Θεοφανεία Τσαχαλίνα στο Healthweb: Κινδυνεύουν οι ασθενείς με Διαβήτη να χάσουν την πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες


Την έντονη διαμαρτυρία έχει προκαλέσει σε εκατοντάδες ασθενείς με Διαβήτη Τύπου 1 αλλά και ομοσπονδίες και συλλόγους η απόφαση του  Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ, όπως ήδη έχουμε γράψει στο healthweb.gr, να εξισώσει την τιμή όλων των  αισθητήρων γλυκόζης ,ανεξάρτητα από την ιατρική τεχνολογία και το κλινικό  αποτέλεσμα . Για το θέμα αυτό  μίλησε στο  healthweb.gr η κ.  Θεοφανεία Τσαχαλίνα αντιπρόεδρος  της  ΕΛΟΔΙ και πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Παιδιών και Νέων με Διαβήτη αλλά και  Αξιωματούχος Ένωσης Ασθενών Ελλάδας.

Θεοφανεία Τσαχαλίνα

Επανάσταση ξεκίνησε στους κόλπους των ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1,  τόσο από γονείς που πάσχουν τα παιδία τους όσο και από  και τους ενήλικες για  το ανατρεπτικό νέο ΦΕΚ (Αρ. Φύλλου 4204/τ.Β/08/08/2022) ( 2)   του ΕΟΠΥΥ με το οποίο μειώνεται η τιμή αποζημίωσης των συστημάτων  συνεχούς καταγραφής της γλυκόζης (CGM) και παρακολούθησης γλυκόζης με τεχνολογία flash οι οποίες σε συνδυασμό με τις αντλίες συνεχούς έκχυσης ινσουλίνης ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο σοβαρών υπογλυκαιμικών επεισοδίων και υπεργλυκαιμικών καταστάσεων  και θα πρέπει οι ασθενείς και οι  οικογένειες τους  να βάλουν βαθιά το χέρι στη τσέπη για να τα διασφαλίσουν  , αναλώσιμα που μέχρι πρότινος χορηγούνταν με μηδενική συμμετοχή από τον ΕΟΠΥΥ . Άμεση ήταν  η αντίδραση της ΕΛΟΔΙ για την απόφαση του ΕΟΠΥΥ καθώς προχώρησαν σε διοικητικό συμβούλιο και εξέδωσαν Δελτίο Τύπου .

  • Το healthweb.gr επικοινώνησε με την κ.  Θεοφανεία Τσαχαλίνα αντιπρόεδρο της  ΕΛΟΔΙ και  πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Παιδιών και Νέων με Διαβήτη αλλά και  Αξιωματούχος Ένωσης Ασθενών Ελλάδας και μας μίλησε για τις συνέπειες που θα έχει το ανατρεπτικό νέο ΦΕΚ (Αρ. Φύλλου 4204/τ.Β/08/08/2022) του ΕΟΠΥΥ , στην Υγεία και την ζωή των παιδιών και ενήλικων που ζουν με τον διαβήτη τύπου 1.

Κυρία Τσαχαλίνα  τι σημαίνει η απόφαση του ΕΟΠΥΥ να εξισώσει την τιμή όλων των  αισθητήρων γλυκόζης ,ανεξάρτητα από την ιατρική τεχνολογία και το κλινικό  αποτέλεσμα, για την υγεία των  ασθενών ; 

Η απόφαση αυτή όπως αποτυπώνεται στο ΦΕΚ 4204 Β΄/08.08.2022 υποβαθμίζει ουσιαστικά την ποιότητα ζωής των ατόμων με διαβήτη καθώς τους υποχρεώνει να γυρίσουν πίσω, και να εφαρμόσουν αυτά που εφαρμόζανε μία δεκαετία πριν σε ότι αφορά στη θεραπεία του Διαβήτη. Αυτό όπως καταλαβαίνετε ανατρέπει την καθημερινότητά τους όσον αφορά τη σωστή διαχείριση και ρύθμιση του διαβήτη με αποτέλεσμα να επηρεάζεται αρνητικά η ασφάλεια και η υγεία τόσο των παιδιών αλλά και των ενηλίκων, όσων δηλαδή χρησιμοποιούν αντλίες ινσουλίνης και Συστήματα Συνεχούς Καταγραφής Γλυκόζης.

Ελλοχεύει ο  κίνδυνος,  σε λίγο καιρό να μην είναι διαθέσιμα αυτά τα  ιατροτεχνολογικά προϊόντα Σακχαρώδου Διαβήτη τύπου 1 για τους ασθενείς στην Ελλάδα ;

Ναι, υπάρχει κίνδυνος σε δεύτερη φάση οι εταιρίες να μην μπορούν να διαθέσουν  το προϊόν στην αγορά .

Τι αντίκτυπο θα έχει αυτό το γεγονός στους ασθενείς; 

Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μην μπορούν να προμηθευτούν οι πάσχοντες το συγκεκριμένο προϊόν καθώς οι εταιρείες δεν θα έχουν την δυνατότητα να το διαθέσουν, αφού δεν θα μπορούν να καλύψουν το κόστος παραγωγής, άρα και διάθεσης του προϊόντος, και σταδιακά μη έχοντας κίνητρο (κέρδος) θα αποχωρήσουν από τη χώρα.

Άρα οι ασθενείς με διαβήτη Τύπου 1 δεν θα έχουν πρόσβαση σε αυτές τις νέες τεχνολογίες και θα πρέπει να επιλέξουν παλιές τεχνολογίες ;

Αυτό θα έχει ως αντίκτυπο να χάσουν τα άτομα με διαβήτη την πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες, καθώς η απόφαση αυτή εξισώνει τις ανάγκες των πασχόντων που χρησιμοποιούν Συστήματα Συνεχούς Καταγραφής Γλυκόζης, αδιαφορώντας για την προηγμένη τεχνολογία κάτι που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο, όπως επίσης και τη δυνατότητα σύνδεσης με τις Αντλίες Ινσουλίνης και τους αυτοματισμούς που προσφέρουν.

Που αποσκοπεί η απόφαση αυτή του ΕΟΠΥΥ ;

Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε το σκεπτικό του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ που πήρε αυτή την απόφαση καθώς τα επιστημονικά δεδομένα που αποδεικνύουν τη χρησιμότητα του συγκεκριμένου συστήματος δεν δικαιολογούν μια τέτοια απόφαση. Καλό θα ήταν να δοθεί  απάντηση από την κ. Καρποδίνη και τους ειδικούς συμβούλους της που αποφάνθηκαν για τη συγκεκριμένη απόφαση. Να εξηγήσουν οι ιθύνοντες με ποιο σκεπτικό πάρθηκε η απόφαση και που αποσκοπεί!

Έχετε επικοινωνήσει με το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ μετά την έκδοση του ΦΕΚ, να μάθετε ποιον ωφελεί η απόφαση αυτή ; 

 Αμέσως μετά με τη δημοσίευση του ΦΕΚ προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με τον ΕΟΠΥΥ και μετά από επανειλημμένες και ανεπιτυχής προσπάθειες επικοινωνίας με τον κ. Αγγούρη,  μας ανακοινώθηκε ότι δεν μπορεί να μας δεχτεί λόγω φόρτου εργασίας. Έτσι λοιπόν αναμένουμε και ευελπιστούμε να βρει χρόνο να μας  συναντήσει έτσι ώστε να του εκθέσουμε από κοντά τα προβλήματα που δημιουργεί αυτή η απόφαση καθώς επίσης να μας δώσει απαντήσεις στα πολύ συγκεκριμένα ερωτήματά μας. Ευελπιστούμε ότι ο ΕΟΠΥΥ θα ενεργήσει με γνώμονα το όφελος των ατόμων που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη τ1, καθώς η υγεία, η ασφάλεια και η ποιότητα της ζωής τους θα πρέπει να παίζει πρωταρχικό λόγο στις αποφάσεις που παίρνουν και να προβεί στην κατάργηση αυτής της απόφασης άμεσα.

Τι κινήσεις πρόκειται να κάνετε ως ΕΛΟΔΙ

Η Ελληνική Ομοσπονδία για τον Διαβήτη η οποία είναι μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (IDF) και εκπροσωπεί όλα τα άτομα που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη στην Ελλάδα, αδιάλειπτα εδώ και 25 χρόνια μάχεται, και αυτό θα συνεχίζει να κάνει, για τη διεκδίκηση των αυτονόητων και νόμιμων δικαιωμάτων των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, κάτι που θα έπρεπε να είναι δεδομένο και όχι ζητούμενο.

  • Το διάστημα πριν την υπογραφή του εν λόγω ΦΕΚ, όπου είχε διαρρεύσει η πληροφόρηση ότι επίκειται να γίνει μέγα λάθος με τους αισθητήρες συνεχούς καταγραφής γλυκόζης αίματος, η ΕΛ.Ο.ΔΙ. ήταν εκεί με επιστολές, εισηγήσεις τόσο στην διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, όσο και στο Υπουργείο Υγείας με επισκέψεις κατ’ ιδίαν στους παραπάνω, παρέμβαση με επιστολές και υπογραφές, έχοντας τη συνδρομή ιατρών του χώρου καθώς και μελών της Επιστημονικής Επιτροπής της ΕΛ.Ο.ΔΙ.
  • Η ΕΛ.Ο.ΔΙ. συνεχίζει τον αγώνα δυναμικά πάντα κοντά και δίπλα στο πλευρό των ατόμων με διαβήτη που χρησιμοποιούν αντλίες ινσουλίνης συνδεδεμένες με αισθητήρες συνεχούς καταγραφής γλυκόζης, καλώντας τους να αναφέρουν τα οφέλη που αποκόμισαν, διαπίστωσαν και διαπιστώνουν καθημερινά στη ρύθμιση του διαβήτη τους και στην ποιότητα της ζωής τους. Θα συνεχίσουμε με συντονισμένες ενέργειες, συσπειρώνοντας τα άτομα με ΣΔ για την κατάργηση της συγκεκριμένης διάταξης στο ΦΕΚ 4204 Β΄/08.08.2022 καθώς αυτό το γεγονός έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην κοινότητα των ατόμων με διαβήτη.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ