6 Αυγούστου: Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος


Σήμερα, στις 6 Αυγούστου, η ορθοδοξία γιορτάζει τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Ο Χριστός πολλές φορές είχε μιλήσει στους μαθητές Του για τα πάθη και τον θάνατο που θα δοκίμαζε ο ίδιος, αλλά και για τους κινδύνους και τα μαρτύρια που περίμεναν τους μαθητές Του σ’ αυτήν τη ζωή. Παρόλα αυτά, έπρεπε να δουν με τα μάτια τους, για να πιστέψουν ακόμα περισσότερο, τα αγαθά που ήλπιζαν να κληρονομήσουν στην αιώνια ζωή, όπως τους είχε υποσχεθεί ο Δάσκαλός τους.

Μεταμόρφωση του Σωτήρος

Ο Κύριος πήρε τους τρεις πιο κοντινούς του μαθητές, τον Πέτρο, τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη και ανέβηκαν στο όρος Θαβώρ, να προσευχηθούν. Εκεί μεταμορφώθηκε μπροστά τους κι έλαμψε το πρόσωπό, ενώ τα ρούχα Του έγιναν κατάλευκα και αστραφτερά. Δεξιά και αριστερά Του φάνηκαν δύο άνδρες, ο Μωυσής και ο Ηλίας, που συνομιλούσαν μαζί Του για τον θάνατό Του και την εκπλήρωση της αποστολής Του.

Γεμάτοι δέος, οι μαθητές του αντίκρισαν το μεγαλείο της δόξας του Θεού και γέμισαν από τη γλυκύτητα της φωτεινής παρουσίας Του. Έπειτα ένα σύννεφο τους σκέπασε και μια φωνή ακούστηκε: “Αυτός Είναι Ο Αγαπημένος Μου Υιός, Ο Εκλεκτός Μου. Αυτόν Ν’ Ακούτε!” Αμέσως οι μαθητές έπεσαν κάτω από τον φόβο τους. Τους πλησίασε τότε ο Ιησούς, τους άγγιξε και τους είπε: “Σηκωθείτε Και Μη Φοβάστε”. Ο Χριστός ήταν πάλι όπως πριν. Καθώς κατέβαιναν τους είπε να μην πουν τίποτε σε κανέναν πριν την Ανάστασή Του.

Η Μεταμόρφωση του Χριστού είναι η προετοιμασία του Σταυρού. Και ο Σταυρός του Χριστού είναι η αφετηρία της δόξας Του ως ανθρώπου. Ο Χριστός με την Μεταμόρφωση δεν αποκτά τίποτε καινούργιο, αλλά ενισχύει τους Μαθητές ενόψει της Σταυρώσεώς Του. Οι Μαθητές χρειάζονταν την ενίσχυση αυτή, για να αντιμετωπίσουν τον Σταυρό του Διδασκάλου τους, όπως και το δικό τους σταυρό αργότερα για το όνομα του Διδασκάλου τους.

Τα ονόματα που γιορτάζουν σήμερα είναι: Σωτήριος, Σωτηρία, Ευμορφία.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ