Πέτρα στα νεφρά: Η διατροφή που βοηθά στην πρόληψη της υποτροπής


Οι ακρογωνιαίοι λίθοι αυτής της δίαιτας περιλαμβάνουν την κατανάλωση άφθονων τροφών που περιέχουν κάλιο, καθώς και μερικές μερίδες γαλακτοκομικών χαμηλών λιπαρών καθημερινά, για να λαμβάνετε αρκετό ασβέστιο. Φρούτα και λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο που θα μπορούσαν να βοηθήσουν περιλαμβάνουν: μπανάνες, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, βερίκοκα, μανιτάρια, μπιζέλια, αγγούρια, κολοκυθάκια και πεπόνια. Για να καταλήξουν σε αυτές τις συστάσεις, οι ερευνητές από την Mayo Clinic χρησιμοποίησαν δεδομένα από ερωτηματολόγια που συμπληρώθηκαν από ασθενείς με πέτρα στα νεφρά μεταξύ 2009 και 2018. Η ομάδα συνέκρινε τη διατροφή 411 ατόμων που είχαν ήδη μια πέτρα στα νεφρά και μια ομάδα ελέγχου 384 ατόμων.

Κατά τη διάρκεια ενός μέσου όρου τεσσάρων ετών παρακολούθησης, 73 ασθενείς στη μελέτη είχαν υποτροπιάζουσες πέτρες στα νεφρά. Τα χαμηλότερα επίπεδα ασβεστίου και καλίου προέβλεπαν αυτή την υποτροπή. Μετά από προσαρμογές για μη διαιτητικούς παράγοντες, το χαμηλότερο ασβέστιο συνέχισε να αποτελεί προγνωστικό παράγοντα. Το ίδιο και μειώσεις στο κάλιο, αλλά μόνο μεταξύ εκείνων που δεν έπαιρναν ήδη ορισμένους τύπους διουρητικών και συμπληρωμάτων ασβεστίου. Τα καλά νέα; Ενώ οι ασθενείς μπορεί να μην είναι πρόθυμοι να προσαρμόσουν τη διατροφή τους πριν από την πρώτη πέτρα στα νεφρά, είναι πολύ πιο πιθανό να το κάνουν για να αποτρέψουν μια υποτροπή, σημείωσαν οι συγγραφείς.

Μια βασική συμβουλή για την αποφυγή επαναλαμβανόμενων λίθων στα νεφρά περιλαμβάνει το πόσιμο νερό, πολύ – περίπου εννέα ποτήρια νερού την ημέρα. Αν και αυτή η νέα μελέτη δεν σημείωσε το όφελος από το νερό, αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι παρακολουθούσε ανθρώπους που έπιναν ήδη μεγάλες ποσότητες νερού μετά την πρώτη τους πέτρα στα νεφρά, σημείωσε ο ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. John Lieske, διευθυντής. του Ερευνητικού Κέντρου Ουρολογίας O’Brien στην κλινική Mayo στο Rochester.

Δυστυχώς, τα άτομα που έχουν μια πέτρα στα νεφρά έχουν πολλές πιθανότητες να την επαναλάβουν, περίπου 30% μέσα σε πέντε χρόνια. Το να έχεις πέτρα στα νεφρά δεν είναι μόνο μια βασανιστική εμπειρία, αλλά συνδέεται επίσης με άλλα προβλήματα υγείας, όπως χρόνια νεφρική νόσο, οστεοπόρωση και καρδιακές παθήσεις. Λοιπόν, πόσο ασβέστιο και κάλιο θα πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά για να κρατήσετε μακριά τις πέτρες από τα νεφρά σας; Δύο έως τρεις μερίδες γαλακτοκομικών χαμηλών λιπαρών καθημερινά θα ήταν ο ιδανικός τρόπος για να καταναλώσετε το απαραίτητο ασβέστιο, είπε ο Lieske, ή μια ποσότητα ίση με 1.200 χιλιοστόγραμμα. Αυτός ο αριθμός αντιστοιχεί στην ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) για τους περισσότερους ενήλικες.

Ο προσδιορισμός ενός αριθμού για το κάλιο ήταν λιγότερο ακριβής, επειδή το USDA δεν προσφέρει ένα συνιστώμενο επίπεδο για την πρόσληψη καλίου. Έτσι, απλά η κατανάλωση πολλών φρούτων και λαχανικών είναι αυτό που προτείνει η μελέτη. Αυτό θα συμπλήρωνε στους ασθενείς το απαραίτητο κάλιο, συν άλλα θρεπτικά συστατικά που είναι εγγενή σε αυτά τα τρόφιμα και μπορεί να συμβάλλουν στην πρόληψη των λίθων στα νεφρά, συμπεριλαμβανομένου του κιτρικού, πρότεινε ο Lieske. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν διαδικτυακά την 1η Αυγούστου στο Mayo Clinic Proceedings.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ