Πως ο νόμος αφήνει διέξοδο διαφυγής στους μπαταχτσήδες του ρεύματος


Ενα απίστευτο νομοθετικό κενό για την ανενόχλητη δράση των στρατηγικών κακοπληρωτών των λογαριασμών ρεύματος αποκαλύπτει μία κοινή επιστολή των Συνδέσμων Προμηθευτών και Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Πιο συγκεκριμένα οι ΕΣΠΕΝ και ΕΣΑΗ απέστειλαν την περασμένη Παρασκευή 8 Αυγούστου προτάσεις μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι ηλεκτροπαραγωγοί και οι πάροχοι λόγω των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση με το «πλαφόν» καθώς και λόγω της διόγκωσης των δυσκολιών των καταναλωτών να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος.

Ανάμεσα σε άλλα επισημαίνεται στην πολιτική ηγεσία πως μετά από απόφαση του ΣτΕ το 2020, η νομοθεσία για τη διεκδίκηση των οφειλών από καταναλωτές με το «όπλο» της απενεργοποίησης της σύνδεσης, δεν έχει προσαρμοστεί.

Επιπλέον με τα τελευταία μέτρα της κυβέρνησης, λένε οι δύο Σύνδεσμοι, είναι ελεύθερη η μετακίνηση των πελατών των εταιρειών από πάροχο σε πάροχο. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Η επιστολή των ΕΣΠΕΝ και ΕΣΑΗ αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οπως γίνεται αντιληπτό, το συγκεκριμένο πλαίσιο – ιδίως υπό τις παρούσες συνθήκες – ευνοεί τους κακοπληρωτές, ενισχύει τον ενεργειακό «τουρισμό» και αφήνει τους προμηθευτές ενέργειας απολύτως εκτεθειμένους…».

Ή με πιο απλά λόγια, όπως το περιέγραφε στέλεχος της αγοράς: «Για ένα χρόνο (σ.σ. διάρκεια των έκτακτων μέτρων της κυβέρνησης) καταναλωτές θα μπορούν να μην πληρώνουν ούτε ένα ευρώ σε λογαριασμό αφού θα μπορούν άνετα να αλλάζουν προμηθευτή…».


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ