Κύπρος: Ριζική αλλαγή στο κέντρο της Λάρνακας


Κύπρος – Όλες οι ειδήσεις: Αλλάζει ριζικά όψη το κέντρο της Λάρνακας, μέσα από την ανάπλαση των ιστορικών πλατειών Ακροπόλεως και Αλκής, που θα αποτελούν προέκταση των έργων που προγραμματίζονται στο εμπορικό κέντρο της πόλης.

Ο Δήμος Λάρνακας έχει υπογράψει από τον Απρίλιο του 2021 συμβόλαιο για την ετοιμασία μελέτης για το έργο, με τον οίκο A.F. Modinos and S.A. Vrahimis Architects and Engineers. Τα προκαταρκτικά σχέδια για την ανάπλαση των δύο πλατειών, τα οποία εξασφάλισε ο «Φιλελεύθερος», παρουσιάστηκαν πρόσφατα ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου. Η ολοκλήρωση των κατασκευαστικών σχεδίων, θα γίνει τον Μάιο του 2023 και ακολούθως θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την έναρξη των εργασιών.

Στόχος του έργου είναι η αισθητική, λειτουργική και ποιοτική αναβάθμιση της περιοχής και η εξασφάλιση της ομαλής και ασφαλούς διακίνησης πεζών και οχημάτων. Ουσιαστικά, με το έργο αυτό θα ολοκληρωθεί η αναβάθμιση, εξωραϊσμός και ρύθμιση της κυκλοφορίας, σύμφωνα με το Σχέδιο Βιώσιμης Κινητικότητας του Αστικού Κέντρου της πόλης.

Στην περιοχή θα γίνει διεύρυνση των πεζοδρομίων, θα τοποθετηθεί ενιαίος αστικός φωτισμός με φωτιστικά ιστού, θα τοποθετηθούν παγκάκια και ανθώνες ενώ θα δημιουργηθούν νέοι χώροι στάθμευσης ακόμη και για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Επιπρόσθετα θα γίνει αναβάθμιση του συστήματος ομβρίων υδάτων, υπογειοποίηση δικτύων υπηρεσιών κοινής ωφελείας και εγκατάσταση υδάτινου στοιχείου µαζί µε την τοποθέτηση σύγχρονου αστικού εξοπλισµού, µεταξύ άλλων, στον χώρο ο οποίος οριοθετεί την αρχή της οδού Ερµού και το τέρμα της οδού Κλεάνθη Καλογερά.

Στον χώρο προβλέπεται επίσης η δηµιουργία νέου σύγχρονου περιπτέρου που θα ικανοποιεί τους σχετικούς κανονισµούς για λειτουργία take away, ώστε να διασφαλιστεί η νόµιµη λειτουργία του σουβλατζίδικου «Περούτσιου» στην πλατεία Αλκής.

Το υποστατικό ανεγέρθηκε από τον ∆ήµο Λάρνακας τη δεκαετία του 1960, σε χώρο ιδιοκτησίας της Σχολικής Εφορείας Λάρνακας. Ο κάτοχος του υποστατικού, όπως ανέφερε πρόσφατα ο δήμαρχος Λάρνακας απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Χρήστου Ορφανίδη, καταβάλλει στον Δήµο µηνιαίο ενοίκιο, τις σχετικές φορολογίες και εξασφαλίζει τις αναγκαίες άδειες για τη λειτουργία του.

Σημειώνεται πως το έργο έχει συµπεριληφθεί στον κατάλογο των ώριµων έργων, τα οποία θα εγκριθούν για συγχρηµατοδότηση από ταµεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης µέσα από τη νέα προγραµµατική περίοδο 2021-2027.

Οι δύο πλατείες μαζί με τα έργα που προγραμματίζονται στο εμπορικό κέντρο της Λάρνακας, φιλοδοξούν να αποτελέσουν τα νέα σημεία αναφοράς για την πόλη.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ