Προειδοποίηση CDC: Εντοπίστηκαν δυνητικά θανατηφόρα βακτήρια στο έδαφος και το νερό των ΗΠΑ


Προειδοποίηση CDC: Ένα δυνητικά θανατηφόρο βακτήριο βρέθηκε για πρώτη φορά σε δείγματα εδάφους και νερού στις ΗΠΑ, σύμφωνα με προειδοποίηση από το CDC. Το βακτήριο, Burkholderia pseudomallei, βρέθηκε κατά μήκος της περιοχής του Gulf Coast στο νότιο Μισισιπή. Συνήθως, τα βακτήρια βρίσκονται σε τροπικά και υποτροπικά κλίματα, ειδικά σε μέρη της Νοτιοανατολικής Ασίας, της βόρειας Αυστραλίας, της Κεντρικής Αμερικής, της Νότιας Αμερικής, του Πουέρτο Ρίκο και των Παρθένων Νήσων των ΗΠΑ.

Τα βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν μελιώδωση, μια σπάνια και σοβαρή μολυσματική ασθένεια που εξαπλώνεται σε ζώα και ανθρώπους μέσω της επαφής με μολυσμένο έδαφος και νερό μέσω κοψίματος, πληγών, βλεννογόνων, εισπνοής των βακτηρίων ή τρώγοντας ή πίνοντας. Παγκοσμίως, η ασθένεια είναι θανατηφόρα στο 10% έως 50% όσων μολύνονται.

Το CDC και οι κρατικοί αξιωματούχοι ερευνούν τα δείγματα για να μάθουν πόσο διαδεδομένα είναι τα βακτήρια στις ΗΠΑ.

Μέχρι στιγμής, τα μοντέλα δείχνουν ότι οι περιβαλλοντικές συνθήκες στην Ακτή του Κόλπου υποστηρίζουν την ανάπτυξη του B. pseudomallei.

«Δεν είναι σαφές πόσο καιρό τα βακτήρια βρίσκονται στο περιβάλλον και πού αλλού μπορεί να βρεθούν στις ΗΠΑ», σύμφωνα με την ανακοίνωση του CDC.

“Το CDC ειδοποιεί τους κλινικούς ιατρούς σε όλη τη χώρα για αυτήν την ανακάλυψη μέσω μιας εθνικής συμβουλής υγείας, υπενθυμίζοντάς τους να γνωρίζουν τα σημεία και τα συμπτώματα της μελιώδωσης και να εξετάζουν το ενδεχόμενο μελιώδωσης σε ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου.”

Δύο άσχετα άτομα που ζουν κοντά στην περιοχή Gulf Coast του Μισισιπή αρρώστησαν με μελιώδωση πρόσφατα – ένας τον Ιούλιο του 2020 και ένας τον Μάιο του 2022.

Κανένας από τους δύο δεν είχε ταξιδέψει εκτός των ΗΠΑ.

Τρία από τα δείγματα που ελήφθησαν από χώμα και νερό λακκουβών στην περίπτωση του 2020 βρέθηκαν θετικά για τα βακτήρια.

Η γονιδιωματική αλληλουχία αποκάλυψε ότι και οι δύο ασθενείς είχαν μολυνθεί με το ίδιο στέλεχος των βακτηρίων από το δυτικό ημισφαίριο. Νοσηλεύτηκαν με σηψαιμία λόγω πνευμονίας και είχαν γνωστούς παράγοντες κινδύνου για μελιώδωση.

Και οι δύο ασθενείς ανάρρωσαν μετά τη θεραπεία με αντιβιοτικά.

Κατά μέσον όρο 12 περιπτώσεις μελιώδωσης διαγιγνώσκονται στις ΗΠΑ κάθε χρόνο, με τις περισσότερες σε άτομα με πρόσφατα ταξίδια σε μια χώρα όπου το βακτήριο είναι ενδημικό ή βρίσκεται τακτικά. Τα κρούσματα έχουν επίσης συνδεθεί με μολυσμένα προϊόντα που εισάγονται από ενδημικές χώρες.

Στα τέλη του 2021, τέσσερα κρούσματα σε τέσσερις πολιτείες – Τζόρτζια, Κάνσας, Μινεσότα και Τέξας – συνδέθηκαν με μολυσμένο σπρέι αρωματοθεραπείας που εισήχθη και η Walmart εξέδωσε ανάκληση τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, σύμφωνα με ανακοίνωση του CDC.

Δύο από τα τέσσερα άτομα πέθαναν. Δεδομένου του μικρού αριθμού περιπτώσεων που εντοπίστηκαν στις ΗΠΑ, το CDC πιστεύει ότι ο κίνδυνος μελιώδωσης για τον γενικό πληθυσμό εξακολουθεί να είναι “πολύ χαμηλός” και ο κίνδυνος μετάδοσης από άτομο σε άτομο θεωρείται “εξαιρετικά χαμηλός”.

Αλλά οι άνθρωποι που ζουν στην ακτή του Μισισιπή και έχουν παθήσεις υγείας που μπορεί να τους θέτουν σε υψηλότερο κίνδυνο, όπως διαβήτης, χρόνια νεφρική νόσος, χρόνια πνευμονοπάθεια, υπερβολική χρήση αλκοόλ και ανοσοκατασταλτικές καταστάσεις, θα πρέπει να προστατεύονται.

Το CDC συνιστά την αποφυγή επαφής με χώμα ή λασπωμένο νερό, ιδιαίτερα μετά από έντονες βροχοπτώσεις, και την προστασία των ανοιχτών πληγών με αδιάβροχους επιδέσμους.

Οι άνθρωποι θα πρέπει επίσης να φορούν αδιάβροχες μπότες όταν κάνουν κηπουρική, εργάζονται στην αυλή ή γεωργικές εργασίες, οι οποίες μπορούν να αποτρέψουν τη μόλυνση στα πόδια, ειδικά μετά από πλημμύρες ή καταιγίδες.

Οι άνθρωποι θα πρέπει επίσης να φορούν γάντια για να προστατεύουν τα χέρια τους όταν εργάζονται απευθείας με το χώμα.

Η μελιώδωση έχει ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, όπως πυρετό, πόνο στις αρθρώσεις, πονοκεφάλους, βήχα, πόνο στο στήθος και πόνο στην κοιλιά.

Μπορεί επίσης να προκαλέσει καταστάσεις όπως πνευμονία, αποστήματα και λοιμώξεις του αίματος.

Η ασθένεια μπορεί να μολύνει οποιοδήποτε όργανο, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματα εμφανίζονται εντός 1 έως 21 ημερών μετά την έκθεση, με μέσο όρο 7 ημέρες μετά την έκθεση.

Η συμβουλή υγείας του CDC για επαγγελματίες υγείας και υπαλλήλους δημόσιας υγείας δείχνει ότι η μελιώδωση θεωρείται πλέον τοπικά ενδημική σε περιοχές της περιοχής του Gulf Coast στο Μισισιπή. “Αφού εγκατασταθεί καλά στο έδαφος, το B. pseudomallei δεν είναι εφικτό να αφαιρεθεί από αυτό”, σύμφωνα με τη συμβουλευτική.

«Οι προσπάθειες για τη δημόσια υγεία θα πρέπει να επικεντρωθούν πρωτίστως στη βελτίωση της αναγνώρισης των κρουσμάτων, ώστε να μπορεί να χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπεία».

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ