Ταϊβάν: Λέει ότι η Κίνα κάνει πρόβα επίθεσης εισβολής


Ταϊβάν: Αμερικανοί και Ιάπωνες αξιωματούχοι έχουν εκφράσει παρόμοιες ανησυχίες για την κλιμάκωση της Κίνας Η άνευ προηγουμένου στρατιωτική δράση της Κίνας στις θάλασσες γύρω από την Ταϊβάν. Η Ταϊβάν προειδοποιεί ότι οι πρόσφατες στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας είναι μια πρόβα για μια πραγματική εισβολή.

Το επίμαχο νησί είναι, τις τελευταίες ημέρες, περικυκλωμένο από κινεζικά στρατιωτικά σκάφη και επιδεικνύει δύναμη για λογαριασμό του Πεκίνου.

Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα εξοργίστηκε ανοιχτά που μια αντιπροσωπεία του Κογκρέσου με επικεφαλής την Πρόεδρο της Βουλής Νάνσι Πελόζι επισκέφτηκε το νησί την περασμένη εβδομάδα.

Η αντιπροσωπεία προχώρησε στην επίσκεψη σε ευθεία αντίθεση με τις κινεζικές απαιτήσεις να ματαιώσουν οι ΗΠΑ τη συνάντηση. Μετά την αναχώρηση της Πελόζι, το ναυτικό και η πολεμική αεροπορία της Κίνας άρχισαν να διεξάγουν στρατιωτικές ασκήσεις σε έξι ζώνες γύρω από την Ταϊβάν, με κάποιες επικαλύψεις των χωρικών υδάτων της Ταϊβάν.

Οι ΗΠΑ απάντησαν αναπτύσσοντας πολλά πολεμικά πλοία στην περιοχή. Αμερικανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων υψηλόβαθμων μελών του υπουργικού συμβουλίου του προέδρου Μπάιντεν, έχουν αναγνωρίσει τη νομιμότητα των απειλών της Κίνας προς την Ταϊβάν.

Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός ξεκίνησε κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις γύρω από το νησί της Ταϊβάν.

Η Κίνα υπερασπίζεται αποφασιστικά την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων που εκτόξευσε πρόσφατα η χώρα στα στενά της Ταϊβάν και στην οικονομική ζώνη της Ιαπωνίας, αντιπροσωπεύουν «σημαντική κλιμάκωση».

«Η Κίνα επέλεξε να αντιδράσει υπερβολικά και να χρησιμοποιήσει την επίσκεψη της προέδρου Πελόζι ως πρόσχημα για να αυξήσει την προκλητική στρατιωτική δραστηριότητα μέσα και γύρω από τα στενά της Ταϊβάν», είπε σε ομάδα δημοσιογράφων στη διάσκεψη της ASEAN την Παρασκευή.

Η Ιαπωνία, σύμμαχος τόσο της Ταϊβάν όσο και των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ανατολική Ασία, έχει εκφράσει τις δικές της ανησυχίες.

Ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας Nobuo Kishi είπε ότι οι πύραυλοι «απειλούσαν την εθνική ασφάλεια της Ιαπωνίας και τις ζωές του ιαπωνικού λαού, κάτι που καταδικάζουμε έντονα».

Το πρόβλημα στην Ιαπωνία επιδεινώνεται από την έλλειψη επίσημου μόνιμου στρατού του νησιωτικού έθνους, που είναι εκτός νόμου από το σύνταγμά του.

Η Ιαπωνία διατηρεί μια μικρή «αμυντική δύναμη» για προστασία.

Η Κίνα συχνά απειλεί να προσαρτήσει την Ταϊβάν με τη βία, εάν χρειαστεί, ενώ η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αυξάνουν τη στρατιωτική τους ετοιμότητα για πιθανή απάντηση σε μια τέτοια επίθεση.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ