Αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα: Πώς επηρεάζει η αυτοάνοση διαταραχή τα ισχία;


Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα είναι μια φλεγμονώδης, αυτοάνοση διαταραχή που προκαλεί φλεγμονή, πόνο και δυσκαμψία στις αρθρώσεις. Προσβάλλει συνήθως τη σπονδυλική στήλη, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει τους γοφούς και τις αρθρώσεις στην περιοχή όπου η σπονδυλική στήλη συνδέεται με τη λεκάνη. Αυτό προκαλεί βαθύ πόνο που επιδεινώνεται με την αδράνεια, όπως παρατεταμένο κάθισμα ή ανάπαυση στο κρεβάτι.

Πώς να ανακουφίσετε τον πόνο του ισχίου από αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα

Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα προκαλεί κυρίως πόνο στις αρθρώσεις, φλεγμονή και δυσκαμψία στη σπονδυλική στήλη, αλλά αυτά τα συμπτώματα μπορεί επίσης να εμφανιστούν στους γοφούς. Περίπου το ένα τρίτο των ασθενών με αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα εμφανίζουν πόνο στο ισχίο, βλάβη στις αρθρώσεις και δυσκολία στο περπάτημα. Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα προκαλεί φλεγμονή όταν το σώμα παράγει αντισώματα που επιτίθενται στις αρθρώσεις του ισχίου. Αυτή η φλεγμονή ερεθίζει τα γύρω νεύρα στους γοφούς, οδηγώντας σε διάσπαση του χόνδρου και οστικά σπιρούνια, προκαλώντας περαιτέρω πόνο. Ο πόνος στο ισχίο σε ασθενείς με αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα είναι πιο πιθανό να αναπτυχθεί σε νεότερους ασθενείς ηλικίας μεταξύ 15 και 25 ετών από ότι σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και τείνει να σχετίζεται με αυξημένη βαρύτητα της νόσου.

Φάρμακα όπως τα τροποποιητικά της νόσου αντιρευματικά φάρμακα (DMARDs) και οι αναστολείς του παράγοντα νέκρωσης όγκου (TNF) είναι σημαντικά για τη μείωση του πόνου και της φλεγμονής σε όλο το σώμα. Πρόσθετες θεραπείες που πραγματοποιούνται στο σπίτι ή με τη βοήθεια ενός παρόχου υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων σας. Πριν δοκιμάσετε οποιαδήποτε θεραπεία στο σπίτι, συμβουλευτείτε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλές για εσάς να δοκιμάσετε.

Θεραπεία με θερμότητα ή κρύο: Η θεραπεία με θερμότητα και κρύο είναι ευεργετική για την ανακούφιση του πόνου, αλλά η καθεμία είναι κατάλληλη για διαφορετικές καταστάσεις. Η κρύα θεραπεία βοηθά στη μείωση της φλεγμονής, του οιδήματος και του πόνου και μπορεί να μειώσει τον πόνο στο ισχίο με την αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα. Ανάλογα με το πού νιώθετε πόνο, μπορείτε να εφαρμόσετε μια σακούλα πάγου ή μια κρύα συσκευασία στη βουβωνική χώρα ή στο πίσω μέρος της λεκάνης σας. Η θερμοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση και τη χαλάρωση των σφιγμένων μυών και των δύσκαμπτων αρθρώσεων. Η θερμότητα μπορεί να εφαρμοστεί στους γοφούς σας είτε με θερμαντικό μαξιλάρι είτε με ζεστό μπάνιο. Περιορίστε το χρόνο που χρησιμοποιείτε τη θεραπεία με θερμότητα ή κρύο σε 10–20 λεπτά.

Διατάσεις: Το ήπιο τέντωμα των δύσκαμπτων, επώδυνων γοφών μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ευλυγισίας σας, στη μείωση της ακαμψίας των αρθρώσεων και στη βελτίωση της ικανότητάς σας να κινείστε και να λειτουργείτε όλη την ημέρα. Για να βελτιώσετε την κινητικότητα του ισχίου, τεντώστε τους καμπτήρες του ισχίου, τους μηριαίους μηριαίους και τους μύες στους γλουτούς στην κορυφή της άρθρωσης του ισχίου.

Ασκηση: Η αερόβια άσκηση, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων χαμηλής έντασης, όπως το περπάτημα και η ποδηλασία, μειώνει τον πόνο και τη δυσκαμψία. Για να μειώσετε τον ερεθισμό στους γοφούς σας, δοκιμάστε ασκήσεις αντίστασης και προπόνηση ενδυνάμωσης. Αυτές οι ασκήσεις βοηθούν επίσης στην ενίσχυση των γύρω μυών, ιδιαίτερα των γλουτών σας, για να στηρίξουν και να σταθεροποιήσουν τις αρθρώσεις του ισχίου σας.

Χάστε βάρος εάν είστε υπέρβαροι: Το αυξημένο σωματικό βάρος ασκεί μεγαλύτερη πίεση στις αρθρώσεις σας, ειδικά στις αρθρώσεις που φέρουν βάρος όπως οι γοφοί και τα γόνατά σας. Η απώλεια επιπλέον σωματικού βάρους μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου στο ισχίο από την αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, μειώνοντας την πίεση μέσω των αρθρώσεων του ισχίου και επιβραδύνοντας τη φλεγμονή.

Συμβουλευτείτε έναν Φυσικοθεραπευτή: Η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πόνο του ισχίου από την αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα βελτιώνοντας την κινητικότητα της άρθρωσης του ισχίου, το εύρος κίνησης, την ισορροπία και τη δύναμη. Αυτό θα βοηθήσει σε καθημερινές εργασίες όπως το κάθισμα, η ορθοστασία και το περπάτημα. Ένας φυσιοθεραπευτής θα αξιολογήσει τα πόδια σας και θα εξετάσει το μοτίβο βάδισής σας για να ελέγξει για μυϊκές ανισορροπίες. Θα σας δώσουν επίσης ασκήσεις και θεραπείες για να βοηθήσετε στην αντιμετώπιση της περιορισμένης κινητικότητας.

Ολική αντικατάσταση ισχίου: Όταν η χρόνια φλεγμονή προκαλεί σημαντική βλάβη στα ισχία, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής ισχίου (ονομάζεται επίσης ολική αρθροπλαστική ισχίου) για τη μείωση του πόνου και τη βελτίωση της λειτουργίας. Συχνά απαιτείται επίσης ολική αντικατάσταση ισχίου εάν ο χρόνιος πόνος του ισχίου αφεθεί χωρίς θεραπεία και επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου. Αυτά τα μεταλλικά κομμάτια που χρησιμοποιούνται σε μια αρθροπλαστική ισχίου βοηθούν την άρθρωση να κινείται πιο ομαλά, μειώνοντας τον πόνο και αποφεύγοντας την άμεση επαφή οστού με οστό που προκύπτει από βλάβη της άρθρωσης.

Περίπου το 50% έως 90% των ασθενών που εμφανίζουν πόνο στο ισχίο από αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα παραπονούνται για συμπτώματα και στις δύο πλευρές του σώματος, επομένως σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο αντικατάστασης ισχίου και στις δύο πλευρές του σώματος.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ