Ακραίες δίαιτες στην εφηβεία: Οι επιπτώσεις στην ενηλικίωση


Οι ακραίες διατροφικές συμπεριφορές αρχίζουν συχνά στη διάρκεια της εφηβείας και επιδεινώνονται στην ενηλικίωση, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι ανθυγιεινές συμπεριφορές ελέγχου του βάρους, όπως η αποτοξίνωση και η νηστεία, συνδέονται με προβλήματα αργότερα στη ζωή, όπως οι διατροφικές διαταραχές, η κατάθλιψη και η κατάχρηση ουσιών, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μινεσότα.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η υιοθέτηση ανθυγιεινών συμπεριφορών για τον έλεγχο του βάρους δεν περιορίζεται στην περίοδο της εφηβείας, αλλά συνεχίζει και 15 χρόνια αργότερα», ανέφερε η εκ των συγγραφέων της μελέτης Dianne Neumark-Sztainer, καθηγήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου.

Οι ερευνητές ρώτησαν 1.455 ενήλικες για τις δίαιτες που ακολουθούσαν. Τα ποσοστά όσων έκαναν δίαιτες αυξήθηκαν με την πάροδο του χρόνου και στα δύο φύλα.

Μεταξύ των ανδρών, τα ποσοστά συχνής δίαιτας (πέντε ή περισσότερες φορές το χρόνο) και οι ακραίες στρατηγικές ελέγχου του βάρους, όπως η αποτοξίνωση και η χρήση διαιτητικών χαπιών, αυξήθηκαν από τα πρώτα χρόνια ενηλικίωσης (25 ετών) στην ενηλικίωση (31 ετών).

Τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες, οι δίαιτες και οι ανθυγιεινές συμπεριφορές ελέγχου του βάρους που ξεκίνησαν πριν από τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης, ήταν πιο πιθανό να συνεχιστούν παρά να σταματήσουν στην ενηλικίωση, ανέφεραν οι ερευνητές.

Περίπου το 20% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι άρχισαν να κάνουν δίαιτα ως ενήλικες. Μία στις πέντε γυναίκες δήλωσαν ότι σταμάτησαν τις ανθυγιεινές συμπεριφορές ελέγχου του βάρους κατά την ενηλικίωση.

Η επικεφαλής της έρευνας Ann Haynos, επίκουρη καθηγήτρια Ψυχιατρικής, διεξάγει περαιτέρω έρευνα για τους λόγους που οδηγούν τους ενήλικες σε ανθυγιεινές διατροφικές συμπεριφορές.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Eating Disorders.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ