CDC ΠΟΥ: Τι να κάνετε εάν κολλήσετε την ευλογιά των πιθήκων – Συμπτώματα, εμβολιασμοί και θεραπείες


CDC ΠΟΥ: Οι πιο πρόσφατες πληροφορίες από το CDC και τον ΠΟΥ για την πρόληψη και τη θεραπεία της ευλογιάς των πιθήκων: Τι πρέπει να γνωρίζετε. Ο ανώτερος μελετητής του Κέντρου Τζον Χόπκινς για την Ασφάλεια Υγείας λέει τι πρέπει να κάνουν οι άνθρωποι εάν προσβληθούν από τον ιό στην «Ειδική Έκθεση». Τους τελευταίους μήνες, η ευλογιά των πιθήκων εξαπλώθηκε σε όλον τον κόσμο, ωθώντας τις κυβερνητικές υπηρεσίες υγείας και τα νοσοκομεία να ανταποκριθούν καθώς ο κόσμος αναδύεται από την πανδημία COVID-19. Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια σπάνια μολυσματική ασθένεια της ίδιας οικογένειας ιών με την ευλογιά και μπορεί να μεταδοθεί σε ανθρώπους και ζώα.

Η ασθένεια ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1958 όταν δύο πίθηκοι αφρικανικής αποικίας άρχισαν να αναπτύσσουν συμπτώματα που μοιάζουν με ευλογιά.

Παρά το ομώνυμο, η ακριβής πηγή αυτής της ασθένειας δεν είναι γνωστή και διάφορα πρωτεύοντα πλην του ανθρώπου μπορεί να μολύνουν ανθρώπους με τον ιό.

Ο ιός εντοπίζεται συνήθως σε τροπικά περιβάλλοντα στην κεντρική και δυτική Αφρική, όπου ζουν τα ζώα που μεταφέρουν την ασθένεια.

Η παγκόσμια επιδημία του 2022 έχει συνδεθεί με την αναζωπύρωση των διεθνών ταξιδιών σε χώρες όπου υπάρχει η ασθένεια.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων στους ανθρώπους περιλαμβάνουν πυρετό, διογκωμένους λεμφαδένες και εξάνθημα με φουσκάλες που συνήθως ξηραίνει το δέρμα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Τα άτομα μπορεί να εμφανίσουν ήπια συμπτώματα, αλλά η ικανότητα μεταφοράς του ιού χωρίς συμπτώματα δεν είναι γνωστή αυτή τη στιγμή. Αυτά τα συμπτώματα τυπικά διαρκούν μεταξύ 2 και 4 εβδομάδων από την αρχική έκθεση.

Ο ΠΟΥ σημειώνει ότι τα σημάδια εξανθήματος συνήθως ξεκινούν μέσα σε 24 έως 72 ώρες μετά την έναρξη του πυρετού και οι βλάβες μπορεί να έχουν γεμίσει με διαυγές ή κιτρινωπό υγρό.

Το εξάνθημα συνήθως επικεντρώνεται στο πρόσωπο, τις παλάμες και τα πέλματα των ποδιών, αλλά μπορεί επίσης να εξαπλωθεί στα γεννητικά όργανα, τα μάτια και το στόμα.

Υπάρχει εμβόλιο για την Monkeypox; Πολλά εμβόλια που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ευλογιάς προσθέτουν προστασία κατά της ευλογιάς και όσοι έχουν εμβολιαστεί κατά της ευλογιάς μπορεί να έχουν επίσης κάποια προστασία, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Το Imvanaex είναι ένα εμβόλιο που αναπτύχθηκε για την ευλογιά και εγκρίθηκε το 2019 για να βοηθήσει στην πρόληψη της ευλογιάς των πιθήκων, αλλά το φάρμακο δεν είναι προσβάσιμο στο μεγαλύτερο μέρος του κοινού.

Ο ΠΟΥ σημειώνει ότι τα εμβόλια που χρησιμοποιήθηκαν για τη θεραπεία της ευλογιάς το 1980 δεν είναι διαθέσιμα επειδή έγινε η πρώτη ασθένεια που εξαλείφθηκε πλήρως.

Οι υπηρεσίες υγείας εργάζονται για να καταστήσουν ευρύτερα διαθέσιμα στο κοινό νεότερα εμβόλια ευλογιάς. Ποιες είναι οι θεραπείες;

Τα περισσότερα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων συνήθως υποχωρούν από μόνα τους χωρίς την ανάγκη εκτεταμένης θεραπείας ή ιατρικής φροντίδας. Ωστόσο, ο ΠΟΥ και το CDC συνιστούν να αποφεύγετε το ξύσιμο ή το άγγιγμα πληγών στο στόμα ή στα μάτια.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, ο ΠΟΥ συνιστά τη χρήση της ανοσοσφαιρίνης δαμαλίτιδας (VIG), ενός αντιικού φαρμάκου για τη θεραπεία της ευλογιάς που εγκρίθηκε για τη θεραπεία της ευλογιάς των πιθήκων τον Ιανουάριο.

Οι ασθενείς θα πρέπει επίσης να παραμείνουν ενυδατωμένοι και να τρώνε φαγητό για να διατηρήσουν τη διατροφική τους κατάσταση.

Οι περιπτώσεις της ευλογιάς των πιθήκων μπορεί να είναι πιο σοβαρές σε παιδιά, έγκυες ή άτομα που έχουν υποβαθμισμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Πόσες περιπτώσεις; Από την έναρξη της επιδημίας το 2022, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων σε όλο τον κόσμο ανήλθαν συνολικά σε 26.208 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 87 διαφορετικές χώρες έως τις 4 Αυγούστου, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το CDC.

Επιπλέον, ο αριθμός των κρουσμάτων στις ΗΠΑ ανέρχεται σε 6.617 περιπτώσεις σε περισσότερες από 48 πολιτείες. Πρόσφατα, η Καλιφόρνια, η Νέα Υόρκη και το Ιλινόις, μαζί με αρκετούς άλλους μεγάλους δήμους, κήρυξαν όλες κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της ευλογιάς των πιθήκων.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν στις αρχές Αυγούστου απάντησε δημιουργώντας μια ομάδα απόκρισης με επικεφαλής τον Robert Fenton, περιφερειακό διαχειριστή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης, και τον Δρ. Demetre Daskalakis ως αναπληρωτή συντονιστή.

«Ο Φέντον και ο Δασκαλάκης θα ηγηθούν της στρατηγικής και των επιχειρήσεων της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της τρέχουσας επιδημίας της ευλογιάς των πιθήκων, συμπεριλαμβανομένης της δίκαιης αύξησης της διαθεσιμότητας τεστ, εμβολιασμών και θεραπειών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος. Ωστόσο, άλλες πολιτείες δεν έχουν εκδώσει καταστάσεις έκτακτης ανάγκης παρά τα αυξανόμενα κρούσματα.

Ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον Ντε Σάντις επέκρινε τους Δημοκρατικούς κυβερνήτες από τις τρεις πολιτείες που έχουν κηρύξει καταστάσεις έκτακτης ανάγκης λόγω της ευλογιάς των Πιθήκων, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνησή του «δεν φοβάται».

Ο DeSantis ισχυρίστηκε ότι οι ηγέτες των κρατών θα χρησιμοποιούσαν το ξέσπασμα του ιού για να «περιορίσουν την ελευθερία σας», προσθέτοντας, «το είδαμε τόσο πολύ με την COVID».

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ