Γαλλία: Πέθανε η φάλαινα μπελούγκα που είχε εγκλωβιστεί στον Σηκουάνα


Η φάλαινα μπελούγκα που παγιδεύθηκε στον ποταμό Σηκουάνα, προκαλώντας τεράστια κινητοποίηση στις γαλλικές Αρχές πέθανε λίγες ώρες, μετά τη διάσωσή της.

Η επικίνδυνη όσο και φιλόδοξη επιχείρηση για να επιστρέψει το κήτος στη θάλασσα κράτησε ώρες, αλλά τελικά απέτυχε. Η φάλαινα μπελούγκα που ήταν εγκλωβισμένη στον ποταμό Σηκουάνα για περισσότερο από μια εβδομάδα πέθανε μετά την εκστρατεία για την απομάκρυνσή της από το νερό που πραγματοποιήθηκε νωρίς σήμερα το πρωί

Ήταν το πρώτο στάδιο ενός φιλόδοξου σχεδίου διάσωσης για την επιστροφή της στη θάλασσα και δεκάδες άνθρωποι πήραν μέρος, με την ελπίδα να σωθεί η ζώη της. «Παρά την άνευ προηγουμένου επιχείρηση διάσωσης για τη μπελούγκα, με λύπη ανακοινώνουμε τον θάνατο του κήτους», έγραψε με λύπη στο Twitter ο νομάρχης του Καλβάδος.

Έπειτα από σχεδόν έξι ώρες εργασίας από δεκάδες δύτες και διασώστες, η λευκή φάλαινα των 800 κιλών ανασύρθηκε από το ποτάμι με δίχτυ και γερανό γύρω στις 4 το πρωί και τοποθετήθηκε σε μία φορτηγίδα υπό την άμεση φροντίδα δώδεκα κτηνιάτρων.

Η μπελούγκα, ένα προστατευόμενο είδος που συνήθως απαντάται στα κρύα νερά της Αρκτικής, υποβλήθηκε σε έλεγχο υγείας και οδηγήθηκε σε φορτηγό ψυγείο προς την παραλιακή πόλη Ouistreham. Το σχέδιο ήταν να απελευθερωθεί σε μια κλειδαριά θαλασσινού νερού που έπρεπε να παρατηρηθεί πριν απελευθερωθεί στην ανοιχτή θάλασσα.

Η φάλαινα μήκους τεσσάρων μέτρων εντοπίστηκε πριν από περισσότερο από μια εβδομάδα να κατευθύνεται προς το Παρίσι και καθηλώθηκε περίπου 130 χιλιόμετρα στην ενδοχώρα από τη Μάγχη στο Saint-Pierre-la-Garenne στη Νορμανδία.

Από την Παρασκευή, η μετακίνηση του ζώου στην ενδοχώρα είχε μπλοκαριστεί από μια κλειδαριά στο Saint-Pierre-la-Garenne, 70 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Παρισιού, και η υγεία του επιδεινώθηκε αφού αρνήθηκε να φάει.

Ενώ τα μπελούγκα μεταναστεύουν νότια το φθινόπωρο για να τραφούν ως σχηματισμοί πάγου στα νερά της Αρκτικής, σπάνια τολμούν μέχρι τώρα.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Παρατηρητήριο Pelagis, το οποίο ειδικεύεται στα θαλάσσια θηλαστικά, ο πλησιέστερος πληθυσμός μπελούγκα βρίσκεται στα ανοιχτά του αρχιπελάγους Σβάλμπαρντ, βόρεια της Νορβηγίας, 3.000 χλμ. από τον Σηκουάνα.

Η παγιδευμένη φάλαινα είναι μόνο η δεύτερη μπελούγκα που έχει δει ποτέ στη Γαλλία. Το πρώτο ανασύρθηκε από τις εκβολές του Λίγηρα σε δίχτυα ψαράδων το 1948.


Πηγή


1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ……Ενώ τα μπελούγκα μεταναστεύουν νότια το φθινόπωρο για να τραφούν ως σχηματισμοί πάγου στα νερά της Αρκτικής, σπάνια τολμούν μέχρι τώρα……..
    Aμα βγάλετε νόημα από αυτό εδώ που γράψατε……πείτε μου και εμένα.

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ