Γ.Γ. του ΟΗΕ Γκουτέρες: Οποιαδήποτε επίθεση σε πυρηνικό εργοστάσιο είναι «αυτοκτονική»


Γ.Γ. του ΟΗΕ Γκουτέρες: Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι ελπίζει να τερματιστούν οι επιθέσεις σε πυρηνικό εργοστάσιο στην Ουκρανία – Οποιαδήποτε επίθεση σε πυρηνικό εργοστάσιο είναι «αυτοκτονική», προειδοποίησε τη Δευτέρα ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, αφού νέοι βομβαρδισμοί έπληξαν ένα τεράστιο συγκρότημα ατομικής ενέργειας στη νότια Ουκρανία.

Η Μόσχα και το Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για το τελευταίο χτύπημα στο εργοστάσιο της Zaporizhzhia, το μεγαλύτερο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας της Ευρώπης, το οποίο βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Ρωσίας από τις πρώτες ημέρες του πολέμου.

Οι μάχες την Παρασκευή στο εργοστάσιο ώθησαν την πυρηνική εποπτεία του ΟΗΕ, τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) να προειδοποιήσει για «τον πολύ πραγματικό κίνδυνο πυρηνικής καταστροφής». Σε συνέντευξη Τύπου στο Τόκιο, ο Γκουτέρες καταδίκασε τέτοιες επιθέσεις χωρίς να πει ποια πλευρά ευθύνεται. «Στηρίζουμε τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ΔΟΑΕ στις προσπάθειές της σε σχέση με τη δημιουργία των συνθηκών σταθεροποίησης αυτού του εργοστασίου», είπε.

«Οποιαδήποτε επίθεση σε πυρηνικό εργοστάσιο είναι κάτι αυτοκτονικό.

Ελπίζω ότι αυτές οι επιθέσεις θα τελειώσουν, και ταυτόχρονα ελπίζω ότι η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ΔΟΑΕ θα μπορέσει να έχει πρόσβαση στο εργοστάσιο».

Τα σχόλιά του ακολούθησαν μια επίσκεψη στη Χιροσίμα το Σαββατοκύριακο, όπου ο Γκουτέρες έδωσε μια ομιλία για τον εορτασμό της 77ης επετείου από την πρώτη επίθεση με πυρηνική βόμβα στον κόσμο.

Στην ιαπωνική πόλη το Σάββατο, προειδοποίησε ότι «η ανθρωπότητα παίζει με ένα γεμάτο όπλο» καθώς οι κρίσεις με πιθανότητα πυρηνικής καταστροφής πολλαπλασιάζονται παγκοσμίως, από την Ουκρανία μέχρι τη Μέση Ανατολή και την κορεατική χερσόνησο.

Ο Πορτογάλος 73χρονος εξέδωσε επίσης μια αυστηρή προειδοποίηση για τη φρίκη των ατομικών όπλων πριν από μια εβδομάδα στη Νέα Υόρκη σε μια σημαντική διάσκεψη για τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών, την οποία επανέλαβε τη Δευτέρα.

«Βρισκόμαστε μάρτυρες μιας ριζοσπαστικοποίησης στη γεωπολιτική κατάσταση που κάνει τον κίνδυνο ενός πυρηνικού πολέμου ξανά κάτι που δεν μπορούμε να ξεχάσουμε εντελώς», είπε. Όταν ρωτήθηκε για τις μαζικές στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας γύρω από την Ταϊβάν, που πυροδοτήθηκαν από μια επίσκεψη την περασμένη εβδομάδα στο αυτοδιοικούμενο νησί της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, ο Γκουτέρες είπε ότι ο ΟΗΕ «συμμορφώνεται με το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης, τη λεγόμενη πολιτική της One China. “. «Όμως, όλοι θέλουμε αυτό το ψήφισμα να αντιστοιχεί σε ένα ειρηνικό περιβάλλον», είπε, καλώντας για κοινή λογική και αυτοσυγκράτηση ώστε να επιτραπεί μια «εξαιρετικά σημαντική» αποκλιμάκωση.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ