Ισπανία: Η ξηρασία αναγκάζει την επανεξέταση της χρήσης του νερού


 

Drought forces water use rethink in Spain

 

Η ξηρασία αναγκάζει να επανεξετάσει τη χρήση του νερού στην Ισπανία

Ισπανία: Η Ισπανία βασίζεται σε ένα εκτεταμένο δίκτυο φραγμάτων για την παροχή νερού στις πόλεις και τις φάρμες της – Αντιμέτωπη με μια ιστορική ξηρασία και απειλούμενη από ερημοποίηση, η Ισπανία επανεξετάζει πώς ξοδεύει τους υδάτινους πόρους της, οι οποίοι χρησιμοποιούνται κυρίως για την άρδευση των καλλιεργειών. «Πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί και υπεύθυνοι αντί να κοιτάμε από την άλλη πλευρά», δήλωσε πρόσφατα η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης της Ισπανίας Teresa Ribera, σχετικά με τις επιπτώσεις της έλλειψης βροχής. Όπως η Γαλλία και η Ιταλία, η Ισπανία έχει κατακλυστεί από πολλούς ακραίους καύσωνες αυτό το καλοκαίρι μετά από έναν ασυνήθιστα ξηρό χειμώνα.

Αυτό άφησε τους ταμιευτήρες της χώρας στο 40,4% της χωρητικότητάς τους τον Αύγουστο, 20 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας για αυτήν την περίοδο του έτους.

Οι αξιωματούχοι αντέδρασαν περιορίζοντας τη χρήση του νερού, ειδικά στη νότια περιοχή της Ανδαλουσίας, όπου καλλιεργούνται πολλά από τα φρούτα και τα λαχανικά της Ευρώπης.

Τα επίπεδα νερού των ταμιευτήρων στην περιοχή είναι ιδιαίτερα χαμηλά, μόλις 25 τοις εκατό στο μεγαλύτερο μέρος της χωρητικότητάς τους. «Η κατάσταση είναι δραματική», δήλωσε ο καθηγητής υδρολογίας του Πανεπιστημίου της Χαέν, Ροζάριο Χιμένεθ, προσθέτοντας ότι τόσο οι υπόγειοι υδροφορείς όσο και οι επιφανειακές υδάτινες μάζες εξαντλούνται.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς αποτελεί μέρος μιας μακροπρόθεσμης τάσης που συνδέεται με την κλιματική αλλαγή, πρόσθεσε.

Τμήματα της Ισπανίας είναι τα πιο ξηρά εδώ και χίλια χρόνια λόγω ενός ατμοσφαιρικού συστήματος υψηλής πίεσης που οδηγείται από την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα στο περιοδικό Nature Geoscience.

Η Greenpeace εκτιμά ότι το 75 τοις εκατό της χώρας είναι επιρρεπές στην ερημοποίηση. – «Υπερεκμετάλλευση» – Η Ισπανία έχει κατασκευάσει ένα τεράστιο δίκτυο φραγμάτων για να παρέχει νερό στα αγροκτήματα και τις πόλεις της.

Κατά τον 20ο αιώνα, κατασκευάστηκαν στη χώρα 1.200 μεγάλα φράγματα, ο υψηλότερος αριθμός στην Ευρώπη κατά κεφαλήν.

Αυτό επέτρεψε στην Ισπανία να αυξήσει την ποσότητα της αρδευόμενης γης που διαθέτει από 900.000 εκτάρια (2.224.000 στρέμματα) σε 3.400.000 εκτάρια, σύμφωνα με τον ιστότοπο του υπουργείου οικολογικής μετάβασης, που αποκαλεί το σύστημα διαχείρισης νερού της χώρας «παράδειγμα επιτυχίας».

Αλλά πολλοί ειδικοί λένε ότι το σύστημα δείχνει τώρα τα όριά του.

Τα φράγματα «είχαν τη χρήση τους», αλλά ενθάρρυναν επίσης την «υπερεκμετάλλευση» του νερού και την υποβάθμιση της ποιότητάς του εμποδίζοντας τη φυσική ροή των ποταμών, δήλωσε ο Χούλιο Μπαρέα, ειδικός στο νερό της Greenpeace Ισπανίας.

Για το επιστημονικό συμβούλιο της Επιτροπής Λεκάνης Ροδανού-Μεσογείου, ενός γαλλικού φορέα που συγκεντρώνει ειδικούς στην υδρολογία, η Ισπανία πλησιάζει τα «φυσικά όρια» του μοντέλου διαχείρισης των υδάτων της.

Το δίκτυο φραγμάτων της Ισπανίας βασίζεται σε επαρκείς βροχοπτώσεις για να αναπληρώσει τις πολλές δεξαμενές της, είπε.

Αλλά «οι κλιματικές αλλαγές που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, οι οποίες θα συνεχιστούν τις επόμενες δεκαετίες, θα αυξήσουν τον κίνδυνο αποτυχιών», ανέφερε το σώμα σε πρόσφατη έκθεση. Οι ειδικοί λένε ότι ο τρόπος με τον οποίο η Ισπανία χρησιμοποιεί το νερό είναι επίσης σημαντικό πρόβλημα.

«Η κατανάλωση δεν έχει σταματήσει να αυξάνεται ενώ το νερό γίνεται όλο και πιο σπάνιο. Είναι μια παρέκκλιση», είπε ο Barea. –

«Ο λαχανόκηπος της Ευρώπης» –

Η Ισπανία είναι η δεύτερη χώρα με τις περισσότερες επισκέψεις στον κόσμο και σημαντικές ποσότητες νερού χρησιμοποιούνται σε τουριστικές υποδομές όπως πισίνες και γήπεδα γκολφ.

Αλλά η γεωργία απορροφά το μεγαλύτερο μέρος – πάνω από το 80 τοις εκατό – των υδάτινων πόρων της χώρας.

Μερικές φορές χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια καλλιεργειών που δεν είναι κατάλληλες για ξηρό κλίμα – όπως φράουλες ή αβοκάντο – για εξαγωγή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η χρήση της άρδευσης από την Ισπανία «είναι παράλογη», δήλωσε η Τζούλια Μαρτίνεθ, βιολόγος και διευθύντρια του Ιδρύματος Διατήρησης Νερού FNCA.

«Δεν μπορούμε να είμαστε ο λαχανόκηπος της Ευρώπης» ενώ «υπάρχει έλλειψη νερού για τους κατοίκους», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ υιοθέτησε ένα στρατηγικό σχέδιο τον περασμένο μήνα για την προσαρμογή του συστήματος διαχείρισης του νερού της Ισπανίας στις «επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη».

Περιλαμβάνει μέτρα για την προώθηση της ανακύκλωσης του νερού και της «αποτελεσματικής και ορθολογικής» χρήσης των πόρων. Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι οι μεταρρυθμίσεις παραμένουν δειλές, με πολλές περιοχές να συνεχίζουν να αυξάνουν την ποσότητα της αρδευόμενης γης. «Χρειαζόμαστε πιο δραστικά μέτρα», είπε ο Barea, ο οποίος ζήτησε αναδιάρθρωση του γεωργικού συστήματος.

Ο Martinez συμμερίζεται αυτή την άποψη, λέγοντας ότι η Ισπανία είναι αυτή τη στιγμή το ευρωπαϊκό έθνος που «ασκεί τη μεγαλύτερη πίεση στους υδάτινους πόρους του». «Σήμερα υπάρχουν αποφάσεις που κανείς δεν θέλει να πάρει.

Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να προχωράμε τυφλά», είπε.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ