Αφυδάτωση: Αυτές είναι οι τροφές που την καταπολεμούν


Η αφυδάτωση έρχεται όταν ο οργανισμός μας χάνει περισσότερα υγρά από αυτά που λαμβάνει.  Αυτό γίνεται περισσότερο το καλοκαίρι. Κυρίως λόγω της εξάτμισής τους μέσω του ιδρώτα. Η δίψα είναι ένα σήμα που καθυστερεί να δοθεί στον εγκέφαλο. Αυτό σημαίνει ότι από τη στιγμή που θα αισθανθείτε δίψα, μπορεί να είστε ήδη αφυδατωμένες.

Πολλά πράγματα μπορεί να σας προκαλέσουν αφυδάτωση, όπως η ζέστη, τα φάρμακα, οι πεπτικές διαταραχές, η υπερένταση, το αλκοόλ. Μπορεί να αισθάνεστε λιποθυμία, ζάλη, δίψα, κόπωση ή ξηροστομία όταν είστε αφυδατωμένες.

Εκτός από το νερό, υπάρχουν και ορισμένες τροφές που μειώνουν την αφυδάτωση. Στην πραγματικότητα, πολλά τρόφιμα και ποτά μπορούν να σας βοηθήσουν να ενυδατωθείτε, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που η ενυδάτωση είναι επιτακτική ανάγκη.

Τροφές ενάντια στην αφυδάτωση

  • Πιπεριές
    Αποτελούνται κατά 92% από νερό και είναι γεμάτες με βιταμίνες C και Α.
  • Μαρούλι
    Η ποικιλία iceberg αποτελείται κατά 96% από νερό, αλλά και οι άλλες ποικιλίες προσφέρουν ενυδάτωση και πολλά θρεπτικά συστατικά.
  • Αγγούρια
    Είναι εξίσου πλούσια σε νερό με το μαρούλι, ενώ η φλούδα τους περιέχει διοξείδιο του πυριτίου, το οποίο συμβάλλει στην ελαστικότητα των αρθρώσεων και την υγεία των νυχιών και του δέρματος.
  • Σέλινο
    Αποτελείται κατά 95% από νερό, δεν έχει θερμίδες και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες.
  • Καρπούζι
    Τα περισσότερα φρούτα έχουν πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, αλλά λίγα μπορούν να συναγωνιστούν το καρπούζι.
    Μια κούπα καρπούζι είναι σχεδόν κατά 92% νερό, που σημαίνει ότι όχι μόνο μας προστατεύει από την αφυδάτωση, αλλά έχει και εξωφρενικά χαμηλές θερμίδες. Επίσης, περιέχει βιταμίνες και αντιοξειδωτικά που αναζωογονούν τον οργανισμό μας.
  • Σούπα γκασπάτσο
    Η διάσημη κρύα σούπα – ή και κάθε άλλη κρύα σούπα, για να είμαστε ειλικρινείς – είναι τέλεια για να μας δροσίσει αλλά και να μας γεμίσει με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χάνουμε με τον αυξημένο ιδρώτα.
  • Smoothies
    Είναι πολύ καλύτερα από το να πιούμε έναν χυμό για τον απλούστατο λόγο ότι τα smoothies είναι πολύ θρεπτικά.
    Για την ακρίβεια, ένα smoothie που περιέχει φρούτα, γιαούρτι ή γάλα και λίγους αλεσμένους λιναρόσπορους είναι στην ουσία ένα πλήρες γεύμα, μαζί με φυτικές ίνες. Ο χυμός, καλώς ή κακώς, είναι κατά βάση νερό και σάκχαρα.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ