Αναστήλωση της ιστορικής Μονής του Αγίου Γεωργίου του Νικοξυλίτη στην Κύπρο


Στην αναστήλωση της ιστορικής Μονής του Αγίου Γεωργίου του Νικοξυλίτη προχωρούν το Tμήμα Aρχαιοτήτων σε συνεργασία με την Iερά Μητρόπολη Πάφου και την κοινότητα της Δρούσειας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση η Μονή συγκαταλεγόταν ανάμεσα στις πλουσιότερες μονές της Κύπρου με μεγάλη κτηματική περιουσία και πολλά μετόχια. Η φθίνουσα πορεία του Μοναστηριού ξεκίνησε το 1808 και ισοπεδώθηκε από τους Οθωμανούς λίγο μετά την Ελληνική Επανάσταση. Οι εργασίες αποκατάστασης που ξεκίνησαν θα ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο ευρώ και στόχος είναι το μοναστήρι να στελεχωθεί με μοναχούς.

Από το μοναστήρι απέμεινε μόνο η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, που ανακαινίστηκε από τα θεμέλια το 1923, ύστερα από πυρκαγιά. Η εκκλησία υπέστη ζημιές και από τους σεισμούς που έπληξαν την Πάφο τη δεκαετία του ’50. Το τελευταίο διάστημα η Μητρόπολη Πάφου σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων έχουν ολοκληρώσει τον σχεδιασμό για την πλήρη αποκατάσταση της Μονής.

Το εξωκλήσι της Μονής, όπως αναφέρεται, είναι πετρόκτιστο κτισμένο σε ρυθμό μονόκλιτης βασιλικής. Παρόλο που είναι ένα απλό οικοδόμημα, αποτελεί ένα από τα μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου , με μια μακραίωνη ιστορία πολλών αιώνων. Για την ανοικοδόμηση της Μονής έχουν συνεισφέρει εκτός από την Πολιτεία, την Εκκλησία και την κοινότητα και απόδημοι της Δρούσειας.

Πηγή: ΚΥΠΕ



Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ