Καρκίνος: Οι 2 μεγαλύτεροι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου


Το κάπνισμα και η μεγαλύτερη ηλικία είναι οι δύο πιο σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για καρκίνο, όπως δείχνει μια νέα, μεγάλη μελέτη. Οι ερευνητές είπαν επίσης ότι οι γιατροί θα πρέπει να εξετάσουν το υπερβολικό σωματικό λίπος, το οικογενειακό ιστορικό και αρκετούς άλλους παράγοντες για να βοηθήσουν τους ασθενείς να αποφασίσουν εάν χρειάζονται πρόσθετους ελέγχους και προληπτικές παρεμβάσεις. “Οι συστάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου για έναν συγκεκριμένο τύπο καρκίνου βασίζονται σε παράγοντες κινδύνου για αυτόν τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Άλπα Πατέλ, ανώτερος αντιπρόεδρος πληθυσμιακής επιστήμης στην Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

“Τα ευρήματά μας είναι ενθαρρυντικά καθώς εργαζόμαστε για να ορίσουμε υποομάδες στον γενικό πληθυσμό που θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τον ενισχυμένο έλεγχο και την πρόληψη του καρκίνου”. Για να εντοπίσουν παράγοντες που σχετίζονται με περισσότερο από 2% κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου σε πέντε χρόνια, οι ερευνητές ανέλυσαν δύο μελέτες της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας που περιλάμβαναν σχεδόν 430.000 συμμετέχοντες χωρίς προσωπικό ιστορικό καρκίνου. Παρακολούθησαν έως και πέντε χρόνια. Σε αυτό το διάστημα, διαγνώστηκαν 15.226 καρκίνοι.

Ο σχετικός κίνδυνος οποιουδήποτε καρκίνου ήταν υψηλότερος για τους σημερινούς καπνιστές σε σύγκριση με τους μη καπνιστές ποτέ. Πάνω από πέντε χρόνια, ο απόλυτος κίνδυνος ξεπέρασε το 2% για σχεδόν όλους τους άνω των 50 ετών και μερικούς νεότερους. Αυτά περιελάμβαναν νυν ή πρώην καπνιστές κάτω των 50 ετών και μακροχρόνια μη καπνιστές που ήταν υπέρβαροι ή είχαν έναν γονέα, αδερφό ή παιδί με ιστορικό καρκίνου. Στους άνδρες, η κατανάλωση αλκοόλ, το οικογενειακό ιστορικό, η κατανάλωση κόκκινου κρέατος και η σωματική αδράνεια συσχετίστηκαν επίσης με κίνδυνο.

Στις γυναίκες, ο κίνδυνος συσχετίστηκε με τον ΔΜΣ (μέτρηση του σωματικού λίπους με βάση το ύψος και το βάρος), τον διαβήτη τύπου 2, την υστερεκτομή και την απολίνωση των σαλπίγγων, το οικογενειακό ιστορικό, την υψηλή αρτηριακή πίεση και τη σωματική αδράνεια. Ο απόλυτος κίνδυνος για πέντε χρόνια ήταν τόσο υψηλός όσο 29% στους άνδρες και 25% στις γυναίκες.

“Καθώς εξετάζουμε την πιθανότητα οι μελλοντικές δοκιμές να είναι σε θέση να εντοπίσουν διάφορους τύπους καρκίνου, πρέπει να αρχίσουμε να κατανοούμε ποιος κινδυνεύει περισσότερο να αναπτύξει οποιοδήποτε τύπο καρκίνου”, είπε ο Patel. “Αυτοί οι τύποι δεδομένων δεν είναι ευρέως διαθέσιμα, αλλά είναι απαραίτητα για την ενημέρωση μελλοντικών επιλογών προσυμπτωματικού ελέγχου, όπως τα τεστ έγκαιρης ανίχνευσης πολλαπλών καρκινικών με βάση το αίμα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διάσωση ζωών”.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ