Εύκολοι στόχοι: Γυναίκες φορτωμένες με ναρκωτικά γεμίζουν τις φυλακές στο Χονγκ Κονγκ


Εύκολοι στόχοι: Η Zoila Lecarnaque Saavedra σφράγισε τη μοίρα της όταν συμφώνησε να μεταφέρει ένα δέμα από το Περού στο Χονγκ Κονγκ – μια απόφαση που την οδήγησε σε περισσότερα από οκτώ χρόνια φυλάκιση. Το ένα τέταρτο των κρατουμένων του Χονγκ Κονγκ είναι γυναίκες, ποσοστό ρεκόρ που παραμορφώνεται από εξαθλιωμένες ξένες γυναίκες φορτωμένες με ναρκωτικά που συχνά εξαπατώνται ή εξαναγκάζονται. Περιμένοντας την απέλασή της μετά την απελευθέρωσή της, η Lecarnaque Saavedra κάθισε σε μια κουκέτα σε έναν στενό ξενώνα και περιέγραψε πώς έχασε το στοίχημά της για γρήγορα χρήματα.

Ήταν το 2013 και ήταν σπασμένη. Ο σύζυγός της, ο κύριος τροφοδότης της οικογένειάς της στην πρωτεύουσα του Περού Λίμα, είχε φύγει πρόσφατα και χρειαζόταν χειρουργική επέμβαση στα μάτια.

Η είδηση ​​κυκλοφόρησε στη γειτονιά και είπε ότι σύντομα την πλησίασε μια γυναίκα που της πρότεινε μια συμφωνία: να πετάξει στο Χονγκ Κονγκ για να πάρει αφορολόγητα ηλεκτρονικά είδη που θα μπορούσαν να πουληθούν με κέρδος στην επιστροφή και να πληρωθεί 2.000 δολάρια.

«Βρίσκουν ανθρώπους που βρίσκονται σε επισφαλή οικονομική κατάσταση», είπε η Lecarnaque Saavedra στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Τους ψάχνουν και σε αυτή την περίπτωση ήμουν εγώ». Μικρή φιγούρα με πρόσωπο γεμάτο δυσκολίες, η 60χρονη Lecarnaque Saavedra είπε ότι ήθελε να προειδοποιήσει άλλους που μπορεί να μπουν στον πειρασμό από τέτοιες συμφωνίες.

Έχασε την ψυχραιμία της όταν εξιστόρησε τη στιγμή που οι τελωνειακοί την τράβηξαν στην άκρη και κατάλαβε ότι δεν θα έβλεπε την κόρη και τη μητέρα της για πολλά χρόνια. «Σκέφτηκα τη ζημιά που προκάλεσα στην οικογένειά μου, στα παιδιά μου, στη μητέρα μου, γιατί ήταν αυτοί που ένιωθαν χειρότερα από εμένα και αυτό με πληγώνει», είπε, με τα μάτια της να γεμίζουν δάκρυα.

Περιέγραψε πώς οι αστυνομικοί βρήκαν δύο μπουφάν μέσα στη βαλίτσα της που είχαν γεμίσει με προφυλακτικά που περιείχαν περίπου 500 γραμμάρια (17 ουγγιές) κοκαΐνης σε υγρή μορφή. Με την ελπίδα να λάβει μια ελαφρύτερη ποινή, η Lecarnaque Saavedra ομολόγησε την ενοχή της, αν και υποστηρίζει ότι δεν ήξερε για την κοκαΐνη και δεν πληρώθηκε ποτέ.

«Τα αφεντικά είναι ελεύθερα, δεν έχουν συλληφθεί και δεν ξέρω γιατί», είπε. –

«Ο εξαναγκασμός έχει πολλές μορφές»

– Αυτή η ιστορία είναι πολύ γνωστή στις γυναικείες φυλακές του Χονγκ Κονγκ. Ακτιβιστές, εθελοντές φυλακών, δικηγόροι και γυναίκες στη φυλακή με τους οποίους μίλησε το Γαλλικό Πρακτορείο τον περασμένο χρόνο, είπαν ότι οι ξένες γυναίκες φορτωμένες με ναρκωτικά αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος αυτών που βρίσκονται στις γυναικείες πτέρυγες φυλακών.

Οι σωφρονιστικές υπηρεσίες του Χονγκ Κονγκ ανέφεραν ότι το 37 τοις εκατό των αλλοδαπών κρατουμένων ήταν γυναίκες, αλλά αρνήθηκαν να σχολιάσουν τους λόγους για αυτό.

Με ένα ακμάζον λιμάνι και αεροδρόμιο, το Χονγκ Κονγκ είναι από καιρό παγκόσμιος κόμβος για το νόμιμο και το εγκληματικό εμπόριο.

Πριν από την πανδημία Covid-19, το αεροδρόμιό του ήταν ένα από τα πιο πολυσύχναστα και τα καλύτερα συνδεδεμένα στον κόσμο.

Τα συνδικάτα ναρκωτικών προτιμούν τη χρήση γυναικών ως μουλαριών, πιστεύοντας ότι είναι λιγότερο πιθανό να τραβήξουν την προσοχή από τις αρχές.

Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι το ένα τέταρτο των 8.434 ατόμων που υπηρέτησαν πέρυσι στο Χονγκ Κονγκ ήταν γυναίκες – το υψηλότερο ποσοστό παγκοσμίως, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Δελτίο Φυλακής World Prison Brief.

Το Χονγκ Κονγκ ξεπερνά τη δεύτερη θέση του Κατάρ, έναν άλλο παγκόσμιο κόμβο μεταφορών, όπου το 15% των φυλακισμένων είναι γυναίκες.

Μόνο 16 άλλες χώρες ή εδάφη έχουν ποσοστά άνω του 10 τοις εκατό.

Ο πατέρας John Wotherspoon, ένας καθολικός ιερέας φυλακής που έχει περάσει δεκαετίες δουλεύοντας με καταδικασμένους λαθρέμπορους ναρκωτικών, είπε ότι η συντριπτική πλειονότητα των γυναικών μουλαριών ήταν ευάλωτες αλλοδαπές. «Ο καταναγκασμός είναι ένα μεγάλο πρόβλημα και μπορεί να έχει πολλές μορφές, οικονομική, σωματική, συναισθηματική», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο από το γραφείο του σε μια πολυσύχναστη γειτονιά του Χονγκ Κονγκ, γνωστή για τις επιχειρήσεις της με τα κόκκινα φανάρια.

Ο Γουόδερσπουν, μια δέσμη ενέργειας στα 75 του, έχει ταξιδέψει επανειλημμένα στη Λατινική Αμερική για να προσπαθήσει να βοηθήσει τις οικογένειες των συλληφθέντων — ακόμη και κατά καιρούς αντιμετωπίζοντας διακινητές.

Παρακολουθεί πολλές από τις δίκες ναρκωτικών που γεμίζουν το καθημερινό πρόγραμμα στο Ανώτατο Δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ, συγκεντρώνει δωρεές για τους καταδικασθέντες και βοηθά στη διατήρηση μιας ιστοσελίδας που ονομάζει μερικούς από τους χαρακτήρες που πιστεύει ότι πρέπει να βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα — που συλλέγονται εν μέρει από μαρτυρίες εκείνων που βρίσκονται στη φυλακή . «Το μεγάλο πρόβλημα είναι οι εγκέφαλοι, τα μεγάλα ψάρια που τους ονομάζω, δεν τυγχάνουν ιδιαίτερης αναφοράς», είπε.

– Θύτης ή θύμα; –

Τα μουλάρια ναρκωτικών είναι εύκολες επιλογές για την αστυνομία και τους εισαγγελείς στο Χονγκ Κονγκ, όπου μια πρόωρη δήλωση ενοχής συνήθως οδηγεί σε μείωση του χρόνου φυλάκισης κατά ένα τρίτο.

Η καταπολέμηση μιας καταδίκης είναι επικίνδυνη, δεδομένων των σκληρών κανόνων της πόλης για τα ναρκωτικά.

Οι οδηγίες για την καταδίκη ξεκινούν στα 20 χρόνια για περισσότερα από 600 γραμμάρια κοκαΐνης.

Το 2016, η υπήκοος της Βενεζουέλας Caterina καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκιση αφού δεν κατάφερε να πείσει τους ενόρκους πως εξαναγκάστηκε να γίνει μουλάρι.

Υποστήριξε ότι την απήγαγε μια συμμορία στη Βραζιλία αφού απάντησε σε μια ψεύτικη αγγελία εργασίας. Είπε ότι βιάστηκε επανειλημμένα και η οικογένειά της την απείλησε, μέχρι που συμφώνησε να πετάξει στο Χονγκ Κονγκ.

«Μου συμπεριφέρονταν σαν σκουπίδι, φοβόμουν ότι θα με σκότωναν», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο από τη φυλακή στο Χονγκ Κονγκ η 36χρονη Κατερίνα, η οποία ζήτησε να μην δώσει το πραγματικό της όνομα για να προστατεύσει την οικογένειά της.

Έγκυος πριν απαχθεί, η Κατερίνα γέννησε ένα αγοράκι στη φυλακή και η μετέπειτα έφεσή της απέτυχε.

«Δουλεύω για πολλά χρόνια με ευάλωτους ανθρώπους, αλλά αυτή είναι μια υπόθεση που κρέμεται από πάνω μου», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Πατρίσια Χο, δικηγόρος που βοήθησε στην προσφυγή της Κατερίνας.

«Αυτό που δεν μπορώ να διώξω από το μυαλό μου είναι ότι θα είχα κάνει ακριβώς το ίδιο πράγμα που έκανε εκείνη».

Η Χο είπε ότι ένα από τα μεγάλα ζητήματα που αντιμετώπισαν οι ομάδες άμυνας ήταν ότι, αν και το Χονγκ Κονγκ αναγνωρίζει ότι η εμπορία ανθρώπων αποτελεί πρόβλημα, δεν υπάρχει συγκεκριμένος νόμος που να την απαγορεύει.

Αυτό σημαίνει ότι οι εισαγγελείς, οι δικαστές και οι ένορκοι σπάνια λαμβάνουν υπόψη εάν ένα μουλάρι είναι θύμα εμπορίας.

«Με τη βία ή τον εξαναγκασμό – όποιες λέξεις θέλεις να πετάξεις εκεί – αναγκάστηκε να διαπράξει ένα έγκλημα. Αυτό για μένα ταιριάζει απόλυτα στον ορισμό της εμπορίας ανθρώπων», είπε η Χο.

-Μάνα και παιδί χώρισαν – Μερικά μουλάρια ξέρουν τι μπορεί να κουβαλούν αλλά νιώθουν υποχρεωμένα να πάρουν το ρίσκο λόγω των περιστάσεών τους.

Με την πρώτη ματιά, το προφίλ της Marcia Sousa στο Facebook μοιάζει με κάθε άλλη νεαρή Βραζιλιάνα: γεμάτο με selfies που δείχνουν νέες πλεξούδες και φωτογραφίες από πάρτι με φίλους στην παραλία.

Αλλά πριν από τέσσερα χρόνια, οι ενημερώσεις σταμάτησαν απότομα.

Λίγο μετά από αυτό, η Sousa συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ κουβαλώντας λίγο περισσότερα από 600 γραμμάρια υγρής κοκαΐνης στο σουτιέν της.

Αργότερα είπε στο δικαστήριο ότι καταγόταν από μια φτωχή οικογένεια από τη βόρεια Βραζιλία, είχε μια μητέρα που χρειαζόταν αιμοκάθαρση και είχε μείνει έγκυος από έναν άνδρα που την εγκατέλειψε. Γέννησε στη φυλακή ενώ περίμενε τη δίκη.

Κατά την καταδίκη της, η δικαστής Audrey Campbell-Moffat επαίνεσε την 25χρονη για μια σειρά ελαφρυντικών περιστάσεων, συμπεριλαμβανομένης της έγκαιρης παραδοχής της ενοχής, της συνεργασίας με την αστυνομία και αναφορές στη φυλακή ότι ήταν πρότυπο μητέρας για τον γιο της.

«Υπάρχουν λίγα περισσότερα που θα μπορούσατε να κάνετε για να δείξετε τη γνήσια μεταμέλειά σας», είπε η Campbell-Moffat καθώς μείωσε την ποινή της από τα συνιστώμενα 20 χρόνια σε 10 χρόνια και έξι μήνες. Λίγες εβδομάδες αργότερα, το AFP συνάντησε τη Sousa, η οποία ζήτησε να χρησιμοποιήσει ένα ψευδώνυμο για να προστατεύσει την οικογένειά της από πιθανές επιπτώσεις.

«Έκανα το καλύτερο δυνατό για να πω στον δικαστή να με συγχωρέσει. Ξέρω ότι έκανα κάτι εγκληματικό, αλλά ήταν για τον γιο μου», είπε μέσα από ένα τηλέφωνο της φυλακής, ντυμένη με μπεζ στολή και θωρακισμένη με χοντρό πλεξιγκλάς.

“Ήμουν θυμωμένη. Αλλά μετά, κατάλαβα ότι είχε δίκιο που μου έδωσε την ποινή, ήταν ισορροπημένη».

Τα πρώτα χρόνια της ζωής του γιου της, η Sousa είχε τη δυνατότητα να τον φροντίζει στη φυλακή. Αλλά καθώς πλησίαζαν τα τρίτα γενέθλιά του, τον φρόντισαν μέχρι να σταλεί στην οικογένεια της Σούσα στη Βραζιλία.

«Έκλαψε πολύ και δεν έτρωγε», είπε η Sousa για αυτές τις πρώτες εβδομάδες μετά τον χωρισμό.

Όλες οι σκέψεις της, είπε, περιστρέφονταν γύρω από την επανένωση μαζί του. «Σκέφτομαι το μέλλον, φροντίζοντας τον γιο μου», είπε.

Αλλά αυτό το μέλλον ωθήθηκε περαιτέρω στον ορίζοντα όταν οι εισαγγελείς άσκησαν επιτυχώς έφεση κατά της ποινής της, υποστηρίζοντας ότι ήταν πολύ επιεικής με τη Sousa ώστε να δοθούν επιπλέον δύο χρόνια. –

Μεταπανδημική έκρηξη

Καθώς η πανδημία έπληξε τα αεροπορικά ταξίδια, ο αριθμός των φορτωμένων με ναρκωτικά γυναικών παγκοσμίως μειώθηκε.

Οι διακινητές στράφηκαν σε αποστολές ταχυδρομείου και ταχυμεταφορών, με μεγάλες παραδόσεις να πραγματοποιούνται μέσω αεροπορικών εμπορευματικών μεταφορών και εμπορευματοκιβωτίων. Αλλά καθώς η πανδημία υποχωρεί, τα μουλάρια ναρκωτικών θα επιστρέψουν σχεδόν αναπόφευκτα στους ουρανούς.

Αυτό σημαίνει ότι περισσότερες γυναίκες όπως η Zoila θα παρασυρθούν σε ένα εμπόριο που τροφοδοτείται από λαθρέμπορους και καταναλωτές που λίγο ενδιαφέρονται για το αν θα τα καταφέρουν.

Τον περασμένο μήνα, η Zoila απελάθηκε από το Χονγκ Κονγκ, μια μέρα που ονειρευόταν χρόνια. Έλαμψε καθώς έσπρωξε το καρότσι των αποσκευών της μέσα από την αίθουσα αφίξεων στο αεροδρόμιο της Λίμα και κατευθύνθηκε προς το σπίτι της οικογένειάς της σε μικρή απόσταση με το αυτοκίνητο.

«Έκλαψα γιατί έχουν περάσει σχεδόν εννέα χρόνια, τώρα θα πάω σπίτι», είπε.

«Με περιμένουν η μητέρα μου, τα αδέρφια μου, τα παιδιά μου. Όλη η οικογένεια με περιμένει στο σπίτι».

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ