Φυσικό αέριο: Η Ευρωπαϊκή Ένωση βλέπει δικαιολογίες της Gazprom αλλά δεν βρίσκει λύση!


Συνεχίζεται το θρίλερ με τον NordStream, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να τα… βάζει με την Gazprom, αλλά παράλληλα να μη βρίσκει και λύση στην ενεργειακή κρίση!

«Δικαιολογίες» και «λάθη» χαρακτήρισε τα επιχειρήματα της Gazprom σχετικά με την αδυναμία παράδοσης φυσικού αερίου μέσω του NordStream1, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ερίκ Μαμέρ.

Ερωτηθείς σχετικά, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης προς τον Τύπο στις Βρυξέλλες, ο Ερίκ Μαμέρ τόνισε ότι καμία δέσμη κυρώσεων της ΕΕ προς τη Ρωσία δεν απαγορεύει την επιστροφή και εγκατάσταση της τουρμπίνας της Siemens στη Ρωσία. «Τίποτα δεν απαγορεύει την επιστροφή και εγκατάσταση της τουρμπίνας της Siemens στη Ρωσία. Οτιδήποτε άλλο λέγεται για το συγκεκριμένα θέμα είναι απλά και ξεκάθαρα λάθος. Ό,τι λέει η Ρωσία είναι βασικά μια δικαιολογία για να μην προμηθεύσει φυσικό αέριο στην ΕΕ», ανέφερε ο Ερίκ Μαμέρ. Σημείωσε, επίσης, ότι η πρόεδρος της Επιτροπής έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει τον «εκβιασμό» από την πλευρά της Μόσχας όσον αφορά την προμήθεια ενέργειας στην ΕΕ.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής υπενθύμισε ότι η ΕΕ έχει υιοθετήσει έξι πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας, βάσει των εξελίξεων στην Ουκρανία. Στόχος είναι να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση κατά της Ρωσίας όσο διαρκεί αυτός ο πόλεμος. «Σε ό,τι αφορά την ενέργεια, η ΕΕ υιοθέτησε σειρά αποφάσεων που θίγει διάφορα είδη ρωσικών ορυκτών καυσίμων, όπως τον άνθρακα και το πετρέλαιο, όμως το φυσικό αέριο δεν είναι στο τραπέζι και δεν θέλουμε να κάνουμε εικασίες για πιθανές μελλοντικές κυρώσεις», πρόσθεσε ο Ερίκ Μαμέρ.

Χειμώνας με κρύο και ρεύμα με το δελτίο

Η κυνικότητα με την οποία το ΔΝΤ περιέγραψε τον επερχόμενο χειμώνα είναι πρωτοφανής. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζήτησε με τον πλέον ωμό τρόπο να περάσει το αυξημένο κόστος της ενέργεια στα νοικοκυριά για να κάνουν οικονομία. Προέτρεψε μάλιστα τις κυβερνήσεις στην Ευρώπη να περάσουν το αυξημένο κόστος της ενέργειας στους καταναλωτές ώστε να ενθαρρύνουν την εξοικονόμηση της ενέργειας και την στροφή προς «πράσινες μορφές» ενέργειας, ενώ παράλληλα θα προστατεύουν μόνο τα πολύ αδύναμα νοικοκυριά.

Ενδεικτική της δυσμενούς κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η Ευρώπη είναι η πίεση που ασκείται στη Γερμανία, η αποκαλούμενη «ατμομηχανή» της Ε.Ε., η οποία βλέπει τις ροές φυσικού αερίου να μειώνονται και το εμπορικό της ισοζύγιο να συρρικνώνεται πρώτη φορά από το 1991 ως συνέπεια των κυρώσεων. Οι Γερμανοί πολιτικοί προετοιμάζουν ήδη τους πολίτες τους για τα πιο ακραία σενάρια (ποσοτικοί περιορισμοί στην κατανάλωση, δελτίο ενέργειας) και υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα εξοικονόμησης ενέργειας.

Οι Ευρωπαίοι έχουν συνειδητοποιήσει εδώ και καιρό ότι η υπερβολική εξάρτηση από μία μόνο πηγή ενέργειας τους καθιστά γεωπολιτικά ευάλωτους, αλλά η απεξάρτηση από τη Ρωσία και η στροφή προς τη Μέση Ανατολή, τις ΗΠΑ και τη Βόρεια Αφρική θα είναι κάθε άλλο παρά εύκολη. Παρόλα αυτά η Ευρώπη αρνείται να βρει μια συνολική λύση στο πλαίσιο της αλληλεγγύης και προτιμάει να πάει σε επίπονες για τους λαούς διαδικασίες. Οι σχεδιασμοί μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας σε δημόσιους χώρους και ειδικά στα μνημεία υιοθετούνται και στο Βερολίνο. Οι τοπικές αρχές έχουν αποφασίσει να μειώσουν τον δημόσιο φωτισμό σε 200 μνημεία, όπως αναφέρει η Deutsche Welle.

Στο Βερολίνο, περίπου 200 ιστορικά μνημεία και δημόσια κτίρια βυθίστηκαν ήδη στο σκοτάδι καθώς ο δήμος σταμάτησε τη φωταγώγησή τους για να εξοικονομήσει ηλεκτρικό ρεύμα. Πολλές πόλεις στη Γερμανία σταματούν την φωταγώγηση δημοσίων κτιρίων και αξιοθέατων, κλείνουν σιντριβάνια και σταματούν την παροχή θερμαινόμενου νερού σε δημοτικές πισίνες προκειμένου να εξοικονομήσουν ενέργεια και αποθέματα φυσικού αερίου για τον ερχόμενο χειμώνα. «Ενόψει του πολέμου στην Ουκρανία και των ενεργειακών απειλών της Ρωσίας είναι ζωτικής σημασίας να διαχειριζόμαστε όσο το δυνατόν πιο προσεκτικά την κατανάλωση ενέργειας», δήλωσε η αρμόδια για θέματα Περιβάλλοντος γερουσιαστής του Βερολίνου, Μπετίνα Γιάρας.

Στο Ανόβερο ανακοινώθηκαν μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας, μεταξύ άλλων με τη διακοπή της παροχής ζεστού νερού στις ντουζιέρες των δημοτικών κτιρίων και κέντρων αναψυχής. Τα δημοτικά κτίρια της πόλης θα θερμαίνονται από την 1η Οκτωβρίου μέχρι την 31η Μαρτίου σε θερμοκρασία 20 βαθμών Κελσίου, ενώ απαγορεύεται η χρήση κινητών μονάδων air condition και ανεμιστήρων. Μόνον τα νηπιαγωγεία, τα σχολεία και οι οίκοι ευγηρίας εξαιρούνται των μέτρων.

«Η κατάσταση είναι απρόβλεπτη», δήλωσε ο δήμαρχος της γερμανικής μεγαλούπολης, Μπελίτ Ονάι από το κόμμα των Πρασίνων. «Κάθε κιλοβατώρα μετρά και πρέπει να είναι προτεραιότητα η προστασία των κρίσιμων υποδομών», πρόσθεσε. Ο στόχος της εξοικονόμησης ενέργειας κατά 15% του Ανόβερου συμβαδίζει με τις μειώσεις που εισηγήθηκε αυτή την εβδομάδα η Κομισιόν στα κράτη μέλη για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα σε περίπτωση που η Ρωσία διακόψει εντελώς τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Κι η Γερμανία, που εξαρτάται σε μεγαλύτερο βαθμό από άλλες ευρωπαϊκές χώρες από το ρωσικό φυσικό αέριο, πιέζεται να δείξει το καλό παράδειγμα. Λόγω της υψηλής κατανάλωσης αερίου που κάνει η Γερμανία, η κατανάλωση ενέργειας μειώθηκε στη κατά 3,5% στο πρώτο εξάμηνο, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ ειδικά η κατανάλωση φυσικού αερίου περιορίστηκε κατά 15%. Τα όσα είπε σε ανταπόκρισή του στον Real ο δημοσιογράφος Παντελής Βαλασόπουλος είναι συγκλονιστικά: «Η Γερμανία έχει τη μεγάλη εξάρτηση από το φυσικό αέριο, και γι’ αυτό πρέπει να κάνει και τη μεγαλύτερη εξοικονόμηση. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Γερμανία μέχρι το Μάρτιο του 2023 πρέπει να εξοικονομήσει 10 δισεκατομμύρια κυβικά φυσικού αερίου, την ετήσια, δηλαδή, κατανάλωση 5 εκατομμυρίων νοικοκυριών.

Το Υπουργείο Οικονομίας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων μελλοντικά. «Αναφορικά με τη Ρωσία, που ζητάει να ανοίξουμε το Nord Stream 2, για να αυξήσει τις εισροές φυσικού αερίου της, το Γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν θα υποχωρήσει, γιατί θα είναι σαν να υψώνουμε λευκή σημαία σε τέτοια αυταρχικά καθεστώτα», τόνισε ο ανταποκριτής του Realfm. Άρα, η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας συνεχίζεται και τα πράγματα για τη Γερμανία θα δυσκολέψουν από το χειμώνα, ενώ μέτρα όπως η αντικατάσταση ηλεκτροπαραγωγικών εργοστασίων, που λειτουργούν με την καύση αερίου με εργοστάσια που καίνε άνθρακα είναι πολύ πιθανά – βάσει ανακοινώσεων του Προέδρου της Συνομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), Ζίγκφριντ Ρούσβουρμ.

Κλείνουν τα σιντριβάνια τις νύχτες στο Μόναχο

Στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας, ο δήμος του Μονάχου ανακοίνωσε προ ημερών ότι θα σταματήσει τη φωταγώγηση του ιστορικού κτιρίου του δημαρχείου στη φημισμένη πλατεία Marienplatz και θα διαθέτει μόνον κρύο νερό στα δημοτικά κτίρια, ενώ θα διακοπεί η λειτουργία των σιντριβανιών τις νύχτες. Η Νυρεμβέργη στο μεταξύ κλείνει τρεις από τις τέσσερις δημοτικές πισίνες.

Κλείνουν τους διακόπτες και στην Ισπανία

«Επείγοντα μέτρα» εξοικονόμησης ενέργειας κατά 7% δρομολόγησε η ισπανική κυβέρνηση ανταποκρινόμενη στην κοινή απόφαση των χωρών-μελών της ΕΕ για περιορισμό της κατανάλωσης φυσικού αερίου. Μέσα στις επόμενες μέρες τίθεται σε ισχύ πακέτο μέτρων για δημόσια κτίρια, αλλά και πολυκαταστήματα, σινεμά, χώρους εργασίας, ξενοδοχεία, σιδηροδρομικούς σταθμούς και αεροδρόμια. «Το χειμώνα η θέρμανση θα περιοριστεί στους 19 βαθμούς και το καλοκαίρι τα κλιματιστικά θα ψύχουν στους 27 βαθμούς» όπως ανακοίνωσε η Ισπανίδα υπουργός Ενεργειακής Μετάβασης, Τερέζα Ριμπέρα.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν σβήσιμο φωτισμού σε άδεια γραφεία, ενώ στα μνημεία η φωταγώγηση θα κλείνει στις 10 το βράδυ. Παράλληλα επιταχύνονται οι έλεγχοι για την ενεργειακή κατανάλωση δημοσίων κτιρίων. Η υπουργός Ενεργειακής Μετάβασης απηύθυνε έκκληση στις ιδιωτικές επιχειρήσεις να προωθήσουν όσο γίνεται περισσότερο την τηλεργασία.

Οι κυλιόμενες διακοπές ρεύματος σε βιομηχανίες και νοικοκυριά οι οποίες ήδη βρίσκονται πάνω στο τραπέζι του Βερολίνου είναι μια προβολή για το μέλλον και των υπολοίπων χωρών της Ε.Ε. αλλά και της Ελλάδας.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ