Smarthink: Πώς ένα «έξυπνο» οικοσύστημα προσαρμόζει το σπίτι στις συνήθειες και τις ανάγκες μας


Σε μία καθημερινότητα που «τρέχει» με άπιαστες ταχύτητες και αποτελεί για εμάς μία πρόκληση, το σπίτι μας είναι το καταφύγιο στο οποίο θέλουμε να νιώθουμε απόλυτη άνεση και χαλάρωση, έπειτα από μία απαιτητική ημέρα.

Πόσο εύκολο είναι όμως, να καταφέρουμε κάτι τέτοιο, όταν ακόμη και τις ώρες που βρισκόμαστε εντός σπιτιού, χρειάζεται να δημιουργούμε τις ιδανικές συνθήκες, για να νιώθουμε άνετα;

Αρκεί να σκεφτούμε πόσες φορές έχουμε περιμένει στωικά τον θερμοσίφωνα να ζεσταθεί για να απολαύσουμε ένα μπάνιο, πόσες φορές μπήκαμε σε ένα σπίτι που «έβραζε» εξαιτίας του καύσωνα, πόσες φορές λάβαμε έναν υψηλό λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος, για να καταλάβουμε ότι ένα «έξυπνο» σπίτι, το οποίο γνωρίζει και συμβαδίζει με τις συνήθειές μας, μπορεί να μας προσφέρει καθημερινά το επίπεδο άνεσης, αλλά και την εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων που επιθυμούμε.

Διότι πλέον η τεχνολογία έχει προχωρήσει αρκετά, ώστε με τις κατάλληλες συσκευές να μετατρέπει τον προσωπικό μας χώρο σε ένα οικοσύστημα έξυπνης διαχείρισης και εξοικονόμησης ενέργειας, το οποίο εξυπηρετεί τις ανάγκες μας κάθε στιγμή. Ακριβώς για αυτό, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει τα πλεονεκτήματα που μπορούμε να απολαμβάνουμε, μετατρέποντας το σπίτι μας σε ένα σύγχρονο smart home, μέσω της υπηρεσίας Smarthink από το Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας.

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί και προσαρμόζει το σπίτι στις συνήθειές μας

Κανείς δεν γνωρίζει καλύτερα τις συνήθειές μας από το σπίτι μας. Το σπίτι μας ξέρει τι ώρα φεύγουμε για το γραφείο, πότε θα επιστρέψουμε, πότε έχει έρθει η ώρα να απολαύσουμε το μπάνιο μας ή να παρακολουθήσουμε την αγαπημένη μας τηλεοπτική σειρά. Ωστόσο, πόσο διαφορετικά θα ήταν όλα, αν το σπίτι μας και οι συσκευές που αυτό περιλαμβάνει, προσαρμόζονταν και λειτουργούσαν αυτόματα, σύμφωνα με το πρόγραμμά μας; Αυτό το σενάριο δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα, καθώς η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης έχει αναπτύξει ειδικούς αλγόριθμους που μελετούν με ακρίβεια τις συνήθειες των ανθρώπων.

Μία τέτοια τεχνολογία ΑΙ διαθέτει και το οικοσύστημα Smarthink του Φυσικού Αερίου, το οποίο απαιτεί ένα χρονικό διάστημα τεσσάρων με έξι εβδομάδων καθημερινής χρήσης από τον χρήστη, για να γνωρίσει τις συνήθειές του, να μάθει πώς επιθυμεί τον φωτισμό, τη θερμοκρασία του νερού ή του δωματίου του, ώστε να πραγματοποιεί αυτόματα προσωποποιημένες δράσεις, οι οποίες αποσκοπούν στην εξοικονόμηση ενέργειας, χωρίς να επηρεάζουν το πρόγραμμα ή το επίπεδο άνεσης που θέλει να απολαμβάνει. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να παρέμβει στο σύστημα και να το διαμορφώσει, ανά πάσα στιγμή.

Απολαμβάνοντας ένα πρωτόγνωρο επίπεδο άνεσης, ενώ παραμένουμε εντός budget

Αρκετοί ίσως θεωρούν πως ένα «έξυπνο» σπίτι συνεπάγεται με έναν «φουσκωμένο» λογαριασμό. Στην πραγματικότητα όμως, ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Και το παράδειγμα του οικοσυστήματος Smarthink είναι χαρακτηριστικό στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Σκεφτείτε απλώς ότι οι «έξυπνες» συσκευές που διαθέτει, επιτρέπουν στον χρήστη να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την κατανάλωση που πραγματοποιεί και να γνωρίζει ποιες συσκευές καταναλώνουν περισσότερο. Πιο αναλυτικά, το Starter Kit που προσφέρεται στον χρήστη, ανεξάρτητα από τον πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος που χρησιμοποιεί, περιέχει ένα gateway που αποτελεί το κέντρο ελέγχου του σπιτιού, έναν μετρητή κατανάλωσης ρεύματος που του δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζει την κατανάλωση που πραγματοποιεί, έναν έξυπνο θερμοστάτη αφής που ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σπιτιού και του νερού, καθώς και έναν έξυπνο διακόπτη θερμοσίφωνα.

Επιπλέον, το «έξυπνο» οικοσύστημα μπορεί να επεκταθεί με πρόσθετες συσκευές, όπως με μία έξυπνη πρίζα, έναν έξυπνο αισθητήρα χώρου, μία έξυπνη λάμπα και έναν αισθητήρα πόρτας παραθύρου. Και για να καταλάβουμε πόσο αποτελεσματικό είναι το «έξυπνο» οικοσύστημα Smarthink, αρκεί να αναφέρουμε πως το ποσοστό εξοικονόμησης ενέργειας που επιτυγχάνει για μία τετραμελή οικογένεια, φτάνει στο 19,8%, ενώ για ένα μικρότερο νοικοκυριό δύο μελών, φτάνει το 15,3%.

Διαμορφώνοντας τις ιδανικές συνθήκες με τη δυνατότητα της απομακρυσμένης διαχείρισης

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα που μας προσφέρει ένα «έξυπνο» οικοσύστημα στον προσωπικό μας χώρο, είναι το γεγονός πως μας επιτρέπει με μερικά αγγίγματα στην οθόνη του smartphone μας, να διαμορφώσουμε τις ιδανικές συνθήκες στο σπίτι μας, ακόμη και όταν βρισκόμαστε χιλιόμετρα μακριά από αυτό. Κάπως έτσι, δεν χρειάζεται πλέον να ανησυχούμε πως ξεχάσαμε κάποια συσκευή στην πρίζα φεύγοντας από το σπίτι, ούτε χρειάζεται να αγχωνόμαστε πως δεν θα είμαστε συνεπείς σε κάποιο ραντεβού, επειδή θα πρέπει να περιμένουμε τον θερμοσίφωνα να ζεστάνει το νερό, για να μπούμε για μπάνιο.

Διότι πλέον μπορούμε να διαχειριζόμαστε κάθε συσκευή ή όλες μαζί, μέσα από το κινητό μας, όπου και αν βρισκόμαστε. Όλα αυτά, βέβαια, τα οφείλουμε στην εφαρμογή της υπηρεσίας Smarthink, η οποία μας δίνει τη δυνατότητα να διαχειριζόμαστε το «έξυπνο» οικοσύστημα του σπιτιού μας μέσα από το smartphone μας, να ρυθμίζουμε συγκεκριμένα σενάρια και κανόνες για κάθε στιγμή της ημέρας, να παρακολουθούμε live την κατανάλωση μεμονωμένων συσκευών αλλά και του σπιτιού συνολικά, καθώς και να πραγματοποιούμε προβλέψεις, για τον μηνιαίο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ακολουθώντας μία απαιτητική καθημερινότητα που θυμίζει «μαραθώνιο» με τον χρόνο και τις υποχρεώσεις, είναι απαραίτητο να διαθέτουμε ένα «έξυπνο» οικοσύστημα, το οποίο μας επιτρέπει να απολαμβάνουμε περισσότερο τον ελεύθερο χρόνο που περνάμε στο σπίτι μας, χωρίς να ανησυχούμε ότι μπορεί να ξεφύγουμε από τον προϋπολογισμό μας. Συνεπώς, δεν έχει σημασία ποιον πάροχο χρησιμοποιούμε, αφού το οικοσύστημα Smarthink από το Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, είναι η προσθήκη που υπόσχεται να εξασφαλίσει για εμάς μία πιο άνετη και απολαυστική καθημερινότητα, η οποία θα προσαρμόζεται στις συνήθειές μας και θα ωφελεί το budget μας.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ