Covid-19: Πώς ξεκίνησε νωρίς η παραπληροφόρηση σχετικά με τα εμβόλια και την εγκυμοσύνη και γιατί δεν θα εξαφανιστεί


Covid-19: Ακόμη και πριν εγκριθεί το εμβόλιο για την COVID-19, υπήρχε σχέδιο για την απαξίωσή του. Οι ηγέτες του αντιεμβολιαστικού κινήματος παρακολούθησαν μια διαδικτυακή διάσκεψη τον Οκτώβριο του 2020 — δύο μήνες πριν από τη χορήγηση της πρώτης βολής — όπου ένας ομιλητής παρουσίασε με θέμα: «Οι 5 λόγοι που μπορεί να θέλετε να αποφύγετε ένα εμβόλιο COVID-19» και ένας άλλος αναφέρθηκε στο «μη ελεγμένα, αναπόδεικτα, πολύ τοξικά εμβόλια». Αλλά αυτή ήταν μόνο η αρχή.

Η παραπληροφόρηση εισήλθε σε κάθε γωνιά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, στις ροές Facebook και στις εικόνες του Instagram, στις εφαρμογές εγκυμοσύνης και στις αναρτήσεις στο Twitter.

Οι έγκυες αναδείχθηκαν ως στόχος.

Μια εκστρατεία παραπληροφόρησης έπληξε την ευαλωτότητά τους, εκμεταλλευόμενη μια βαθιά ψυχολογική ανάγκη να προστατεύσουν τα αγέννητα παιδιά τους σε μια στιγμή που τόσο μεγάλο μέρος της χώρας είχε ήδη καταληφθεί από φόβο.

«Είναι τόσο ισχυρό», δήλωσε ο Imran Ahmed, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού των ΗΠΑ για την καταπολέμηση του ψηφιακού μίσους, το οποίο παρακολουθεί την παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο.

Η πλειονότητα της παραπληροφόρησης προήλθε από μια ομάδα εξαιρετικά οργανωμένων ηθοποιών με οικονομικά κίνητρα, πολλοί από τους οποίους πουλούσαν συμπληρώματα, βιβλία ή ακόμα και θαυματουργές θεραπείες, είπε. Είπαν στους ανθρώπους ότι το εμβόλιο μπορεί να βλάψει το αγέννητο παιδί τους ή να τους στερήσει την ευκαιρία να γίνουν γονείς.

Μερικοί μάλιστα διείσδυσαν σε διαδικτυακές ομάδες εγκυμοσύνης και έκαναν φαινομενικά αβλαβείς ερωτήσεις, όπως εάν οι άνθρωποι είχαν ακούσει ότι το εμβόλιο θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε στειρότητα.

Το Κέντρο για την Καταπολέμηση του Ψηφιακού Μίσους διαπίστωσε ότι σχεδόν το 70% του αντιεμβολιαστικού περιεχομένου μπορεί να εντοπιστεί σε 12 άτομα, τα οποία ονόμασαν «Η Δωδεκάδα της Παραπληροφόρησης» The Disinformation Dozen.

Προσέγγισαν εκατομμύρια ανθρώπους και δοκίμασαν τα μηνύματά τους στο Διαδίκτυο, είπε ο Ahmed, για να δουν τι ήταν πιο αποτελεσματικό – τι κοινοποιήθηκε πιο συχνά ή άρεσε – σε πραγματικό χρόνο. «Οι ανεξέλεγκτες και μη ελεγχόμενες επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπου επιτρέπεται στους ανθρώπους να διαδίδουν παραπληροφόρηση σε μεγάλη κλίμακα χωρίς συνέπειες σήμαιναν ότι αυτό έγινε πολύ γρήγορα», είπε ο Ahmed.

«Αυτό είχε τεράστια επίδραση στις γυναίκες που αποφάσισαν να μην κάνουν το εμβόλιο». Μερικοί άνθρωποι, όπως ο Robert F. Kennedy Jr., άρπαξαν την αρχική έλλειψη έρευνας για τα εμβόλια σε έγκυες.

«Χωρίς δεδομένα που να δείχνουν ότι τα εμβόλια για την COVID είναι ασφαλή για τις έγκυες γυναίκες και παρά τις αναφορές για αποβολές μεταξύ γυναικών που έχουν λάβει τα πειραματικά εμβόλια Pfizer και Moderna, ο Fauci και άλλοι υγειονομικοί υπάλληλοι συμβουλεύουν τις έγκυες γυναίκες να κάνουν το εμβόλιο», δημοσίευσε ο Kennedy τον Φεβρουάριο του 2021 στο Facebook. Ο Κένεντι δεν απάντησε στα αιτήματα για σχολιασμό.

Η παραπληροφόρηση άκμασε, εν μέρει, επειδή οι έγκυες δεν συμπεριλήφθηκαν στις αρχικές κλινικές δοκιμές του εμβολίου.

Ο αποκλεισμός των εγκύων τα παρέλειψε επίσης από τα δεδομένα για την ασφάλεια του εμβολίου, γεγονός που δημιούργησε ένα κενό στο οποίο εξαπλώθηκε η παραπληροφόρηση. Αβέβαιοι για το πώς η λήψη των εμβολίων μπορεί να επηρεάσει την εγκυμοσύνη τους – και χωρίς σαφή καθοδήγηση εκείνη την εποχή από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων – οι έγκυοι πέρυσι είχαν μερικά από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού μεταξύ των ενηλίκων.

Η απόφαση να καθυστερήσουν ή να αποφύγουν τον εμβολιασμό, που συχνά πάρθηκε από την αφθονία της προσοχής και της αγάπης για το μωρό που μεγαλώνει μέσα τους, είχε τρομερές συνέπειες:

 

οι μη εμβολιασμένες γυναίκες που προσβλήθηκαν από την COVID-19 ενώ ήταν έγκυες διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο θνησιγένειας – θάνατος ένα έμβρυο στις 20 εβδομάδες ή περισσότερες της εγκυμοσύνης — και πολλές άλλες επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένου του μητρικού θανάτου.

Αν και οι αρχικές κλινικές δοκιμές δεν περιελάμβαναν έγκυες, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων διασφάλισε ότι τα εμβόλια πληρούσαν μια σειρά από κανονιστικά πρότυπα ασφαλείας πριν τα εγκρίνουν. Παραθέτοντας πολυάριθμες μελέτες που έκτοτε έχουν βγει και δείχνουν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές, το CDC συνιστά τώρα ανεπιφύλακτα να εμβολιαστούν τα άτομα που είναι έγκυες, θηλάζουν ή σχεδιάζουν να μείνουν έγκυες.

Οι σημαντικότεροι μαιευτικοί οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένου του Αμερικανικού Κολλεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων και της Εταιρείας Μητρικής-Εμβρυϊκής Ιατρικής, προτρέπουν επίσης τις εγκύους να εμβολιαστούν.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ