Ο πόλεμος γονατίζει την ουκρανική οικονομία – Ο S&P θεωρεί «σχεδόν σίγουρη» τη στάση πληρωμών


Ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας S&P μείωσε την Παρασκευή κατά τρεις μονάδες το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ουκρανίας, στη βαθμίδα CC, κρίνοντας ότι η συμφωνία που κλείστηκε πρόσφατα με αρκετές δυτικές χώρες για την επιμήκυνση των δανειακών υποχρεώσεων του Κιέβου ισούται με «σχεδόν σίγουρη» στάση πληρωμών.

«Η Ουκρανία ζήτησε από τους ξένους πιστωτές της να επιμηκύνουν κατά 24 μήνες τις πληρωμές για το σύνολο του εξωτερικού της χρέους», υπογραμμίζει ο S&P σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

«Έπειτα από το αίτημα αυτό, η άποψή μας είναι ότι η κήρυξη στάσης πληρωμών του χρέους που είναι εκπεφρασμένο σε ξένα νομίσματα είναι σχεδόν βέβαιη», διευκρινίζει ο οίκος αξιολόγησης.

Όμιλος δυτικών πιστωτών του Κιέβου —συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Ιαπωνίας και του Ηνωμένου Βασιλείου— ενέκρινε την 20ή Ιουλίου την αναβολή της πληρωμής τόκων του ουκρανικού χρέους κατόπιν ουκρανικού αιτήματος, παροτρύνοντας και τους υπόλοιπους ξένους πιστωτές που διακρατούν χρέος της χώρας να κάνουν το ίδιο.

Η νέα αξιολόγηση συνοδεύεται από αρνητική προοπτική, κάτι που αντανακλά «την άποψή μας ότι η Ουκρανία θα θέσει σε εφαρμογή τα σχέδιά της να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της, κάτι που θεωρούμε στάση πληρωμών», προσθέτει ο S&P.

Ο οίκος είχε ήδη υποβαθμίσει το αξιόχρεο της Ουκρανίας την 27η Μαΐου σε CCC+, επίσης με αρνητική προοπτική, εξαιτίας «των σοβαρών επακόλουθων της ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης», εξηγώντας πως προεξοφλούσε ότι «η ρωσοουκρανική στρατιωτική σύρραξη θα παραταθεί».


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ