Sacher Torte: Βιεννέζικη σοκολατένια αμαρτία!


Το Café Sacher στη Βιέννη συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο διάσημων καφέ στον κόσμο και αποτελεί ένα… βασικό αξιοθέατο σε μία επίσκεψή σας στην αυστριακή πρωτεύουσα. Αισθανθείτε αιώνες ιστορίας, γευθείτε δεκαετίας εμπειρίας και αναπαυθείτε με τις ώρες! Ααχχ!! Πόσο θα ήθελα να ήμουν εκεί!

Πίσω λοιπόν στο 1832, ο πρίγκιπας Klemens Wenzel von Metternich (ναι, αυτός ο «γνωστός» για τα πολύ… φιλελληνικά συναισθήματα υπουργός Εξωτερικών της τότε Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας) ζήτησε ένα ιδιαίτερο γλυκό για να προσφέρει μία λαμπρή βραδιά στους καλεσμένους του. Αλλά όχι όποιο κι όποιο γλυκό, αλλά ένα απαράμιλλο γλυκό που «ΔΕΝ θα με κάνει να μοιάζω με ηλίθιο», όπως φέρεται να αναφώνησε! Και σαν να μην έφθανε αυτό, το πρόβλημα έγινε ακόμη μεγαλύτερο, αφού ο προσωπικός του σεφ ήταν άρρωστος, και έπεσε στις πλάτες του 16χρονου μαθητευόμενου βοηθού να βρει τη λύση. Το όνομα αυτού ήταν Franz Sacher, και όλα τα υπόλοιπα απλώς αποτελούν κομμάτι της ιστορίας της ζαχαροπλαστικής. Η τούρτα έγινε ανάρπαστη και έτσι μετά το τέλος της μαθητείας του ο Franz Sacher άρχισε να δουλεύει για τον εαυτό του, ενώ η οικογενειακή επιχείρηση μεγάλωσε όταν ο γιος του Eduard άνοιξε το ξενοδοχείο Sacher το 1876, που από τότε αποτελεί ένα από τα πιο κομψά και αριστοκρατικά ξενοδοχεία της πόλης.

Μέλη των βασιλικών οικογενειών, πλούσιοι και διάσημοι, ηθοποιοί και τραγουδιστές έχουν καταλύσει στο Hotel Sacher και φυσικά έχουν απολαύσει τη σοκολατένια τούρτα στο διάσημο café, το οποίο αποτελεί ένα «ιστορικό μνημείο» της Βιέννης για πάνω από δύο αιώνες. Συνοδεύστε ένα κομμάτι τούρτα με έναν από τους ωραιότατους καφέδες του καταλόγου, απολαύστε τη θέα της Όπερας, που βρίσκεται δίπλα και αισθανθείτε τη βιεννέζικη κομψή ατμόσφαιρα…

Αλλά κι αν δεν μπορείτε να τα κάνετε όλα αυτά υπάρχει λύση! Μπορείτε να παραγγείλετε την αυθεντική Sacher Torte στο ξύλινο κουτί σας και να την παραλάβετε σε 4 ημέρες στην πόρτα του σπιτιού σας από το on line shop: www.sacher.com (η τιμή ξεκινά από 20, 50 ευρώ).

Η αυθεντική Sacher Torte στο ξύλινο κουτί της Sacher Torte
Πλούσια, μαύρη σοκολάτα, παντεσπάνι, μαρμελάδα βερίκοκο και μία λεπτή επίστρωση σοκολάτας… Βέβαια, η αυθεντική συνταγή είναι καλά κρυμμένη (και μάλιστα μετά από δικαστικές εντολές) αλλά μία παραλλαγή μπορείτε να τη δοκιμάσετε!

Υλικά

140 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
120 γρ. ζάχαρη άχνη
1/2 φλ του τσαγιού ζάχαρη
140 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
5 αβγά
140 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (55% κακάο)
1/2 κ.γ. άρωμα βανίλιας (υγρό)
1 1/2 φλ. του τσαγιού μαρμελάδα βερίκοκο

Για την επικάλυψη

150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (60% κακάο)
150 ml κρέμα γάλακτος
30 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)

Τρόπος παρασκευής

Κόβουμε σε κομματάκια τη σοκολάτα κουβερτούρα και τη λιώνουμε σε μπεν μαρί.

Χτυπάμε το βούτυρο στο μίξερ να αφρατέψει και προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη χτυπώντας συνεχώς για 2-3 λεπτά μέχρι το μείγμα να ασπρίσει.

Ρίχνουμε έναν έναν τους κρόκους συνεχίζοντας το χτύπημα και προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα και τη βανίλια. Χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Στη συνέχεια, χτυπάμε τα ασπράδια με τη ζάχαρη μέχρι να πάρουμε μία σφιχτή μαρέγκα. Τη ρίχνουμε λίγη λίγη στο μείγμα, ανακατεύοντας προσεκτικά με σπάτουλα.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι από πάνω λίγο λίγο, συνεχίζοντας να ανακατεύουμε με τη σπάτουλα απαλά.
Βουτυρώνουμε μία φόρμα με έλασμα και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί. Αδειάζουμε το μείγμα, το στρώνουμε προσεκτικά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 για περίπου 45-50 λεπτά.
Αφήνουμε το παντεσπάνι να έρθει περίπου σε θερμοκρασία δωματίου και ξεφορμάρουμε. Μόλις κρυώσει το κόβουμε οριζόντια σε δύο ίσα κομμάτια με τη βοήθεια ενός μεγάλου μαχαιριού.

Βάζουμε το ένα κομμάτι σε πιατέλα. Στο μεταξύ, ζεσταίνουμε τη μαρμελάδα βερίκοκο σε κατσαρολάκι. Απλώνουμε με πινέλο τη μισή ποσότητα από τη μαρμελάδα βερίκοκο. Από πάνω τοποθετούμε προσεκτικά το δεύτερο κομμάτι παντεσπάνι και απλώνουμε την υπόλοιπη μαρμελάδα προσέχοντας να καλυφθεί όλο το γλυκό. Το βάζουμε στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί.

Ετοιμάζουμε την επικάλυψη: Κόβουμε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια. Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε ελαφρά την κρέμα γάλακτος και ρίχνουμε τα κομματάκια σοκολάτας και το βούτυρο.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με σπάτουλα ώστε να γίνει το μείγμα κρεμώδες. Όσο η κρέμα είναι χλιαρή, την απλώνουμε στο γλυκό, προσέχοντας να σκεπάσουμε και τα πλάγια.
Ξαναβάζουμε το γλυκό στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί.

Συμβουλή: Καλό είναι πριν το σερβίρισμα να το βγάλουμε για 20-30 λεπτά και το σερβίρουμε με λίγη σαντιγί.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ