Βραζιλία: Συνενωμένα δίδυμα χωρίστηκαν με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας


Βραζιλία: Οι Βραζιλιάνοι συνενωμένοι δίδυμοι Bernardo (L) και Arthur με τους γονείς τους Adriely (L, πίσω) και Antonio Lima, στη Βραζιλία: τα δίδυμα γεννήθηκαν με έναν μόνο, κοινό εγκέφαλο χωρίστηκαν σε μια περίπλοκη χειρουργική επέμβαση για την οποία προετοιμάστηκαν οι γιατροί με τη βοήθεια Εικονικής πραγματικότητας. Συνενωμένα δίδυμα που γεννήθηκαν στη Βραζιλία με συγχωνευμένο κεφάλι και εγκέφαλο χωρίστηκαν σε αυτό που οι γιατροί περιέγραψαν τη Δευτέρα ως την πιο περίπλοκη χειρουργική επέμβαση στο είδος της, την οποία ετοίμασαν για χρήση εικονικής πραγματικότητας.

Ο Άρθουρ και ο Μπερνάρντο Λίμα γεννήθηκαν το 2018 στην πολιτεία Roraima στη βόρεια Βραζιλία ως δίδυμα κρανιόπαγους, μια εξαιρετικά σπάνια πάθηση κατά την οποία τα αδέρφια συγχωνεύονται στο κρανίο.

Ενωμένοι στην κορυφή του κεφαλιού για σχεδόν τέσσερα χρόνια – τα περισσότερα από αυτά πέρασαν σε νοσοκομείο του Ρίο ντε Τζανέιρο εξοπλισμένο με προσαρμοσμένο κρεβάτι – τα αδέρφια μπορούν τώρα να κοιτάξουν ο ένας τον άλλο κατά πρόσωπο για πρώτη φορά, μετά από μια σειρά εννέα επεμβάσεων με αποκορύφωμα ένα μαραθώνιο χειρουργείο 27 ωρών για τον διαχωρισμό τους.

Η ιατρική φιλανθρωπική οργάνωση Gemini Untwined με έδρα το Λονδίνο, η οποία βοήθησε στη διεξαγωγή της διαδικασίας, την περιέγραψε ως τον «πιο απαιτητικό και περίπλοκο χωρισμό μέχρι σήμερα», δεδομένου ότι τα αγόρια είχαν πολλές ζωτικές φλέβες.

«Τα δίδυμα είχαν την πιο σοβαρή και δύσκολη εκδοχή της πάθησης, με τον υψηλότερο κίνδυνο θανάτου και για τα δύο», δήλωσε ο νευροχειρουργός Gabriel Mufarrej από το Paulo Niemeyer State Brain Institute (IECPN) στο Ρίο, όπου πραγματοποιήθηκε η διαδικασία.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα, γιατί κανείς άλλος δεν πίστευε σε αυτή τη χειρουργική επέμβαση στην αρχή, αλλά πάντα πιστεύαμε ότι υπήρχε μια πιθανότητα», είπε σε μια δήλωση.

Μέλη της ιατρικής ομάδας, η οποία περιελάμβανε σχεδόν 100 άτομα, προετοιμάστηκαν για τα ευαίσθητα τελικά στάδια της επέμβασης στις 7 και 9 Ιουνίου με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας, δήλωσε ο Gemini Untwined.

Χρησιμοποιώντας σαρώσεις εγκεφάλου για να δημιουργήσουν έναν ψηφιακό χάρτη του κοινού κρανίου των αγοριών, οι χειρουργοί εξασκήθηκαν για τη διαδικασία σε μια δοκιμαστική χειρουργική επέμβαση εικονικής υπερατλαντικής πραγματικότητας.

Ο Βρετανός νευροχειρουργός Noor ul Owase Jeelani, ο επικεφαλής χειρουργός του Gemini Untwined, αποκάλεσε την προετοιμασία της εικονικής πραγματικότητας «πράγματα διαστημικής εποχής».

«Είναι απλά υπέροχο, είναι πραγματικά υπέροχο να βλέπεις την ανατομία και να κάνεις τη χειρουργική επέμβαση πριν βάλεις τα παιδιά σε οποιοδήποτε κίνδυνο», είπε στο βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων PA. «Μπορείτε να φανταστείτε πόσο καθησυχαστικό είναι αυτό για τους χειρουργούς…

Το να το κάνουν στην εικονική πραγματικότητα ήταν κάτι που ήταν πραγματικά ως άνθρωπος στον Άρη».

Εικόνες και βίντεο που κυκλοφόρησαν από το ιατρικό προσωπικό έδειχναν τα αγόρια ξαπλωμένα δίπλα-δίπλα σε ένα κρεβάτι νοσοκομείου μετά την επέμβαση, με τον μικρό Άρθουρ να απλώνει το χέρι για να αγγίξει το χέρι του αδελφού του. Δακρυσμένη, η μητέρα των αγοριών, Adriely Lima, περιέγραψε την ανακούφιση της οικογένειας.

«Ζούμε στο νοσοκομείο για σχεδόν τέσσερα χρόνια», είπε.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ