Έμμηνος Ρύση: Πώς αλλάζει η περίοδος μιας γυναίκας ανάλογα με την ηλικία


Το σώμα μας είναι πολύ διαφορετικό στην ηλικία των 50 από ό,τι στα 17. Τα μαλλιά μας αλλάζουν χρώμα, το δέρμα μας φαίνεται διαφορετικό, ο μεταβολισμός μας επιβραδύνεται, και οι περίοδοι μας αλλάζουν επίσης. Η απελευθέρωση αίματος και ιστού από το εσωτερικό της μήτρας υπαγορεύεται από ορμόνες. Τα επίπεδα αυτών των ορμονών στο σώμα μας αλλάζουν κατά τη διάρκεια διαφορετικών φάσεων της ζωής μας, επομένως είναι φυσικό να αλλάξει και η μηνιαία αιμορραγία που βιώνουμε. Αν και δεν υπάρχει κάτι σαν “φυσιολογική περίοδος”, ο έμμηνος κύκλος κάθε γυναίκας είναι μοναδικός και μπορεί να κυμαίνεται καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής της, υπάρχουν ορισμένα γενικά αποδεκτά χαρακτηριστικά μιας υγιούς περιόδου.

Πώς μοιάζει μια “υγιής” περίοδος;

Μια υγιής περίοδος συνήθως μοιάζει με αυτό: Ο πλήρης εμμηνορροϊκός κύκλος διαρκεί 24 έως 35 ημέρες. Η μηνιαία αιμορραγία διαρκεί τέσσερις έως οκτώ ημέρες. Δεν χάνονται περισσότερα από 80 χιλιοστόλιτρα (περίπου 2,7 ουγγιές) αίματος κατά τη διάρκεια μιας περιόδου. Πώς μπορώ να ξέρω ότι υπάρχει πρόβλημα με την περίοδό μου; Εάν προκύψουν αλλαγές στην περίοδό σας εκτός των προαναφερθέντων παραμέτρων χωρίς προφανή εξήγηση, να το αναφέρετε στον γιατρό σας. Θα πρέπει επίσης να ενημερώσετε το γιατρό σας για οποιαδήποτε αιμορραγία που εμφανίζεται ενδιάμεσα. Αυτές οι αποκλίσεις θα μπορούσαν ενδεχομένως να υποδεικνύουν προβλήματα με τον θυρεοειδή ή μια σειρά άλλων ιατρικών προβλημάτων. Αλλά τις περισσότερες φορές, έχουν μια καλοήθη εξήγηση. Εδώ είναι μερικοί από τους αξιοσημείωτους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να περιμένετε να αλλάξει η περίοδός σας καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής σας.

  • Εφηβικοί εμμηνορροϊκοί κύκλοι. Ο μέσος όρος ηλικίας στην οποία ένα κορίτσι αρχίζει την περίοδό του είναι 12 ετών, αλλά μερικά κορίτσια μπορεί να μην έχουν τη δική τους μέχρι τα μέσα της εφηβείας τους. Είναι φυσιολογικό για τα κορίτσια να έχουν ακανόνιστες περιόδους κατά την εφηβεία, στην πραγματικότητα, μπορεί να χρειαστούν έως και τρία χρόνια για να γίνει κανονική η περίοδος ενός κοριτσιού καθώς οι ορμόνες εξισορροπούνται.
  • Η περίοδός σας στα 20 σας. Η ενεργοποίηση ή η απενεργοποίηση του ελέγχου των γεννήσεων ή η αλλαγή μεθόδων ελέγχου των γεννήσεων μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη ροή σας ή στη διάρκεια της περιόδου σας. Αυτό δεν είναι πρόβλημα. Ωστόσο, μια απώλεια περιόδου κατά τη διάρκεια των 20 ή σε οποιαδήποτε άλλη δεκαετία μπορεί να είναι σημάδι εγκυμοσύνης. Θα μπορούσε επίσης να προκληθεί από ακραίο στρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια απώλεια περιόδου μπορεί να οφείλεται σε κάτι ανησυχητικό, όπως η συνεχής υπεράσκηση ή μια διατροφική διαταραχή όπως η ανορεξία. Είναι καλύτερο να αναφέρετε τυχόν χαμένες περιόδους στον γιατρό σας.
  • Η περίοδός σας στα 30 σας. Ανεξάρτητα από την ηλικία, εάν έχετε αποκτήσει μωρό, η περίοδός σας μπορεί να είναι διαφορετική μετά την εγκυμοσύνη. Μερικές γυναίκες βιώνουν πιο βαριές, μεγαλύτερες ή πιο επώδυνες περιόδους μετά από ένα μωρό, ενώ άλλες βλέπουν την περίοδό τους να βελτιώνεται. Πολλές γυναίκες επίσης δεν έχουν περίοδο ενώ θηλάζουν. Καθώς πλησιάζετε στα τέλη της δεκαετίας των 30, οι περίοδοι σας μπορεί να γίνονται λιγότερο συχνές ή λιγότερο τακτικές. Αυτή είναι η περιεμμηνόπαυση – η αρχή της μετάβασης του σώματός σας στην εμμηνόπαυση.

  • Η περίοδός σας μετά τα 40. Ίσως αναρωτιέστε, “Γιατί ο εμμηνορροϊκός μου κύκλος μειώνεται;” και σε ποια ηλικία σταματούν οι περίοδοι; Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’40, οι ωοθήκες σας επιβραδύνουν την παραγωγή οιστρογόνων, έτσι οι περίοδοι σας μπορεί να γίνονται μικρότερες και ελαφρύτερες ή να εμφανίζονται λιγότερο συχνά. Η εμμηνόπαυση εμφανίζεται όταν η περίοδός σας σταματά εντελώς για 12 συνεχόμενους μήνες. Για τις περισσότερες γυναίκες, αυτό συμβαίνει στα τέλη της δεκαετίας του ’40 ή στις αρχές της δεκαετίας του ’50. Κάθε γυναίκα με μετεμμηνοπαυσιακή αιμορραγία θα πρέπει να ενημερώσει το γιατρό της, ο οποίος μπορεί να θέλει να την αξιολογήσει για καρκίνο του ενδομητρίου, έναν τύπο καρκίνου της μήτρας. Αυτός είναι ένας σπάνιος καρκίνος που αναπτύσσεται στην εσωτερική επένδυση ή το μυϊκό τοίχωμα της μήτρας, αλλά εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες ηλικίας 50 ετών και άνω. Η παρακολούθηση του εμμηνορροϊκού σας κύκλου μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τι είναι “φυσιολογικό” για εσάς και να επιστήσει την προσοχή σας σε οτιδήποτε μπορεί να είναι ακατάλληλο.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ