Λαχανικά: Tα παιδιά τρώνε περισσότερα όταν ανταμείβονται


Δεν είναι μυστικό πως τα περισσότερα παιδιά δεν συμπαθούν καθόλου τα φρούτα και τα λαχανικά. Έτσι, οι γονείς αναζητούν τρόπους, έξυπνους και ευφάνταστους, για να δελεάσουν τα παιδιά τους να δοκιμάσουν μπρόκολο, κουνουπίδι, πορτοκάλια, μήλα, φράουλες, φασόλια, φακές.

Ανταμοιβή παιδιού

Φαίνεται ότι υπάρχει κι άλλος τρόπος προκειμένου τα παιδιά να δοκιμάσουν νέες τροφές: η ανταμοιβή. Σύμφωνα με το Medical Xpress , μια νέα μελέτη έδειξε ότι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας τρώνε περισσότερα λαχανικά εάν ανταμειφθούν (παρουσιάστηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μπορείτε να τη διαβάσετε ολόκληρη εδώ).

Θα μπορούσε να είναι ένα καλό νέο για τους γονείς που χρησιμοποιούν συχνά ανταμοιβές για να ενθαρρύνουν τη θετική συμπεριφορά και ίσως αξίζει να εφαρμόσουν την ίδια τακτική και για το φαγητό.

Λαχανικά και παιδιά

Η Britt van Belkom, μία εκ των ερευνητών της μελέτης, δήλωσε ότι είναι σημαντικό οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες να ξεκινούν νωρίς καθώς αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να προληφθεί η παχυσαρκία στην ενήλικη ζωή.

Οι ερευνητές γνώριζαν ότι ένα παιδί μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσει το ίδιο φαγητό έως και 8 φορές πριν αποφασίσει ότι του αρέσει. Ήθελαν όμως να διαπιστώσουν ότι θα γινόταν αν παρείχαν μια διασκεδαστική ανταμοιβή.

Στην έρευνα συμμετείχαν 598 παιδιά σε παιδικούς σταθμούς τα οποία χώρισαν σε τρεις ομάδες. Στη μία ομάδα, δόθηκε ανταμοιβή στα παιδιά για να δοκιμάσουν λαχανικά, κυρίως αυτοκόλλητα και μικρά παιχνιδάκια.

Αυτό που προέκυψε ήταν ότι ο αριθμός των παιδιών στην ομάδα επιβράβευσης ήταν υψηλότερος από ό,τι στις άλλες δύο ομάδες και οι πιθανότητες να φάνε τα λαχανικά τους ή τουλάχιστον να τα δοκιμάσουν, ήταν περισσότερες.

Παρότι σε πολλούς γονείς μπορεί να μην αρέσει να προσφέρουν ανταμοιβές στα παιδιά τους, ίσως αξίζει τον κόπο να το επιχειρήσουν, αν αυτό σημαίνει ότι θα μάθουν να τρέφονται υγιεινά.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ