Yπερεπεξεργασμένα τρόφιμα: Διαδεδομένες διατροφικές συνήθειες που βλάπτουν τον εγκέφαλο


Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, λιπαρά και αλάτι, αλλά είναι χαμηλά σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Αναψυκτικά, αλμυρά και ζαχαρούχα σνακ και επιδόρπια, παγωτό, λουκάνικο, τηγανητό κοτόπουλο, αρωματικό γιαούρτι, κέτσαπ, μαγιονέζα, συσκευασμένο ψωμί και αρωματισμένα δημητριακά είναι όλα παραδείγματα επεξεργασμένων τροφίμων. Η αντικατάσταση αυτών των τροφών με πιο υγιεινές εναλλακτικές μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες για άνοια κατά 19%, διαπίστωσε η μελέτη.

«Αυτά τα αποτελέσματα σημαίνουν ότι είναι σημαντικό να ενημερώνονται οι καταναλωτές σχετικά με αυτές τις συσχετίσεις, να εφαρμόζονται ενέργειες που στοχεύουν στην αναμόρφωση του προϊόντος και να κοινοποιούνται για τον περιορισμό της αναλογίας των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων στη διατροφή και [αντ’ αυτού] να προωθείται η κατανάλωση μη επεξεργασμένων ή ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων όπως τα φρέσκα λαχανικά και φρούτα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Huiping Li, από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Ιατρικού Πανεπιστημίου Tianjin.

Αυτή η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας, μόνο ότι φαίνεται να υπάρχει μια σύνδεση. Ο Δρ Sam Gandy, διευθυντής του Mount Sinai Center for Cognitive Health στη Νέα Υόρκη, εξέτασε τα ευρήματα. «Αυτό είναι σύμφωνο με τα αυξανόμενα στοιχεία που δείχνουν ότι μια υγιεινή για την καρδιά διατροφή και τρόπος ζωής είναι ο καλύτερος τρόπος για όλους να ρυθμίσουν τον κίνδυνο για άνοια», είπε ο Gandy. «Η κύρια καινοτομία εδώ είναι η εστίαση στους κινδύνους των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων παρά στα οφέλη των υγιεινών για την καρδιά τροφίμων».

Στη μελέτη, τα ποτά, τα ζαχαρούχα προϊόντα και τα εξαιρετικά επεξεργασμένα γαλακτοκομικά ήταν οι κύριοι παράγοντες που συνέβαλαν στην πρόσληψη υπερεπεξεργασμένων τροφίμων. Η ομάδα του Li υπολόγισε ότι η αντικατάσταση του 10% των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με μη επεξεργασμένα ή ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως φρέσκα φρούτα, λαχανικά, όσπρια, γάλα και κρέας, θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας (αλλά όχι του Αλτσχάιμερ) κατά 19%. Ο Λι είπε ότι οι εύκολες αλλαγές στις επιλογές τροφίμων μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά.

Για παράδειγμα, «οι μικρές και διαχειρίσιμες διατροφικές αλλαγές, όπως η αύξηση της ποσότητας των μη επεξεργασμένων ή ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων μόνο κατά 2 ουγγιές την ημέρα [περίπου μισό μήλο, μια μερίδα καλαμπόκι ή ένα μπολ με δημητριακά] και ταυτόχρονα μείωση των υπερεπεξεργασμένων τροφών κατά 2 ουγγιές την ημέρα [περίπου μια μπάρα σοκολάτας ή μια μερίδα μπέικον], μπορεί να σχετίζεται με 3% μειωμένο κίνδυνο άνοιας», σημείωσε ο Λι.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ