Σκολίωση: Μελέτη αναδεικνύει νέο συνδυασμό φαρμάκων για το μετεγχειρητικό στάδιο


Για τους εφήβους με σκολίωση που υποβάλλονται σε μείζονα χειρουργική επέμβαση σπονδυλοδεσίας, ένας συνδυασμός δύο φαρμάκων μειώνει την ποσότητα της μετεγχειρητικής χρήσης οπιοειδών και τις παρενέργειες, προτείνει μια νέα μελέτη. Ερευνητές στο University of Michigan Health, Michigan Medicine, ανέλυσαν πώς ο συνδυασμός ενδορραχιαίας μορφίνης και από του στόματος γκαμπαπεντίνης, ενός αντισπασμωδικού που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του πόνου που σχετίζεται με τα νεύρα, θα παρείχε πιο αποτελεσματικό έλεγχο του μετεγχειρητικού πόνου από τη μορφίνη μόνο.

Συνδυασμός φαρμάκων μετά το χειρουργείο

Όχι μόνο διαπίστωσαν ότι οι έφηβοι που έλαβαν και τα δύο φάρμακα χρειάζονταν λιγότερα από του στόματος ναρκωτικά μετά την επέμβαση, αλλά οι μέσες βαθμολογίες πόνου ήταν πιο σταθερές και οι ασθενείς παρουσίασαν λιγότερες παρενέργειες, όπως ναυτία και έμετο. “Όποιος βρίσκεται σε υγειονομική περίθαλψη ή έχει ένα μέλος της οικογένειας που έχει υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, γνωρίζει ότι ο έλεγχος του πόνου είναι σημαντικός, αλλά τα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν πολλές δυσμενείς επιπτώσεις”, δήλωσε ο G. Ying Li, M.D., επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και επικεφαλής παιδιατρικής υπηρεσίας στο U-M Health C.S. Mott Children’s Hospital. “Η μείωση του αριθμού των οπιοειδών που καταναλώνονται με την προσθήκη μη ναρκωτικών φαρμάκων, που ονομάζεται “πολυτροπική διαχείριση του πόνου”, προσφέρει πολύ καλύτερη εμπειρία για τους εφήβους που υποβάλλονται σε αυτή τη διαδικασία για τη σκολίωση”.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η μέση διάρκεια παραμονής μετά από χειρουργική επέμβαση σπονδυλοδεσίας για σκολίωση, ή καμπύλη στη σπονδυλική στήλη, ήταν μεταξύ τεσσάρων και πέντε ημερών. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι έφηβοι που είχαν τοποθετήσει ράβδους και βίδες για να συγχωνεύσουν τις σπονδυλικές τους στήλες σε πιο ευθεία θέση θα λάμβαναν φάρμακα είτε ενδοφλέβια είτε μέσω καθετήρα που εισήλθε στον σπονδυλικό σωλήνα μετά την επέμβαση. Ο Li συνεργάστηκε με τη Rebecca Hong, M.D., συν-συγγραφέα και κλινική επίκουρη καθηγήτρια αναισθησιολογίας στο U-M Health, για να αρχίσει να χορηγεί μορφίνη ενδορραχιαία ή μέσω μιας μόνο ένεσης στο υγρό γύρω από το νωτιαίο μυελό, χωρίς να απαιτείται ενδοφλέβια ναρκωτική ουσία μετά την επέμβαση. Με βελτιωμένο έλεγχο του πόνου, κατάφεραν να μειώσουν τη μέση παραμονή στο νοσοκομείο μόνο σε δύο ημέρες και η πρακτική έγινε καθιερωμένη στο νοσοκομείο. Ωστόσο, οι παρενέργειες παρέμειναν μεταξύ των ασθενών.

Για τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Orthopedic Surgery and Research, οι ερευνητές εξέτασαν τη μετεγχειρητική πορεία 50 εφήβων με σκολίωση που είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση σπονδυλοδεσίας. Στους μισούς χορηγήθηκε μόνο ενδορραχιαία μορφίνη ενώ οι άλλοι 25 έλαβαν επίσης γκαμπαπεντίνη πριν και μετά τη διαδικασία. Όλοι οι ασθενείς έλαβαν Tylenol, ιβουπροφαίνη και ένα μυοχαλαρωτικό. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περίπου η μισή ομάδα που έλαβε γκαμπαπεντίνη παρουσίασε ναυτία, έμετο και κνησμό μετά την επέμβαση, σε σύγκριση με πάνω από το 70-80% της ομάδας που έλαβε αποκλειστικά ενδορραχιαία μορφίνη. Η πρώτη ομάδα είχε επίσης σημαντικά χαμηλότερη μέση συνολική κατανάλωση οξυκωδόνης κατά τη διάρκεια της νοσηλείας και είχε πιο σταθερές βαθμολογίες πόνου με λιγότερες αναφερόμενες αιχμές.

“Η χρήση ενδορραχιαίας μορφίνης και η απευθείας μετάβαση σε από του στόματος παυσίπονα την επομένη της επέμβασης είχε ήδη οδηγήσει τους ασθενείς μας να πάρουν εξιτήριο νωρίτερα μετά από αυτή τη χειρουργική επέμβαση σε σχέση με τα περισσότερα νοσοκομεία για παιδιά, επειδή ο πόνος τους ήταν τόσο καλά ελεγχόμενος”, είπε ο Χονγκ. “Ωστόσο, επιδιώκουμε συνεχώς να βελτιώνουμε τη διαδικασία μας και την ικανοποίηση των ασθενών μας και των οικογενειών τους με τη φροντίδα που λαμβάνουν εδώ. Η προσθήκη γκαμπαπεντίνης βοήθησε και στις δύο μετρήσεις”.

Απαιτούνται μελλοντικές μελέτες ώστε οι κλινικοί γιατροί να βρουν τη βέλτιστη δοσολογία για τον συνδυασμό γκαμπαπεντίνης-ενδορραχιαίας μορφίνης, κατέληξαν οι ερευνητές. Αλλά η μέθοδος μείωσης της πρόσληψης οπιοειδών με την προσθήκη γκαμπαπεντίνης μπορεί να ληφθεί υπόψη και για άλλες διαδικασίες πέρα ​​από τη σπονδυλοδεσία για τη σκολίωση, μια διαδικασία στην οποία υποβάλλονται περίπου 38.000 παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο, είπε ο Li. “Αυτό που θέλουν πολλοί πάροχοι είναι να μπορούν να παρέχουν πολυτροπική διαχείριση του πόνου, όχι μόνο για παιδιά και ορθοπεδικές χειρουργικές επεμβάσεις”, είπε. “Κατά τη διάρκεια αυτής της επιδημίας οπιοειδών, θέλουμε να παρέχουμε επιλογές που περιλαμβάνουν μη ναρκωτικά για να μειώσουμε την ποσότητα των ναρκωτικών που συνταγογραφούμε και, τελικά, να μειώσουμε την ποσότητα των υπολειμμάτων ναρκωτικών στο σπίτι που μπορεί να φτάσουν σε λάθος χέρια”.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ