Εμπρηστικός Τσαβούσογλου: «Η Ελλάδα παραβιάζει τα δικαιώματα της “τουρκικής” μειονότητας στη Θράκη


Επιμένει το τουρκικό καθεστώς στα περί «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη, την ώρα που το ερευνητικό Abdulhamid Han ζεσταίνει μηχανές και ετοιμάζεται να βγει στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις που δυναμιτίζουν περαιτέρω το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις προχώρησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου άφησε για λίγο στην άκρη τις παράλογες απαιτήσεις περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και έπιασε το παραμυθάκι προς τους ιθαγενείς περί «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη, της οποίας φυσικά η Ελλάδα παραβιάζει τα δικαιώματα.

«Η Ελλάδα δεν σέβεται τα δικαιώματα της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης», αναφέρει χαρακτηριστικά το ΥΠΕΞ της Τουρκίας. «Παραβιάζουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των “συμπατριωτών” μας με τη νομοθετική ρύθμιση για τους Μουφτήδες. Η Ελλάδα πρέπει «να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο».

Η δήλωση του υπουργείου:

Με μια νομική ρύθμιση για τις Μουφτείες στη Δυτική Θράκη, η Ελλάδα παραβίασε για άλλη μια φορά τα δικαιώματα και τις ελευθερίες της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης που έχουν την εγγύηση
των διεθνών συνθηκών, ιδιαίτερα της Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης.

Αυτή η νομοθεσία, που εκπονήθηκε χωρίς συνεννόηση με τους εκπροσώπους της Τουρκικής μειονότητας της δυτικής Θράκης , αγνοεί για άλλη μια φορά τους Μουφτήδες που εκλέγονται από την Τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης και συνεπώς τη βούληση της Τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης και την ελευθερία της θρησκείας. Σε αυτό το πλαίσιο, υποστηρίζουμε πλήρως τη δήλωση που έκανε χθες η Συμβουλευτική Επιτροπή της Τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης, η οποία αντικατοπτρίζει τη δίκαιη αντίδραση των συμπατριωτών μας.

Το άρθρο 40 της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης παρέχει στην Τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης το δικαίωμα να ιδρύει, να διαχειρίζεται και να ελέγχει τις δικές της θρησκευτικές, εκπαιδευτικές και φιλανθρωπικές-κοινωνικές οργανώσεις. Η παραβίαση αυτού του δικαιώματος από την Ελλάδα έναντι των συμβατικών της υποχρεώσεων έχει καταγραφεί και με αποφάσεις του ΕΔΔΑ στο παρελθόν.

Ενώ η Ελλάδα θα πρέπει να παρέχει στην Τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης την απαραίτητη υποστήριξη και διευκόλυνση για την εκλογή, τη διαχείριση και τη διάρθρωση των Μουφτήδων της, είναι απαράδεκτο να προσπαθεί να φέρει τον Μουφτή υπό τον δικό της έλεγχο, παρά τη θέληση της Τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης.

Με αυτή τη νομική ρύθμιση, η Ελλάδα συνεχίζει να παραβιάζει τα θρησκευτικά δικαιώματα και ελευθερίες των συμπατριωτών μας, που κατοχυρώνονται από διεθνείς συμφωνίες, και προσπαθεί να μετατρέψει τον θεσμό του Μουφτή σε δομή υπό τον έλεγχο του ελληνικού κράτους. Η Τουρκία δεν παρεμβαίνει στη λειτουργία των θρησκευτικών θεσμών των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων στη χώρα της και στην εκλογή των ηγετών τους με τέτοιους κατασταλτικούς νόμους και πρακτικές.

Καλούμε για άλλη μια φορά την Ελλάδα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης και άλλες σχετικές συμφωνίες και να θέσει τέλος στις πολιτικές της πίεσης και εκφοβισμού έναντι της Τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης. Όπως και πριν, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά των δικαιώματα και τις ελευθερίες των ομογενών μας.

Ετοιμάζει… κρουαζιέρα ο Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο;

Οι Τούρκοι συνεχίζουν να συντηρούν την ένταση με κάθε τρόπο, είτε με ρητορικά παραληρήματα από τον Ταγίπ Ερντογάν και τους υπουργούς του, είτε με κινήσεις επί του πεδίου με στόχο να μετρήσουν τις αντιδράσεις μας. Προφανώς αναζητούν τρόπο για να μας αιφνιδιάσουν, ωστόσο, βλέπουν μονίμως απέναντί τους ελληνική σημαία.

Το Abdulhamid Han, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος που οι Τούρκοι σχεδιάζουν να βγάλουν στην Ανατολική Μεσόγειο την επόμενη εβδομάδα, έχει δέσει στο λιμάνι της Μερσίνας και πιθανότατα αναμένει πολιτικές αποφάσεις και εντολές για απόπλου. Η έξοδός του την Κυριακή από το λιμάνι της Μερσίνας και οι τεχνικές δοκιμές έθεσαν σε επαγρύπνηση Ελλάδα και Κύπρο, με το ΓΕΕΘΑ ωστόσο να συνιστά ψυχραιμία και να διαμηνύει πως οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι πανέτοιμες να αντιδράσουν σε κάθε σενάριο.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ