Λογαριασμοί ρεύματος: Νέο πακέτο επιδοτήσεων 700 εκατ. ευρώ για τον Αύγουστο


Με στόχο τη μείωση κατά περίπου 60% των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος σε οικιακούς καταναλωτές, επαγγελματίες και επιχειρήσεις, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας προγραμματίζει να ανακοινώσει σήμερα πακέτο επιδότησης άνω των 700 εκατ. ευρώ για τους λογαριασμούς του Αυγούστου.

Σήμερα, οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, στις 11 το πρωί, θα αναρτήσουν στις ιστοσελίδες τους τις τιμές της κιλοβατώρας που θα ισχύσουν για τους πελάτες τους κατά τον επόμενο μήνα.

Πρόκειται για την υποχρέωση που αναλαμβάνουν οι πάροχοι με βάση τις διατάξεις του νόμου, οι οποίες ενεργοποίησαν το πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών, την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής και τη χορήγηση επιδοτήσεων στους τελικούς καταναλωτές.

Οι πάροχοι, σύμφωνα με τα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ, είναι υποχρεωμένοι κάθε 20 του μηνός να ανακοινώνουν τις τιμές λιανικής που θα ισχύουν για τον επόμενο μήνα. Η διάρκεια αυτών των μέτρων είναι μέχρι τον Ιούλιο του 2023, ενώ στο διάστημα αυτό δεν θα ισχύει η ρήτρα αναπροσαρμογής και οι καταναλωτές θα μπορούν να αλλάζουν προμηθευτή ρεύματος χωρίς να επιβαρύνονται με ποινή πρόωρης αποχώρησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εταιρείες ενέργειας αναμένεται να ανακοινώσουν τιμολόγια που θα κυμαίνονται κοντά στα 0,50 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Κι αυτό εξαιτίας της εκρηκτικής ανόδου των τιμών του φυσικού αερίου TTF στα επίπεδα των 160 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, αλλά και των τιμών της χονδρεμπορικής ρεύματος στα 340 με 360 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Οι επιδοτήσεις που πρόκειται να ανακοινώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναμένεται να ρίξουν τις τελικές τιμές που θα πληρώσουν οι καταναλωτές στα επίπεδα των 0,17 με 0,20 ευρώ ανά κιλοβατώρα, δηλαδή θα υποχωρήσουν κατά περίπου 60%.

Ο Κώστας Σκρέκας με συνέντευξή του στα Νέα στις 16 Ιουλίου είχε προαναγγείλει τη διαμόρφωση των τιμών με τα νέα κυβερνητικά μέτρα στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου του 2021.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ