές κατέληξαν λέγοντας ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να βρεθούν τρόποι για τον μετριασμό της έκθεσης στο CO2 εσωτερικών χώρων, ειδικά για τα παιδιά και τα ευάλωτα άτομα, και για την πλήρη κατανόηση των πιθανών επιπτώσεων στην υγεία.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ