Η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία και τα 22 προαπαιτούμενα έως τον Οκτώβριο


Επειτα από τρία Μνημόνια η Ελλάδα εξέρχεται του καθεστώτος της ενισχυμένης εποπτείας της ΕΕ.

Επειτα από τρία Μνημόνια η Ελλάδα εξέρχεται του καθεστώτος της ενισχυμένης εποπτείας της ΕΕ.

Από τις 21 Αυγούστου, η χώρα θα βρίσκεται σε στάδιο απλής μεταπρογραμματικής παρακολούθησης, παρόμοιο με αυτό που εφαρμόζουν σήμερα η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Κύπρος και η Πορτογαλία. Αυτό συνεπάγεται μια πιο χαλαρή παρακολούθηση, η οποία θα συνεχιστεί έως ότου η Ελλάδα, όπως και οι άλλες χώρες, εξοφλήσει το 75% των επίσημων δανείων της.

Στο στάδιο της απλής μεταπρογραμματικής παρακολούθησης θα πραγματοποιείται μία αξιολόγηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας ανά εξάμηνο, αντί ανά τρίμηνο που ίσχυε μέχρι σήμερα. Θα υπάρχει και μία αξιολόγηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ανά τρίμηνο, όπως ισχύει για όλες τις χώρες που δανείστηκαν, η οποία όμως δεν δημοσιοποιείται, αλλά καταγράφει την ευστάθεια των οικονομιών των κρατών – μελών.

Πάντως η Ελλάδα έχει ακόμη εκκρεμότητες. Η πανδημία, η ενεργειακή κρίση σε συνδυασμό με τον πόλεμο στην Ουκρανία άφησαν πίσω τους μια σειρά από προαπαιτούμενα, τα οποία δεν κατέστη εφικτό να ολοκληρωθούν στο πλαίσιο της εποπτείας και συνδέονται με την εκταμίευση της τελευταίας δόσης από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων.

Η λίστα έχει ήδη καθοριστεί και περιλαμβάνει 22 προαπαιτούμενα με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Οκτώβριο. Τα βασικότερα αφορούν τον χρηματοπιστωτικό τομέα, την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών και κυρίως τη μείωση των εκκρεμών συντάξεων, την πρωτοβάθμια περίθαλψη, το κτηματολόγιο και την εργατική νομοθεσία.

Η αποτίμηση για το πώς έχει προχωρήσει η Ελλάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί αρχές Οκτωβρίου, όταν θα επισκεφθούν την Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών. Η σχετική έκθεση θα δημοσιοποιηθεί τον Νοέμβριο.

Βάσει των συμπερασμάτων της, το Eurogroup του Δεκεμβρίου θα αποφασίσει για την εκταμίευση ή όχι των 748 εκατ. ευρώ της δόσης που εκκρεμεί από το καλοκαίρι του 2019, σε συνδυασμό με τις περαιτέρω παρεμβάσεις για την ελάφρυνση του χρέους.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ