Κίνα: Προειδοποιεί ότι δεν θα ανεχθεί τους «αποσχιστές» της Ταϊβάν


Κίνα: Η Κίνα υποσχέθηκε την Τετάρτη μηδενική ανοχή για τις «αποσχιστικές δραστηριότητες» στην Ταϊβάν και επιβεβαίωσε ότι θα πάρει το αυτοδιοικούμενο νησί με τη βία εάν χρειαστεί.

Η προειδοποίηση από το Πεκίνο, που θεωρεί την Ταϊβάν έδαφός της, ήρθε μετά από ημέρες άνευ προηγουμένου κινεζικών στρατιωτικών ασκήσεων γύρω από το νησί που πυροδοτήθηκαν από το ταξίδι της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι.

Η Πελόζι την περασμένη εβδομάδα έγινε ο υψηλότερος αξιωματούχος των ΗΠΑ που επισκέφτηκε την Ταϊβάν εδώ και δεκαετίες παρά τις έντονες απειλές από την Κίνα, η οποία προσπαθεί να κρατήσει την Ταϊπέι απομονωμένη στην παγκόσμια σκηνή. Το Γραφείο Υποθέσεων της Ταϊβάν της Κίνας εξέδωσε την Τετάρτη μια Λευκή Βίβλο που περιγράφει πως σκοπεύει να διεκδικήσει το νησί μέσω μιας σειράς οικονομικών κινήτρων και στρατιωτικών πιέσεων.

«Είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε τεράστιο χώρο για ειρηνική επανένωση, αλλά δεν θα αφήσουμε κανένα περιθώριο για αυτονομιστικές δραστηριότητες σε οποιαδήποτε μορφή», ανέφερε η Λευκή Βίβλος.

Η Κίνα «δεν θα παραιτηθεί από τη χρήση βίας και επιφυλασσόμαστε της επιλογής να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα». Ωστόσο, πρόσθεσε: «Θα αναγκαστούμε να λάβουμε δραστικά μέτρα για να ανταποκριθούμε στην πρόκληση αυτονομιστικών στοιχείων ή εξωτερικών δυνάμεων μόνο εάν περάσουν ποτέ τις κόκκινες γραμμές μας».

Η Κίνα εξέδωσε για τελευταία φορά Λευκή Βίβλο για την Ταϊβάν το 2000.

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, το νησί έχει μετατραπεί από μια απολυταρχία σε μια ζωντανή δημοκρατία και μια ξεχωριστή ταυτότητα της Ταϊβάν έχει αναδειχθεί.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών έχουν επιδεινωθεί σημαντικά από τότε που η Tsai Ing-wen έγινε πρόεδρος το 2016.

Η Τσάι και το Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα της δεν θεωρούν την Ταϊβάν μέρος της Κίνας.

Η πλατφόρμα τους εμπίπτει στον ευρύ ορισμό της Κίνας για τον αυτονομισμό της Ταϊβάν, ο οποίος περιλαμβάνει επίσης εκείνους που υποστηρίζουν ότι το νησί έχει μια ταυτότητα ξεχωριστή από την ηπειρωτική χώρα.

– Φόβοι εισβολής

– Η κινεζική λευκή βίβλος υποσχόταν οικονομική ευημερία στην Ταϊβάν καθώς και «μεγαλύτερη ασφάλεια και αξιοπρέπεια» μετά την «επανένωση». Αλλά αυτή η προσφορά έρχεται υπό τη σκιά των μεγαλύτερων στρατιωτικών ασκήσεων που έχει πραγματοποιήσει η Κίνα σε όλο το νησί, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης για αποκλεισμό.

Οι ασκήσεις έχουν εγείρει φόβους ότι η κομμουνιστική ηγεσία της Κίνας θα μπορούσε να προετοιμαστεί για εισβολή.

Οι ασκήσεις αρχικά αναμενόταν να ολοκληρωθούν την Κυριακή, αλλά συνεχίστηκαν αυτή την εβδομάδα χωρίς επιβεβαίωση για το πότε θα τελειώσουν. Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας δημοσίευσε την Τετάρτη λεπτομέρειες για τις ασκήσεις που πραγματοποίησε μια ημέρα νωρίτερα στην Ταϊβάν.

Η διοίκηση του Ανατολικού Θεάτρου του PLA είπε ότι οι ασκήσεις της Τρίτης επικεντρώθηκαν στην καθιέρωση αεροπορικής κυριαρχίας, στη δημοσιοποίηση βίντεο και φωτογραφιών από μαχητικά αεριωθούμενα που απογειώνονται και διεξάγουν ελιγμούς – συμπεριλαμβανομένου του ανεφοδιασμού με καύσιμα κατά την πτήση από τάνκερ.

Η Ταϊβάν κατηγόρησε την Κίνα ότι χρησιμοποιεί την επίσκεψη Πελόζι ως δικαιολογία για να κάνει πρόβες για εισβολή.

Διεξήγαγε τις δικές της στρατιωτικές ασκήσεις για να προετοιμαστεί για επίθεση στο νησί και την Τετάρτη δημοσίευσε πλάνα από τις αεροπορικές, χερσαίες και θαλάσσιες δυνάμεις της που απαντούν στις κινεζικές ασκήσεις.

Οι ασκήσεις της Ταϊβάν προκάλεσαν άλλη μια κινεζική προειδοποίηση την Τρίτη. Οποιαδήποτε συνωμοσία για «αντίσταση στην επανένωση μέσω όπλων», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουένμπιν, «θα καταλήξει σε αποτυχία σαν ένα μάντι που προσπαθεί να σταματήσει ένα άρμα».


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ