Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Τείχος προστασίας για διεκδικήσεις συνταξιούχων


Τείχος προστασίας για τις οικονομικές διεκδικήσεις συνταξιούχων ύψωσε με πρόσφατη απόφασή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), κρίνοντας ότι είναι υποχρέωση των κρατών να εκδικάζουν άμεσα υποθέσεις που αφορούν κοινωνικές παροχές. 

Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο του Στρασβούργου επανέλαβε ότι είναι καθήκον του κράτους να οργανώσει το δικαστικό του σύστημα με τέτοιο τρόπο, ώστε τα δικαστήριά του να μπορούν να ανταποκριθούν στην υποχρέωση εκδίκασης υποθέσεων και ιδιαίτερα αυτών που αφορούν τα μέσα διαβίωσης ενός ατόμου κατά απόλυτη προτεραιότητα και μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Η απόφαση αυτή του ΕΔΔΑ αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς και στη χώρα μας έχουν υπάρξει καθυστερήσεις και συνταξιούχοι έχει χρειαστεί να αναμένουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα την έκδοση αποφάσεων, από τις οποίες εξαρτάται το ύψος των συντάξεών τους και κατ’ επέκταση το ύψος των εισοδημάτων τους και το επίπεδο της διαβίωσής τους.

Στην περίπτωση που εξέτασαν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η έκδοση της απόφασης (σε εθνικό επίπεδο) καθυστέρησε τέσσερα ολόκληρα χρόνια, γεγονός που, σύμφωνα με το σκεπτικό της, συνιστά παραβίαση του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη, με βάση τις αρχές της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Μάλιστα, στην Πολωνία, που είναι η χώρα η οποία καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, είχαν κατατεθεί 26.000 προσφυγές στα διοικητικά δικαστήρια κατά της μείωσης των συντάξεων. Ηταν τέτοια η καθυστέρηση, όμως, στην έκδοση των αποφάσεων που, όπως αναφέρει στην παρέμβασή της στο ΕΔΔΑ η Ομοσπονδία Ενωσης Ενστόλων Πολωνίας, είχαν αποβιώσει 2.000 προσφεύγοντες σε αναμονή της εξέτασης των προσφυγών τους από τα δικαστήρια.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ