Κούβα: Η πυρκαγιά σε αποθήκη καυσίμων παραμένει εκτός ελέγχου

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Παρασκευή σε εγκατάσταση αποθήκευσης καυσίμων στην Κούβα παρέμενε χθες Δευτέρα (8/8) εκτός ελέγχου.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι η πυρκαγιά που συνεχίζεται σε εγκατάσταση αποθήκευσης καυσίμων στην Κούβα κατέστρεψε μία τρίτη δεξαμενή και απειλεί μια τέταρτη.

Ο Αλεξάντερ Άβαλος Χόρχε, αξιωματικός του πυροσβεστικού σώματος της Κούβας, είπε σε δημοσιογράφους ότι «οι τέσσερις δεξαμενές» με χωρητικότητα 50 εκατομμυρίων λίτρων η καθεμία, που βρίσκονταν πάνω σε βάση αποθήκευσης «εκτέθηκαν» και σημειώθηκε «αλυσιδωτή αντίδραση».

Η καταστροφή άρχισε το βράδυ της Παρασκευής, όταν χτύπησε κεραυνός μια από τις οκτώ δεξαμενές της εγκατάστασης, στη Ματάνσας, περίπου εκατό χιλιόμετρα ανατολικά της Αβάνας, που περιείχε 26.000 κυβικά μέτρα αργού πετρελαίου, δηλαδή περίπου το 50% της μέγιστης χωρητικότητάς της.

Διαβρωμένη από τις φλόγες, η κυλινδρική δομή εξερράγη τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, εξαπλώνοντας τη φωτιά σε δεύτερη δεξαμενή, που περιείχε 52.000 κυβικά μέτρα μαζούτ.

Παρά το ότι οι πυροσβέστες με γερανούς και ελικόπτερα έκαναν επανειλημμένες ρίψεις νερού, και η δεύτερη δεξαμενή διαλύθηκε έπειτα από έκρηξη τα μεσάνυχτα της Κυριακής, αναγκάζοντας τις αρχές να διατάξουν την εσπευσμένη αποχώρηση των ανθρώπων που έδιναν μάχη για να ελεγχθεί η πυρκαγιά.

«Αυτό που φοβόμασταν έγινε» με την πυρκαγιά να καταστρέφει τρίτη δεξαμενή με αργό πετρέλαιο, είπε χθες Δευτέρα ο κυβερνήτης της Ματάνσας, ο Μάριο Σαμπίνες, σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στον λογαριασμό της προεδρίας στο Twitter, προτού οι φλόγες να εξαπλωθούν σε τέταρτη δεξαμενή.

Η κατάσταση είναι «πολύ περίπλοκη» και η έκταση της πυρκαγιάς «αρκετά μεγάλη», πρόσθεσε ο κ. Σαμπίνες. Ο κυβερνήτης ανέφερε ακόμη πως «ομάδες» πυροσβεστών της Κούβας, του Μεξικού και της Βενεζουέλας «παίρνουν θέσεις» για να προχωρήσουν σε ρίψη αφρού κατάσβεσης, αλλά αυτό «μπορεί να πάρει κάποιον χρόνο».

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των αρχών, ένας πυροσβέστης έχασε τη ζωή του και οι 16 αγνοούμενοι μειώθηκαν στους 14, ενώ 22 άνθρωποι συνεχίζουν να νοσηλεύονται, οι πέντε από τους οποίους βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Συγγενείς των αγνοουμένων συναντήθηκαν με τον πρόεδρο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ. Τους προσφέρεται βοήθεια γιατρών και ψυχολόγων.

«Ο γιος μου έκανε το καθήκον του, πήγε» να σβήσει τη φωτιά, είπε με δάκρυα στα μάτια στο Γαλλικό Πρακτορείο η μητέρα 19χρονου πυροσβέστη που βρισκόταν στον χώρο αποθήκευσης καυσίμων όταν έγινε η έκρηξη στην πρώτη δεξαμενή.

Την Κυριακή, τέσσερα αεροσκάφη από το Μεξικό και τη Βενεζουέλα έφθασαν στο Βαραδέρο, παραθαλάσσιο θέρετρο 40 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Ματάνσας, μεταφέροντας ειδικούς στην αντιμετώπιση πυρκαγιών σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και τόνους αφρού κατάσβεσης.

Η τραγωδία εκτυλίσσεται τρεις μήνες μετά την έκρηξη στο εμβληματικό ξενοδοχείο Σαρατόγκα της Αβάνας εξαιτίας διαρροής αερίου, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 46 ανθρώπους, ανάμεσά τους ισπανίδα τουρίστρια, και τραυμάτισε άλλους πενήντα και πλέον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ