ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν θα υπογράψει διάταγμα προστασίας των μετακινήσεων για άμβλωση


Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπογράφει σήμερα (3/8) ένα εκτελεστικό διάταγμα που αποσκοπεί στο να διευκολύνει τις γυναίκες που ζητούν αμβλώσεις να ταξιδεύουν μεταξύ των πολιτειών για να αποκτήσουν πρόσβαση στη διαδικασία. Πιο συγκεκριμένα, μια από τις οδηγίες που θα εκδώσει ο Μπάιντεν θα επιτρέψει στις πολιτείες που δεν έχουν θέσει εκτός νόμου την άμβλωση να υποβάλουν αίτηση για συγκεκριμένες απαλλαγές από το Medicaid που, στην πραγματικότητα, θα τις βοηθούσαν να αναλάβουν την φροντίδα γυναικών που έχουν ταξιδέψει εκτός πολιτείας.

Η εντολή θα καλεί επίσης τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να συμμορφωθούν με τους ομοσπονδιακούς νόμους περί μη διακρίσεων και να εξορθολογίσουν τη συλλογή βασικών δεδομένων και πληροφοριών για την υγεία της μητέρας στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Οι λεπτομέρειες περιγράφηκαν από ανώτερα διοικητικά στελέχη που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσουν το εκτελεστικό διάταγμα πριν από την επίσημη ανακοίνωση.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος συνεχίζει να είναι απομονωμένος στην κατοικία του στον Λευκού Οίκου λόγω ανάκαμψης από COVID-19, θα υπογράψει το εκτελεστικό διάταγμα, στηρίζοντας τη δημιουργία μιας ομοσπονδιακής ομάδας εργασίας για την πρόσβαση στην αναπαραγωγική φροντίδα, με επικεφαλής την αντιπρόεδρο Kamala Harris, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Ωστόσο, το νέο διάταγμα υπολείπεται αυτού που πολλοί Δημοκρατικοί νομοθέτες και ομάδες υπεράσπισης των αμβλώσεων ζήτησαν από την κυβέρνηση Μπάιντεν μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που ανέτρεψε την απόφαση-ορόσημο του 1973 για το δικαίωμα στην άμβλωση. Ένα από τα βασικά ζητήματα ήταν ο Μπάιντεν να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σχετικά με τις αμβλώσεις.

Η διαταγή της Τετάρτης είναι η τελευταία σε μια σειρά εκτελεστικών ενεργειών από την κυβέρνηση Μπάιντεν, αφού το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση καταργήθηκε στην υπόθεση Dobbs v. Jackson Women’s Health Organization τον Ιούνιο. Την ίδια ώρα, την Τρίτη, το Υπουργείο Δικαιοσύνης μήνυσε το Αϊντάχο για το καταστατικό του που ποινικοποιεί τις αμβλώσεις, με τον γενικό εισαγγελέα Merrick Garland να υποστηρίζει ότι παραβιάζει την ομοσπονδιακή νομοθεσία.

ΠΗΓΗ


1 ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ