Νόσος Meniere: Πώς συνδέεται με τον κίνδυνο εμφάνισης ημικρανίας;


Οι ασθενείς με νόσο Meniere έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης ημικρανίας, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery. Έτσι, ο Young Kim, M.D., Ph.D., από το Πανεπιστήμιο CHA στο Seongnam της Νότιας Κορέας και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν την Κορεατική Εθνική Υπηρεσία Ασφάλισης Υγείας για τον Προσυμπτωματικό έλεγχο (2002 έως 2015) για να εντοπίσουν 6.919 ασθενείς με νόσο Meniere και 27.676 ταιριαστούς ελέγχους. Η συχνότητα εμφάνισης ημικρανίας συγκρίθηκε μεταξύ των ομάδων. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ομάδα της νόσου Meniere είχε 2,22 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για ημικρανία σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Η νόσος Meniere ήταν παρούσα σε 1.098 από τους 35.889 ασθενείς με ημικρανία και σε 781 από τους 71.778 αντίστοιχους συμμετέχοντες ελέγχου. Μεταξύ των ατόμων με ημικρανία, το 3,1% είχε νόσο Meniere σε σύγκριση με το 1,1 τοις εκατό των ατόμων στην ομάδα ελέγχου, αποδίδοντας 1,95 φορές υψηλότερο κίνδυνο για νόσο Meniere στην ομάδα ημικρανίας από την αντίστοιχη ομάδα ελέγχου. “Σε αυτή τη μελέτη περίπτωσης ελέγχου μιας εθνικά αντιπροσωπευτικής κοόρτης Κορεατών ενηλίκων, η νόσος Meniere και η ημικρανία είχαν αμφίδρομες συσχετίσεις. Οι ασθενείς με νόσο Meniere έδειξαν υψηλότερη εμφάνιση ημικρανίας και αντίστροφα”, αναφέρουν οι συγγραφείς. “Η διάγνωση της ημικρανίας θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όταν οι ασθενείς με νόσο Meniere εμφανίζουν πονοκέφαλο. Έτσι, τα φάρμακα για την ημικρανία θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικά στον έλεγχο των συμπτωμάτων της νόσου Meniere.”

Η νόσος του Ménière είναι μια κατάσταση του εσωτερικού αυτιού που προκαλεί τα εξής συμπτώματα ξαφνικά:

  • νιώθετε ότι το δωμάτιο γυρίζει γύρω σας (ίλιγγος)
  • θόρυβος κουδουνίσματος μέσα στο αυτί (εμβοές)
  • αισθάνεστε πίεση βαθιά μέσα στο αυτί
  • απώλεια ακοής

Κατά τη διάρκεια μιας προσβολής της νόσου του Ménière, μπορεί:

  • αισθάνεστε ζάλη με αίσθηση περιστροφής (ίλιγγος)
  • νιώθετε αστάθεια στα πόδια σας
  • αισθάνεστε ναυτία ή έμετο
  • ακούστε κουδούνισμα, βρυχηθμό ή βουητό μέσα στο αυτί σας
  • έχετε ξαφνική πτώση της ακοής

Αυτά τα συμπτώματα συνήθως συμβαίνουν όλα ταυτόχρονα και μπορεί να διαρκέσουν λεπτά ή ώρες, αλλά συνήθως διαρκούν 2 έως 3 ώρες. Η πάθηση ξεκινά συνήθως σε 1 αυτί, αλλά μπορεί να εξαπλωθεί και στα δύο αυτιά με την πάροδο του χρόνου. Μπορεί να χρειαστούν μία ή 2 ημέρες για να εξαφανιστούν εντελώς τα συμπτώματα. Μπορεί να αισθάνεστε κουρασμένοι μετά από μια επίθεση. Τα συμπτώματα διαφέρουν από άτομο σε άτομο, αλλά μια κρίση απώλειας ακοής χωρίς ίλιγγο είναι ασυνήθιστη. Οι επιθέσεις μπορεί να συμβούν σε ομάδες ή πολλές φορές την εβδομάδα ή μπορεί να χωριστούν ανά εβδομάδες, μήνες ή χρόνια. Η νόσος του Ménière προσβάλλει συχνότερα άτομα ηλικίας 20 έως 60 ετών. Είναι σπάνια στα παιδιά.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ