Αντίσταση στην ινσουλίνη: Πώς οι αλλαγές στον τρόπο ζωής επηρεάζουν το διαβήτη;


Οι διατροφικές επιλογές είναι βασικός μοχλός αντίστασης στην ινσουλίνη, ειδικά σε έναν γηραιότερο άνθρωπο. Οι αυξήσεις στην κατανάλωση τροφών με πολλές θερμίδες, συμπεριλαμβανομένων των φαστ φουντ, των κρεάτων και άλλων ζωικών λιπών, των εξαιρετικά επεξεργασμένων δημητριακών και των ποτών με ζάχαρη, πιστεύεται ότι διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στα αυξανόμενα ποσοστά διαβήτη τύπου 2 παγκοσμίως. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, ιδιαίτερα η διατροφή, μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές στην πρόληψη, τη θεραπεία και ακόμη και την αναστροφή του διαβήτη τύπου 2.

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής αντιμετωπίζουν τις βασικές αιτίες του διαβήτη τύπου 2 και μπορούν να βελτιώσουν τις συννοσηρότητες, ενώ μειώνουν τον κίνδυνο πολυφαρμακίας, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους. Οι φυτικές δίαιτες δηλαδή, διατροφικά μοτίβα που δίνουν έμφαση στα όσπρια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα λαχανικά, τα φρούτα, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους και αποθαρρύνουν τα περισσότερα ή όλα τα ζωικά προϊόντα είναι ιδιαίτερα ισχυρές στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 και έχουν συσχετιστεί με πολύ χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας, υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, καρδιαγγειακή θνησιμότητα και καρκίνο. Άρα οι φυτικές δίαιτες μειώνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη. 

Ένα μοτίβο διατροφής ολικής αλέσεως, φυτικής προέλευσης περιλαμβάνει γενικά όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες. Όλα αυτά τα στοιχεία έχει βρεθεί ότι είναι προστατευτικά έναντι του διαβήτη. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, συμπεριλαμβανομένου του ψωμιού ολικής αλέσεως, των δημητριακών ολικής αλέσεως και του καστανού ρυζιού, έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Συγκεκριμένα φρούτα και λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των λαχανικών με ρίζα, των πράσινων φυλλωδών λαχανικών, των μύρτιλων, των σταφυλιών και των μήλων, έχουν συνδεθεί με χαμηλότερα ποσοστά διαβήτη. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι τα όσπρια βελτιώνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη και προστατεύουν από το μεταβολικό σύνδρομο και η μεγαλύτερη κατανάλωση ξηρών καρπών έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη. Οι ίνες δημητριακών φαίνεται να είναι ιδιαίτερα προστατευτικές έναντι του διαβήτη τύπου 2. 

Οι δίαιτες που βασίζονται σε ολόκληρα φυτικά τρόφιμα όχι μόνο μεγιστοποιούν τις προστατευτικές τροφές, αλλά αποκλείουν επίσης βασικές ζωικές τροφές που τείνουν να προάγουν την αντίσταση στην ινσουλίνη, ιδιαίτερα το επεξεργασμένο και μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας. Οι ζωικές πρωτεΐνες και τα ζωικά λίπη έχουν επίσης συνδεθεί τόσο σε μεταβολικές όσο και σε μεγάλες μελέτες κοόρτης με επιδείνωση της αντίστασης στην ινσουλίνη και αυξημένη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. 

Από όλα τα παραπάνω μπορούμε πολύ εύκολα να συνειδητοποιήσουμε το τεράστιο ρόλο που παίζει η διατροφή ως προς την αντίσταση στην ινσουλίνη. Γι’ αυτό και μόνο τον λόγο πρέπει να έχουμε αρκετά συγκεκριμένο διατροφολόγιο έτσι ώστε να σταθεροποιήσουμε τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ