Η ΕΕ αναμένει στοιχεία για τις περιουσίες Ρώσων στην Ελλάδα


Εντός του καλοκαιριού αναμένει η Κομισιόν να στείλει η Ελλάδα πληρέστερη πληροφόρηση για τα εν Ελλάδι περιουσιακά στοιχεία ρώσων ολιγαρχών και ρωσικών οντοτήτων που περιλαμβάνονται στη λίστα των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, τα οποία θα μπορούσαν να παγώσουν και ίσως να κατασχεθούν μέσω δικαστικής διαδικασίας.

«Ζητάμε από τα κράτη – μέλη να μας παράσχουν περισσότερες πληροφορίες, αριθμούς και λεπτομέρειες σχετικά με την πραγματικότητα στη χώρα τους για τα περιουσιακά στοιχεία ολιγαρχών και οντοτήτων, ώστε να προχωρήσουμε σε διαδικασίες παγώματος και ίσως κατάσχεσης μέσω δικαστικής διαδικασίας. Η Ελλάδα έχει στείλει κάποιες πληροφορίες, αλλά θέλουμε να δούμε πώς μπορούμε να υπάρξει βελτίωση» δηλώνει ο επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς σε συνέντευξή του στα Νέα, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την οργάνωση της διαδικασίας για το πάγωμα και την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων Ρώσων ολιγαρχών και ρωσικών οντοτήτων, που βρίσκονται στη λίστα των κυρώσεων.

«Επέμεινα στην τελευταία συνάντηση της ειδικής ομάδας να λάβω κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού περισσότερες λεπτομέρειες», ανέφερε ο επίτροπος Δικαιοσύνης, εξηγώντας ότι μέχρι στιγμής έξι χώρες, Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία, Ιρλανδία και Αυστρία, έχουν ξεκινήσει σχετικές διαδικασίες για δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία αξίας 12,78 δισ. ευρώ έναντι συνολικών 13,92 δισ. στην ΕΕ.

Στόχος του Βέλγου επιτρόπου δεν είναι μόνο το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων, αλλά και το ενδεχόμενο κατάσχεσής τους, κάτι που απαιτεί την εμπλοκή των ιδιοκτητών σε ποινικά αδικήματα, όπως τη διαφθορά ή το ξέπλυμα χρήματος.

«Προτείναμε να επεκταθεί ο κατάλογος των ευρω-εγκλημάτων, ώστε να περιληφθεί η απόπειρα παραβίασης των κυρώσεων ως έγκλημα» επεξηγεί ο Ρέιντερς. Εχοντας ήδη λάβει πράσινο φως από την Ευρωβουλή, αναμένει την έγκριση του Συμβουλίου τον Οκτώβριο. «Αμέσως μετά θα προτείνουμε οδηγία για την εναρμόνιση των κυρώσεων ώστε να είναι δυνατή σε όλα τα κράτη – μέλη η δίωξη και η διοργάνωση δίκης για παραβίαση των κυρώσεων. Εάν ολιγάρχες ή μέλη των οικογενειών τους, τραπεζίτες ή δικηγόροι συμμετέχουν σε ένα τέτοιο αδίκημα, θα μπορούμε να προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη για την κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων». Απώτερος στόχος η τοποθέτηση των χρημάτων από τις κατασχέσεις σε κοινό ταμείο για την Ουκρανία, λέει ο ευρωπαίος αξιωματούχος, σπεύδοντας να σημειώσει ότι προφανώς δεν αρκούν για την ανοικοδόμηση της χώρας.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ