Μελέτη νευροαπεικόνισης: Αποκαλύπτει διαφορές που σχετίζονται με την κόπωση ανά ηλικία και φύλο


Για να μελετήσουν τη σχέση μεταξύ ηλικίας και κόπωσης, οι ερευνητές του Ιδρύματος Kessler πραγματοποίησαν μια νέα μελέτη χρησιμοποιώντας δεδομένα νευροαπεικόνισης και αυτοαναφοράς. Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο στις 9 Μαΐου 2022, στο Frontiers in Human Neuroscience. Οι συγγραφείς είναι οι Glenn Wylie, DPhil, Amanda Pra Sisto, Helen M. Genova, Ph.D., και John DeLuca, Ph.D., του Kessler Foundation. Ο Δρ. Wylie είναι επίσης ερευνητής στο Κέντρο Μελέτης Τραυματισμών και Ασθενειών που σχετίζονται με τον πόλεμο του Τμήματος Υποθέσεων Βετεράνων στο Σύστημα Υγείας του Νιου Τζέρσεϋ.

Η μελέτη τους είναι η πρώτη που ανέφερε τις επιπτώσεις του φύλου και της ηλικίας τόσο στην “κατάσταση” και στην “χαρακτηριστική” κόπωση και η πρώτη που ανέφερε διαφορές που σχετίζονται με την κούραση στην ενεργοποίηση του εγκεφάλου καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής και ανά φύλο κατά τη διάρκεια μιας γνωστικής κουραστικής εργασίας. Η μέτρηση “κατάστασης” της κόπωσης αξιολογεί τη στιγμιαία εμπειρία κόπωσης ενός ατόμου κατά τη στιγμή της δοκιμής. Η μέτρηση “χαρακτηριστικών” της κόπωσης αξιολογεί πόση κόπωση βίωσε ένα άτομο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, όπως τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες.

Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα για την κόπωση χαρακτηριστικών και την καταπόνηση από 43 υγιείς άνδρες και γυναίκες ηλικίας 20 έως 63 ετών. Η κατάσταση κόπωσης μετρήθηκε κατά τη διάρκεια σαρώσεων fMRI ενώ οι συμμετέχοντες εκτέλεσαν μια γνωστικά απαιτητική εργασία. Η μελέτη διεξήχθη στο Rocco Ortenzio Neuroimaging Center στο Kessler Foundation, μια εξειδικευμένη εγκατάσταση αφιερωμένη αποκλειστικά στην έρευνα αποκατάστασης. Διαπίστωσαν ότι τα ηλικιωμένα άτομα ανέφεραν λιγότερη κούραση.

Ο Δρ Wylie, διευθυντής του Κέντρου Ortenzio, σχολίασε: “Τα δεδομένα νευροαπεικόνισης μας δείχνουν ότι ο ρόλος των μεσαίων μετωπιαίων περιοχών του εγκεφάλου αλλάζει με την ηλικία. Τα νεότερα άτομα μπορεί να χρησιμοποιήσουν αυτές τις περιοχές για να καταπολεμήσουν την κόπωση, αλλά αυτό δεν συμβαίνει με τα μεγαλύτερα άτομα Επιπλέον, αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι οι γυναίκες δείχνουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα όταν αντιμετωπίζουν ένα κουραστικό έργο”.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ